Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Entree Horeca en Voeding

Als assistent voeding assisteer je bij het productieproces van (natuurlijke) voedingsmiddelen. Zoals de teelt van groenten en akkerbouwproducten.


Iets voor jou?

Heb je nog geen diploma, maar wil je wel een mbo-opleiding doen? Ben je 16 jaar of ouder, werk je graag met je handen en leer je het beste in de praktijk? Dan is een van onze entreeopleidingen (niveau 1) jouw kans om op het mbo te komen. Met een entreeopleiding haal je namelijk in één jaar een diploma waarmee je een mbo-opleiding op niveau 2 kunt volgen of aan het werk kunt.

In deze video vertellen studenten iets meer over de opleiding Horeca en Voeding. Klik hier
https://youtu.be/f6LDsKwuIRI

Dit ga je doen

Als assistent horeca en voeding help je bij het produceren van (natuurlijke) voedingsmiddelen of help je in de biologische keuken. Je verpakt en bewerkt bijvoorbeeld (verse) voedingsmiddelen met de hand of met machines. Je assisteert in de biologische keuken bij de opslag en de bereiding van producten. 

 Dit leer je
- hygiënisch en zorgvuldig werken;
- bewerken en verwerken van voedingsproducten;
- (werk)ruimten, gereedschappen en machines schoonmaken;
- klantgereed maken van voedingsproducten. 

Bij een entreeopleiding gaat het vooral om de praktijk, maar je krijgt ook theorie. We leren je wat een goede werkhouding is, hoe je goed kunt samenwerken met collega’s en hoe je omgaat met veranderingen. Tijdens de opleiding die een jaar duurt leer je om onder begeleiding werk te kunnen uitvoeren. Je loopt daarom stage of je werkt bij een erkend leerbedrijf. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en burgerschap.

Keuzedelen

Tijdens de entreeopleiding kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan.

Welk diploma heb je nodig voor een entreeopleiding?

Voor de entreeopleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel op 1 augustus 16 jaar zijn. Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek kijken we samen of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het beste bij jou past.

Studieadvies
Tijdens de entreeopleiding krijg je binnen vier maanden een studieadvies. We kijken samen met jou of deze opleiding de beste plek is. Ons advies is bijvoorbeeld:

- jij kunt het beste gaan werken. Doorstromen naar mbo niveau 2 is niet mogelijk.
- jij kunt na de entreeopleiding doorstromen naar mbo niveau 2.
- jij kunt beter wisselen van richting binnen de entreeopleiding.
- jij kunt beter wisselen van leerweg (BOL of BBL).

Een studieadvies kan nooit als een verrassing komen, want tijdens de opleiding praten we regelmatig met jou.
We maken afspraken met jou over de studie en over jezelf. Een voorbeeld is jouw aanwezigheid of inzet op school. We praten regelmatig over hoe het gaat en over de afspraken die we samen hebben gemaakt. Een vast team van docenten begeleidt en coacht jou het hele jaar. Heb je extra hulp of begeleiding nodig? Je eigen leercoach staat altijd voor je klaar.

Na je opleiding

Heb jij het entreediploma gehaald? Dan kun je aan de slag bij een industrieel bedrijf in de voedingsindustrie of mengvoederindustrie. Je helpt dan bij het productieproces van voedingsmiddelen voor winkels. Maar je kunt bijvoorbeeld ook werken in de dieetkeuken van een dierentuin, in een kaasfabriek of op een ijsboerderij. Mogelijkheden genoeg!

Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Waar wordt de opleiding gegeven?

We geven de richtingen (in BOL en BBL) op alle vestigingen. In Groningen werken we samen met Noorderpoort en het Alfa-college. In Drenthe werken we samen met het Drenthe College en het Alfa-college.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Entreeopleidingen. Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Janneke Vugteveen (niveau 2) en Edwin Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Bert Jan Veenstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Diplomanaam

Niveau 1
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Crebonummer 25252
1 jaar