Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Veehouderij

Ben je graag op het land of tussen de koeien? Wil je alles leren over dieren en gewassen? En ben je niet bang voor vieze handen? Dan is de opleiding Veehouderij iets voor jou!


Iets voor jou?

Wil jij alles leren over veehouderij, de agrarische sector en het telen van voedergewassen? Ben je graag op het land of tussen het vee en niet bang voor vieze handen? Dan is de opleiding Veehouderij iets voor jou. Vee voeren, melken en verzorgen: voor een veehouder is dat erg belangrijk. Daarnaast kun je als ondernemer of medewerker veehouderij ook goed omgaan met computers en landbouwmachines. Je bent dus heel veelzijdig. 

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Er zit veel samenhang in de opleidingen veehouderij, teelt en loonwerk. Daarom is je eerste jaar een agro-breed basisjaar. In dit jaar leer je over onderwerpen als de bodem, bemesting, gewassen, machines en werktuigen, arbo veiligheid en duurzaamheid. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, ga je dieper op bepaalde onderwerpen in. 

Bij Veehouderij leer je alles over landbouwhuisdieren, de agrarische sector en landwerkzaamheden. Daarnaast krijg je lessen over thema’s als de bodem, bemesting en machines. Ook is er aandacht voor milieubewust, hygiënisch en veilig werken. Je leert over vernieuwende landbouwsystemen, natuur- en waterkwaliteit, duurzaamheid en innovaties in de sector. Niet alleen op school, maar ook op praktijklocaties buiten de school. Zo zie je meteen hoe de praktijk werkt! 

Leren op je eigen niveau
Op alle niveaus leer je in de eerste klas de basisbeginselen van de veehouderij. Je leert bijvoorbeeld over bodemkunde, gewasgroei, machines en apparatuur, erf en gebouwen, kwaliteit van het product en de landbouwsector. In het tweede jaar is er verdieping op de thema’s uit het eerste jaar. Ook komen er nieuwe thema’s bij zoals fokkerij, melkproductieregistratie en bemesting. Op niveau 2 doe je het het tweede leerjaar examen: de proeve van bekwaamheid. In niveau 3 en 4 is het examen in het derde leerjaar.

We onderscheiden drie niveaus:
Niveau 2 – medewerker veehouderij
In de niveau 2 opleiding word je opgeleid tot medewerker veehouderij. Dit wil zeggen dat jij na deze twee jaar durende opleiding in staat bent om (onder begeleiding) werkzaamheden op een veehouderij uit te voeren. Werkzaamheden waar je aan kunt denken zijn melken en/of werken met de melkrobot, voeren, reinigen en ontsmetten van kalverenhokjes en landwerkzaamheden.

Niveau 3 – vakbekwaam medewerker veehouderij
Doe je de niveau 3 opleiding, dan word je opgeleid tot zelfstandig medewerker veehouderij. Dit wil zeggen dat jij na deze drie jaar durende opleiding in staat bent om zelfstandig werkzaamheden op een veehouderij uit te voeren. Bijvoorbeeld wanneer de veehouder zelf ziek op bed ligt of een dagje weg gaat. Alle dagelijkse en periodieke werkzaamheden kun jij zelfstandig uitvoeren.

Niveau 4 – vakexpert veehouderij
In de niveau 4 opleiding word je opgeleid tot expert in de veehouderij. Dit betekent dat jij na deze drie jaar durende opleiding niet alleen alles weet over de veehouderij, maar ook in staat bent om een veehouderij te managen en personeel kunt aansturen. Je kunt zelfstandig alle werkzaamheden uitvoeren, maar ook op een passende manier communiceren met medewerkers. 

We wisselen de theorielessen af met praktijklessen. Deze lessen zijn soms op school of bij veehouderijbedrijven in de omgeving. Ook ga je op (meerdaagse) vakexcursies in binnen- en buitenland. Door stage te lopen verdiep en verbreed jij jouw kennis. Je onderzoekt bijvoorbeeld de huisvesting, voeding, fokkerij, bodem, bemesting en diergezondheid. Ook beoordeel je wat goed gaat en wat beter kan.

Kies wat je het leukst vindt

Er zit veel samenhang in de opleidingen veehouderij, teelt en loonwerk. Daarom is je eerste jaar een agro-breed basisjaar. In dit jaar leer je over onderwerpen als de bodem, bemesting, gewassen, machines en werktuigen, arbo veiligheid en duurzaamheid. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, ga je dieper op bepaalde onderwerpen in. 

Tijdens de opleiding Veehouderij volg je ‘keuzedelen’. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Op deze manier kun jij je specialiseren in onderwerpen waar jouw interesse ligt en heb je nog meer kans op een baan. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

* Let op: van Veehouderij niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Meppel gevolgd.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Vooropleiding

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. 

Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één of twee dagen per week naar school. Met de opdrachten van school ga je zelfstandig aan de slag. Het is dus belangrijk dat je goed kunt organiseren en plannen want je bent minder op school aanwezig.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen.

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Wat ga je na je opleiding doen?

Met een afgeronde veehouderij opleiding kun je allerlei kanten op. Denk aan een baan als medewerker op een veehouderijbedrijf of medewerker in de bedrijfsverzorging. Maar er zijn veel meer mogelijkheden, zoals bedrijfsleider/manager, landschapsbeheerder, KI-medewerker/ inseminator, medewerker grondonderzoek, voorlichter/adviseur, veevoer deskundige, rundveepedicure, verkoper, installateur van melkmachines en mogelijk veehouder op je eigen bedrijf. 

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk! 

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Veehouderij

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Janneke Vugteveen (niveau 2) en Edwin Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker veehouderij
Vakbekwaam medewerker veehouderij

Vakexpert veehouderij

BBL

Medewerker veehouderij
Vakbekwaam medewerker veehouderij

Kijk ook eens op www.kiesmbo.nl.

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker veehouderij
Crebonummer 25983

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker veehouderij
Crebonummer 25986

Niveau 4
Vakexpert veehouderij
Crebonummer 25990 

Aanmelden

Veehouderij niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Meppel of in de regio gevolgd.

Emmen
Niveau 2:
Medewerker veehouderij BBL

Medewerker veehouderij BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker veehouderij BBL

Vakbekwaam medewerker veehouderij BOL

Niveau 4:
Vakexpert veehouderij BBL

Vakexpert veehouderij BOL

Groningen
Niveau 2:
Medewerker veehouderij BBL

Medewerker veehouderij BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker veehouderij BBL

Vakbekwaam medewerker veehouderij BOL

Niveau 4:
Vakexpert veehouderij BBL

Vakexpert veehouderij BOL

Meppel
Niveau 2:
Medewerker veehouderij BBL

Medewerker veehouderij BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker veehouderij BBL

Vakbekwaam medewerker veehouderij BOL

Niveau 4:
Vakexpert veehouderij BBL

Vakexpert veehouderij BOL


Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Veehouderij, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Veehouderij.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
Met deze opleiding kun je worden