Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Paraveterinair

Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto's en echo's, neemt bloed af en brengt dieren onder narcose voor een operatie. Een mooi beroep dus!


Iets voor jou?

Jij hebt veel interesse in dieren, gaat goed met mensen om en je kunt en wilt veel leren. Is er iets aan de hand met een dier? Dan sta jij klaar om te helpen! Je vindt het niet erg om daarbij vieze handen te krijgen. Herken je dit? Dan is de opleiding Paraveterinair iets voor jou. Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto’s en echo’s. Onder leiding van een dierenarts breng je een dier onder narcose voor een operatie of bijvoorbeeld voor een gebitsreiniging die je zelfstandig uitvoert. Dankzij je proactieve houding zie jij direct wat er van je verwacht wordt. Daarnaast ben je ook het eerste aanspreekpunt voor de eigenaar van een dier. Een mooi beroep dus!

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Als paraveterinair ben je heel veelzijdig. Tijdens de opleiding leer je daarom veel vaardigheden. Natuurlijk krijg je les over (het verzorgen van) dieren: wat doe je in bepaalde (nood)situaties? Welk dier krijgt welke behandeling? En hoe verleen je eerste hulp? Je leert hoe je een apotheek beheert en hoe je assisteert bij het spreekuur en bij operaties. Ook bedrijfsvoering hoort bij de opleiding: je leert hoe je een goede administratie bijhoudt en klanten tevreden houdt. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor de klanten. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands en Engels. We geven theorielessen, daarnaast werk je veel zelfstandig of in groepjes. De lessen zijn niet alleen op school, je gaat soms naar praktijklocaties. Daar zie je hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Paraveterinair kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. 

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de opleiding Paraveterinair te volgen, heb je een diploma vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg nodig.

Vooropleiding

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan  het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school. 

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld. 

SCHOOLKOSTEN 
Naast het les- of cursusgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies. Meer informatie hierover vind je op www.mboterra.nl. 

TEGEMOETKOMING STUDIEKOSTEN 
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma op zak?  Dan ben je erkend paraveterinair en kun je aan de slag in verschillende typen praktijken. Bijvoorbeeld een praktijk voor (landbouw) huisdieren, paarden of bijzondere dieren. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo. Let op; wil je aan de slag als dierenarts, dan is de opleiding Paraveterinair niet geschikt als vooropleiding.

informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Paraveterinair

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Dierenartsassistent paraveterinair niveau 4

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 4
Dierenartsassistent paraveterinair
Crebonummer 25577

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

Voor de opleiding Paraveterinair gelden extra intake-activiteiten. Na jouw aanmelding ontvang je een opdracht om een verslag te schrijven. Met dit verslag geef je meer inzicht in jouw motivatie voor de opleiding. Wanneer het verslag en de aanvullende informatie van de jouw oude school binnen 4 weken zijn ontvangen, word je uitgenodigd voor een kennismakingsgesprek. Als jij na dit kennismakingsgesprek een positief plaatsingsadvies krijgt, word je uitgenodigd voor een intakeactiviteit op de school waarbij een specifieke groepsopdracht wordt uitgevoerd en uitleg zal worden gegeven over de beroepspraktijkvorming (stages). De plaatsingscommissie beslist over de definitieve plaatsing.

AANMELDEN

Emmen
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Groningen
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Meppel 
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
Met deze opleiding kun je worden