Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Groenstylist

Vind je het leuk om met én voor mensen te werken? Wil je alles weten over trends en bloemen? Of heb je interesse in interieur en design? Dan is de opleiding Bloem, Groen & Styling iets voor jou!


Iets voor jou?

Je bent altijd nieuwsgierig naar de laatste trends. Je durft anders te zijn. Zo ontwikkel je een eigen stijl. Je bent creatief en werkt graag met mooie, natuurlijke materialen. En je vindt het leuk om met én voor mensen te werken.

Wil je alles weten over trends, bloemen en planten, interieur en vormgeving? Dan is de opleiding Groenstylist iets voor jou!

Dit ga je doen

De opleiding Bloem, Groen en Styling is een brede groene vormgevingsopleiding. Je wordt Groenstylist en leert alles over bloemen en planten, presenteren en etaleren, vormgeving en interieur.

Bij de opleiding volg je veel leuke vakken: bloemschikken, interieurontwerp, productvormgeving, etaleren, kleurenleer, kunst, materialenkennis en verkopen. Je ontwikkelt je creativiteit door veel praktijklessen te volgen en het kijken naar je eigen werk en dat van anderen. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken worden zoveel mogelijk in praktijkopdrachten aangeboden. Je voert opdrachten uit voor echte opdrachtgevers, dit is niet alleen leerzaam maar ook nog eens leuk!

Je loopt stage in bijvoorbeeld bloemenwinkels, tuincentra en/of woonwinkels om ervaring op te doen in de praktijk. Op deze manier ben je goed voorbereid op je werk. Afhankelijk van je niveau werk je onder begeleiding, zelfstandig of geef je leiding. In de eerste periode van je opleiding ben je vooral bezig met het leren van de basis van je beroep. Vervolgens bouw je verder aan je kennis en vaardigheden. Je kunt een sfeervol product van A-Z neerzetten en weet welke rol jij en je bedrijf in de regio hebben. Verder leer je hoe je producten mooi presenteert, in de markt zet en verkoopt.

Je kunt deze opleiding op verschillende niveaus volgen.

Niveau 2
Je wordt opgeleid tot medewerker in een bloemenwinkel, tuincentrum en/of woonwinkel. Je leert eenvoudig bloemwerk samen te stellen, etaleren en presenteren, commercieel denken en winkelvaardigheden voor je beroep. Naast school loop je stage in een bedrijf waar bloemen, planten en/of woondecoratie centraal staan. De theoretische kennis bieden we zoveel mogelijk aan in realistische praktijkopdrachten. De opleiding duurt in principe twee jaar en wordt zowel in BOL als in BBL (een combinatie van werken enleren) variant aangeboden.

Niveau 3/4
Volg je de opleiding op niveau 3 of 4? Dan leerje in het eerste jaar werken met bloemen engroene materialen. Ook krijg je les over trendsen duurzaamheid en leer je commercieel tedenken. In het tweede jaar krijg je vooralles in interieurontwerp, plantenkennis enproductvormgeving.

Bij niveau 3 en 4 leer je daarnaast omgaan metklanten en hoe je contacten met leveranciersonderhoudt. Belangrijk in de opleiding isook de inzet van social media, videocontenten webshops. Ook zijn het organiserenvan evenementen, productvoorlichting envoorraadbeheer onderdelen die terugkomentijdens je opleiding. Niveau 3 wordt zowel inBOL als in BBL (combinatie van werken enleren) variant aangeboden.

De wereld ontdekken? Tijdens de opleidingkrijg je de mogelijkheid om stage te lopen in hetbuitenland. In het laatste jaar kies je zelf of jeje wilt specialiseren in bloemen en planten ofinterieur en vormgeving.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Bloem& Styling kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meerkans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor dedoorstroom naar een vervolgopleiding.

Inhoudelijk

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV).Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

BPV

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe jeverschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid.Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld tebetalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt,betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

SCHOOLKOSTEN
Naast het les- of cursusgeld betaalt elke studentschoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies. Meer informatie hierover vind je op www.mboterra.nl.

TEGEMOETKOMING STUDIEKOSTEN
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen.Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Het diploma Bloem, Groen & Styling op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker in de bloemenbranche, in een woonwinkel of tuincentrum, maar ook als projectleider interieurbeplantingen, decorateur, etaleur, interieurontwerper, (groen) stylist, groene ondernemer, influencer (blogger/vlogger) of tentoonstellingsarrangeur. Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 of vanuit niveau 3 naar niveau 4. Na niveau 4 kun je naar het hbo. Met een groene opleiding is dus van alles mogelijk! Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Na je opleiding

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Bloem, Groen en Styling

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Eelde – via info@terranext.nl

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling niveau 4
Vakexpert bloem, groen & styling niveau 4

BBL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

 

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker bloem, groen & styling
Crebonummer 25707

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling
crebonummer 25706

Niveau 4
Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling
Crebonummer 25704

Vakexpert bloem groen & styling
Crebonummer 25705

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

Groningen 
niveau 2:

Medewerker bloem, groen en styling BBL
Medewerker bloem, groen en styling BOL

niveau 3:
Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling BBL

Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling BOL

niveau 4:
Vakexpert bloem, groen en styling BOL

Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL/BLL
  • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
  • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL