Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Groenstylist

Wil je alles weten over trends en bloemen? Of heb je interesse in interieur en design? Dan is de opleiding Groenstylist iets voor jou!


Iets voor jou?

Je bent altijd nieuwsgierig naar de laatste trends. Je durft anders te zijn. Zo ontwikkel je een eigen stijl. Je bent creatief en werkt graag met mooie, natuurlijke materialen. En je vindt het leuk om met én voor mensen te werken. Wil je alles weten over trends, bloemen en planten, interieur en vormgeving? Dan is de opleiding Groenstylist iets voor jou!

Iets voor jou?

Dit ga je doen

De opleiding Groenstylist is een brede groene vormgevingsopleiding. Je leert alles over bloemen en planten, presenteren en etaleren, vormgeving en interieur. Bij de opleiding volg je veel leuke vakken: bloemschikken, interieurontwerp, productvormgeving, etaleren, kleurenleer, kunst, materialenkennis en verkopen. Je ontwikkelt je creativiteit door veel praktijklessen te volgen en het kijken naar je eigen werk en dat van anderen. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Op niveau 3 en 4 krijg je ook het vak Engels. Deze vakken worden zoveel mogelijk in praktijkopdrachten aangeboden. Je voert opdrachten uit voor echte opdrachtgevers. Dit is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens leuk! 

Je loopt stage in bijvoorbeeld bloemenwinkels, tuincentra en/of woonwinkels om ervaring op te doen in de praktijk. Op deze manier ben je goed voorbereid op je werk. Afhankelijk van je niveau werk je onder begeleiding, zelfstandig of geef je leiding. 

In de eerste periode van je opleiding ben je vooral bezig met het leren van de basis van je beroep. Vervolgens bouw je verder aan je kennis en vaardigheden. Je kunt een sfeervol product van A tot Z neerzetten en weet welke rol jij en je bedrijf in de regio hebben. Verder leer je hoe je producten mooi presenteert, in de markt zet en verkoopt. 

Leren op je eigen niveau
Je kunt deze opleiding op verschillende niveaus volgen.

Niveau 2
Je wordt opgeleid tot medewerker in een bloemenwinkel, tuincentrum en/of woonwinkel. Je leert eenvoudig bloemwerk samen te stellen, etaleren en presenteren, commercieel denken en winkelvaardigheden voor je beroep. Naast school loop je stage in een bedrijf waar bloemen, planten en/of woondecoratie centraal staan. De theoretische kennis bieden we zoveel mogelijk aan in realistische praktijkopdrachten.

Niveau 3 en 4
Volg je de opleiding op niveau 3 of 4? Dan leer je in het eerste jaar werken met bloemen en groene materialen. Ook krijg je les over trends en duurzaamheid en leer je commercieel te denken. In het tweede jaar krijg je vooral les in interieurontwerp en kennis over het vergroenen van je leefomgeving. Ook leer je omgaan met klanten en hoe je contacten met leveranciers onderhoudt.

Belangrijk in de opleiding is ook de inzet van social media, videocontent en webshops. Daarnaast zijn het organiseren van evenementen, productvoorlichting en voorraadbeheer onderdelen die terugkomen tijdens je opleiding. 

De wereld ontdekken? Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. In het laatste jaar kies je zelf of je je wilt specialiseren in bloemen en planten of interieur en vormgeving.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Groenstylist kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Deze kun je vanaf het tweede leerjaar volgen.

Kies wat je het leukst vindt

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk. 

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Het diploma Groenstylist op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker in de bloemenbranche, in een woonwinkel of tuincentrum, maar ook als projectleider interieurbeplantingen, decorateur, etaleur, interieurontwerper, (groen)stylist, groene ondernemer, influencer (blogger/vlogger) of tentoonstelling arrangeur. 

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 of vanuit niveau 3 naar niveau 4. Na niveau 4 kun je naar het hbo. Met een groene opleiding is dus van alles mogelijk! 

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Groenstylist.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met onze decaan:

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  


Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling niveau 4
Vakexpert bloem, groen & styling niveau 4

BBL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

 

Kijk ook eens op www.kiesmbo.nl.

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker bloem, groen & styling
Crebonummer 25707

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling
crebonummer 25706

Niveau 4
Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling
Crebonummer 25704

Vakexpert bloem groen & styling
Crebonummer 25705

Aanmelden

Groningen 

niveau 2:

Medewerker bloem, groen en styling BBL
Medewerker bloem, groen en styling BOL

niveau 3:
Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling BBL
Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling BOL

niveau 4:
Vakexpert bloem, groen en styling BOL
Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen en styling BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL/BBL
  • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
  • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL