Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Teelt

Brood, bier, patat, suiker, textiel en heel veel andere producten beginnen bij de teelt. Zaadjes worden gewassen op de akkers, gewassen worden producten. Wil jij daar je bijdrage aan leveren? Dan is de opleiding Teelt iets voor jou!


Iets voor jou?

Zorg jij straks dat iedereen genoeg eten op zijn bord heeft? Na de opleiding Teelt ben je een moderne ondernemer of medewerker die bieten, aardappelen, graan, groente en nog véél meer gewassen teelt. Denk hierbij ook aan energiegewassen. Je verbouwt, verzorgt en oogst de gewassen. Daarbij houd je zoveel mogelijk rekening met het behoud van de natuur. Ook kun je machines bedienen en de transport en verkoop van producten regelen. Ben jij graag buiten aan het werk en wil je een uitdagende baan? Dan is de opleiding Teelt iets voor jou.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Je leert van alles over het telen van gewassen en de conditie van de bodem. Ook leer je hoe je planningen maakt, zodat de producten perfect van het land komen. Je ontdekt hoe je verschillende teelten voorbereidt en oogst. Je krijgt les op school en op praktijklocaties in de regio.

Bij moderne teelt komt nog veel meer kijken! In de lessen is er daarom aandacht voor milieubewust én veilig werken. Je leert over natuurbeheer en –ontwikkeling, duurzaamheid en innovaties in de sector.

Bij alle vakken houden we rekening met jouw kwaliteiten. We bieden de leerstof aan op verschillende niveaus. Zo ben je op niveau 2 vooral praktisch bezig. Je volgt dan minder algemene vakken en loopt juist veel stage. Je leert onder begeleiding te werken en gaat aan de slag met poten, zaaien, bemesten, bewaren en onderhoud.

Volg je niveau 3? Dan leer je om alle werkzaamheden op een akkerbouwbedrijf zelfstandig uit te voeren. Je kunt goed plannen, samenwerken én probeert de kwaliteit van het gewas altijd te verbeteren.

Met een diploma op niveau 4 kun je straks als ondernemer of bedrijfsleider een akkerbouwbedrijf runnen. Je bezit alle vakvaardigheden én bent goed in het onderhouden van contact met leveranciers en afnemers. Leiding geven en het bedrijf financieel gezond houden? Dat is voor jou straks geen enkel probleem.

Opbouw van de opleiding

Tijdens de opleiding Teelt kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren?  Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor  de doorstroom naar een vervolgopleiding.  Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al  met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie  je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Studiebegeleiding

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk. 

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

SCHOOLKOSTEN 
Naast het les- of cursusgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies. Meer informatie hierover vind je op www.mboterra.nl.

TEGEMOETKOMING STUDIEKOSTEN
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten vanaf een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma Teelt op zak? Afhankelijk van het niveau kun je bijvoorbeeld aan de slag als zelfstandig ondernemer, medewerker van een akkerbouwbedrijf, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger, productieleider, voorlichter landbouwcoöperatie, keurmeester, medewerker mechanisatiebedrijf, bodemspecialist, kwaliteitscontroleur of productmanager. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

Teelt (Akkerbouw) niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Emmen of in de regio gevolgd.

Assen

Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Emmen
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL

Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie BBL

Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Groningen 
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL

Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4:
Vakexpert teelt en groene technologie BBL

Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Meppel
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Teelt niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL

Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Teelt niveau 4:
Vakexpert teelt en groene technologie BBL

Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Winschoten
Teelt niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download hier de TerraZine en de opleidingsflyer van Teelt.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Opleiding in cijfers

Nieuwsgierig naar hoe tevreden de studenten over deze opleiding zijn? Hoeveel studenten doorstromen naar het HBO? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker teelt niveau 2

Vakbekwaam medewerker teelt niveau 3

BBL
Medewerker teelt niveau 2

Vakbekwaam medewerker teelt niveau 3

 
Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker teelt
Crebonummer 25431

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker teelt
Crebonummer 25536

Niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie
Crebonummer 25534

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BLL
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BLL
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL/BLL
Met deze opleiding kun je worden