Je leert tijdens deze opleiding hoe je de dagelijkse werkzaamheden op een veehouderij zelfstandig uitvoert. Zoals melken en werken met een melkrobot, voeren van het vee, reinigen en ontsmetten van kalverenhokken en landwerkzaamheden. Je voert deze werkzaamheden niet alleen zelf uit, maar leert ook hoe je kunt samenwerken en hoe je aan iemand anders een opdracht overdraagt.

Verschil tussen BOL en BBL

Bij Terra kun je een BOL- en BBL-opleiding volgen. BOL staat voor BeroepsOpleidende Leerweg. Bij een BOL-opleiding ben je het grootste deel van de week op school en loop je daarnaast stage om praktijkervaring op te doen. BBL staat voor BeroepsBegeleidende Leerweg. Bij een BBL-opleiding werk je 3 of 4 dagen per week en ga je 1 of 2 dagen per week naar school. Omdat je werkt, krijg je vaak ook salaris van het bedrijf waar je werkt.

Dit doe je per jaar

Jaar 1
+

Het eerste jaar is een basisjaar. Je leert de agrarische sector kennen en ontdekt wat er in deze sector speelt. Je neemt een kijkje bij verschillende bedrijven, van een veehouderij en pluiveehouder tot een mechanisatiebedrijf, dat machines voor de agrarische sector levert. Je leert onder meer over bodemkunde, gewasgroei, machines en apparatuur, erf en gebouwen, kwaliteit van het product en veiligheid.

Jaar 2
+

In het tweede jaar volgt een verdieping op de thema’s uit het eerste jaar. Je leert bijvoorbeeld welke voeding een koe nodig heeft voor een bepaalde melkproductie. Ook komen er nieuwe thema’s bij zoals fokkerij, melkproductieregistratie en bemesting. Je leert in dit jaar hoe je een bedrijf analyseert: wat gaat er goed, waar zijn verbeterpunten mogelijk? Kan de melkproductie bijvoorbeeld omhoog en zijn alle koeien gezond? Ook leer je hoe je anderen aanstuurt en opdrachten geeft.

Jaar 3
+

In jaar 3 kun je in het eerste blok stage lopen in het buitenland, als je dat leuk vindt. Daarnaast kun je in dit jaar keuzedelen volgen, je kiest dan zelf waarover je les krijgt. Ook werk je in groepjes aan opdrachten over verschillende thema’s, bijvoorbeeld over weiden met robots. Op niveau 3 doe je het derde leerjaar examen: de proeve van bekwaamheid. Door opdrachten uit te voeren, laat je zien wat je hebt geleerd.

Meer informatie over deze opleiding

In het kort

Aan de slag op een veehouderij, dat is echt iets voor jou! Je neemt hier de dage...

Meer informatie

Na je opleiding

Diploma op zak? Dit kun je nu gaan doen!

Meer informatie

Handig om te weten

Toelatingseisen, kosten en dingen die handig zijn om te weten vind je hier.

Meer informatie

Studie in cijfers

Hoe goed scoort deze opleiding? Bekijk hier de cijfers en statistieken.

Meer informatie

Interesse in de opleiding Veehouderij | Vakbekwaam medewerker?

Ontdek meer in de brochure of neem contact met ons op via mail of telefoon en stel je vragen.

Vragen over de opleiding?

Bereikbaar van ma t/m vrij 09:00 - 16:00 uur.

Andere interessante opleidingen bij Terra MBO

Thema afbeelding bij opleiding Opzichter/uitvoerder Groene Ruimte

Opzichter/uitvoerder Groene Ruimte

BOL BBL Niveau 4 3 jaar Groningen Meppel

Ben jij graag buiten in de natuur aan het werk, maar vind je het ook leuk om dingen te regelen en met anderen te overleggen? Als opzichter/uitvoerder groene ruimte doe je het allemaal. Je leest ontwerptekeningen, bereidt groenaanleg voor en stuurt medewerkers aan.

Thema afbeelding bij opleiding Natuur, Water en Recreatie | Vakbekwaam medewerker

Natuur, Water en Recreatie | Vakbekwaam medewerker

BOL BBL Niveau 3 3 jaar Groningen Meppel

Combineer praktisch werk met onderzoek. Je onderhoudt het groen, doet onderzoek in natuurgebieden, checkt de waterstand, werkt met machines of organiseert een educatief programma. Lekker buiten aan het werk!

Thema afbeelding bij opleiding Natuur, Water en Recreatie | Medewerker

Natuur, Water en Recreatie | Medewerker

BOL BBL Niveau 2 2 jaar Groningen Meppel

Deze opleiding is voor de echte buitenmensen! Onderzoek doen in een natuurgebied, een vakantiepark onderhouden of een educatief programma in de buitenlucht organiseren. Zie jij jezelf dat wel doen?