Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Teelt

Brood, bier, patat, suiker, textiel en heel veel andere producten beginnen bij de teelt. Zaadjes worden gewassen op de akkers, gewassen worden producten. Wil jij daar je bijdrage aan leveren? Dan is de opleiding Teelt iets voor jou!


Iets voor jou?

Zorg jij straks dat iedereen genoeg eten op zijn bord heeft? Na de opleiding Teelt ben je een moderne ondernemer of medewerker die bieten, aardappelen, graan, groente en nog véél meer gewassen teelt. Denk hierbij ook aan energiegewassen. Je verbouwt, verzorgt en oogst de gewassen. Daarbij houd je zoveel mogelijk rekening met het behoud van de natuur en omgeving. Ook kun je machines bedienen en de transport en verkoop van producten regelen. Ben jij graag buiten aan het werk en wil je een uitdagende baan? Dan is de opleiding Teelt iets voor jou.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Je leert van alles over het telen van gewassen en de conditie van de bodem. Ook leer je hoe je planningen maakt, zodat de producten perfect van het land komen. verzorgt en oogst. Je leert tijdens je opleiding alles over bemesting, gewasverzorging en -bescherming en over de bijbehorende wet- en regelgeving. Ziektes en plagen komen ook aan de orde.

Bij moderne teelt komt nog veel meer kijken! In de lessen is er daarom aandacht voor milieubewust én veilig werken. Je leert over vernieuwende landbouwsystemen, natuur- en waterkwaliteit, duurzaamheid en innovaties in de sector.

Bij alle vakken houden we rekening met jouw kwaliteiten. We bieden de leerstof aan op verschillende niveaus. Zo ben je op niveau 2 vooral praktisch bezig. Je volgt dan minder algemene vakken en loopt juist veel stage. Je leert onder begeleiding te werken en gaat aan de slag met poten, zaaien, bemesten, bewaren en onderhoud.

Volg je niveau 3? Dan leer je om alledaagse en periodieke werkzaamheden op een akkerbouwbedrijf zelfstandig uit te voeren. Je kunt goed plannen, samenwerken én probeert de kwaliteit van het gewas altijd te verbeteren.

Met een diploma op niveau 4 kun je straks als ondernemer of bedrijfsleider een akkerbouwbedrijf runnen. Je bezit alle vakvaardigheden én bent goed in het onderhouden van contact met leveranciers en afnemers. Leiding geven en het bedrijf financieel gezond houden? Dat is voor jou straks geen enkel probleem.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Teelt kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Hulp of begeleiding nodig?

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Teelt op zak? Afhankelijk van het niveau kun je bijvoorbeeld aan de slag als zelfstandig ondernemer, medewerker van een akkerbouwbedrijf, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger, productieleider, voorlichter landbouwcoöperatie, keurmeester, medewerker mechanisatiebedrijf, bodemspecialist, kwaliteitscontroleur of productmanager. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl. 

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Wat ga je na je opleiding doen?

Aanmelden

Teelt (Akkerbouw) niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Emmen of in de regio gevolgd.

Emmen
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL
Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL
Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie BBL
Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Groningen 
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL
Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL
Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4:
Vakexpert teelt en groene technologie BBL
Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Meppel
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL
Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL
Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4:
Vakexpert teelt en groene technologie BBL
Vakexpert teelt en groene technologie BOL


Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download hier de TerraZine en de opleidingsflyer Teelt.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Janneke Vugteveen (niveau 2) en Edwin Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  


Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Opleiding in cijfers

Nieuwsgierig naar hoe tevreden de studenten over deze opleiding zijn? Hoeveel studenten doorstromen naar het HBO? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker teelt niveau 2

Vakbekwaam medewerker teelt niveau 3

BBL
Medewerker teelt niveau 2

Vakbekwaam medewerker teelt niveau 3


Kijk ook eens op www.kiesmbo.nl.

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker teelt
Crebonummer 25981

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker teelt
Crebonummer 25984

Niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie
Crebonummer 25988

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BBL
Met deze opleiding kun je worden