Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Paraveterinair

Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto's en echo's, neemt bloed af en brengt dieren onder narcose voor een operatie. Een mooi beroep dus!


Iets voor jou?

Je kan goed met mensen omgaan en hebt veel interesse in dieren. Is er iets aan de hand met een dier? Dan sta jij klaar om te helpen! Herken je dit? Dan is de opleiding Paraveterinair iets voor jou. Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto’s en bij een dier onder narcose te brengen voor een operatie. Daarnaast ben je ook het eerste aanspreekpunt voor de eigenaar van een dier. Een mooi beroep dus!

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Als paraveterinair ben je heel veelzijdig. Tijdens de opleiding leer je daarom veel vaardigheden. Natuurlijk krijg je les over (het verzorgen van) dieren: wat doe je in bepaalde (nood)situaties? Welk dier krijgt welke behandeling? En hoe verleen je eerste hulp? Je leert hoe je een apotheek beheert en hoe je assisteert bij het spreekuur en bij operaties. 

Ook bedrijfsvoering hoort bij de opleiding: je leert hoe je een goede administratie bijhoudt en klanten tevreden houdt. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Daarom zijn communicatieve vaardigheden belangrijk. Er is tijdens de opleiding veel aandacht voor de communicatie met de eigenaren van dieren. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen. We geven theorielessen, daarnaast werk je veel zelfstandig of in groepjes. De lessen zijn niet alleen op school, je gaat soms naar praktijklocaties. Daar zie je hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat.

Je werkt tijdens je opleiding onder andere aan de volgende competenties:
Je wordt vakdeskundig en leert deze kennis en ervaring toe te passen in de praktijk. Daarnaast leer je kwaliteit te leveren op het gebied van de gezondheid en verzorging van dieren. Instructies en procedures opvolgen binnen het bedrijf is ook een thema waaraan je werkt. Samenwerken en overleggen met je collega’s en klanten, het plannen en organiseren van werkzaamheden, het hoort er allemaal bij.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Paraveterinair kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

Kies wat je het leukst vindt

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de opleiding Paraveterinair te volgen, heb je een diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg of theoretische leerweg nodig.

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. 

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma op zak? Dan ben je erkend paraveterinair en kun je aan de slag in verschillende typen praktijken. Bijvoorbeeld een praktijk voor (landbouw)huisdieren, paarden of bijzondere dieren. 

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo. Let op: wil je aan de slag als dierenarts, dan is de opleiding Paraveterinair niet geschikt als vooropleiding.  

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Paraveterinair

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Janneke Vugteveen (niveau 2) en Edwin Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Dierenartsassistent paraveterinair niveau 4

Kijk ook eens op www.kiesmbo.nl.

Diplomanaam

Niveau 4
Dierenartsassistent paraveterinair
Crebonummer 25731

Aanmelden

Emmen

Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Groningen
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Meppel 
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
Met deze opleiding kun je worden