Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Natuur, water & recreatie

Dit is een combinatie van natuur, water, onderzoek en recreatie in één opleiding. In de opleiding leer je alles over het werken in de sectoren Waterbeheer, Recreatie en Natuurbeheer.


Iets voor jou?

Ben jij een buitenmens? En werk je graag met je handen in de natuur, alleen of met andere mensen? Herken je dit? Dan is de opleiding Natuur, water & recreatie iets voor jou. Dit is een combinatie van natuur, water, onderzoek en recreatie in één opleiding. In de opleiding leer je alles over het werken in de sectoren Waterbeheer, Recreatie en Natuurbeheer. Je onderhoudt het groen, doet onderzoek in natuurgebieden, check het waterstand, werkt met machines of organiseert een educatief programma voor een doelgroep. Je kunt dus alle kanten op!

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Richting Recreatie
In deze richting leer jij van alles over een recreatiebedrijf. En daar komt veel bij kijken! Zo krijg je les in (groen)onderhoud, het organiseren van een educatief programma, het communiceren met publiek en leiding geven aan medewerkers. Ook leer je technische vaardigheden, zodat je terreinen en materialen zelf kunt onderhouden en herstellen.  

Richting Natuurbeheer
In deze richting leer jij alles over het beheer van bossen en natuurgebieden. Heel interessant! Je leert onder meer hoe (cultuur)landschappen en natuurgebieden ontstaan zijn, hoe de bodem is opgebouwd en hoe je moet werken en leiding geeft aan anderen. Er is tijdens de opleiding veel aandacht voor flora- en faunakennis en ecologie. Verder leer je hoe je voorlichting geeft aan diverse doelgroepen. Als je werkt in natuurbeheer is het belangrijk dat je natuur herkent en ook kunt bewerken. Daarom krijg je les in het hanteren en bedienen van machines, het doen van ecologisch onderzoek, het maken van een natuurbeheerplan en het beschermen van de natuur.

Inhoudelijk

Kies wat je het leukst vindt

Je begint met een basisjaar waarin je alles leert over het werken in de groene ruimte. Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt.

Tijdens de opleiding Natuur, Water & Recreatie kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 volg je ze vanaf het tweede leerjaar

Vooropleiding

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

 

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma op zak? Dan kun je alle kanten op. Wil je vooral de recreatieve kant op, dan zijn veel verschillende banen mogelijk. Denk aan allround recreatie medewerker, technisch medewerker recreatiebedrijf, groen/sportmedewerker bij een sportcomplex, greenkeeper op een golfbaan. 

Ook als je bos- en natuurbeheer leuk lijkt zijn er veel mogelijkheden: allround medewerker bos- en natuur, groen medewerker, uitvoerder begrazingsprojecten, medewerker flora en fauna adviesbureau, medewerker wildbeheer. 

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte niveau 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Natuur, Water & Recreatie

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl 

Opleiding in cijfers

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker natuur, water en recreatie
Crebonummer 25622 (oud 25453)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie
Crebonummer 25620 (oud 25457)

Niveau 4
Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Crebonummer 25617 (oud 25454)

Aanmelden

*Let op: van de opleidingen Natuur, Water & Recreatie en Groen & Cultuurtechniek niveau 2 en 3 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestiging Meppel gevolgd. 

Groningen
Niveau 2:

Medewerker natuur, water en recreatie BBL
Medewerker natuur, water en recreatie BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie BBL

Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie BOL

Meppel
Niveau 2:
Medewerker natuur, water en recreatie BBL

Medewerker natuur, water en recreatie BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie BBL

Vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie BOL


Wil je niveau 4 doen? Meld je dan aan voor de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.