Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Hippische Opleidingen

Ben je gek op paarden en wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou!


Iets voor jou?

Jij bent gek op paarden. Later wil je ook het liefst met paarden werken! Bij een handel/wedstrijdstal, een fokkerij, een manege of een pensionstal. Jij bent er altijd voor het paard en zorgt er goed voor; van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou. Terra heeft voor de hippische opleidingen een prachtige praktijklocatie. Op dit bedrijf ben je veel aanwezig. Zo ben je altijd dichtbij de paarden. Klinkt goed toch?!

Iets voor jou?

Wat ga je doen?

Binnen de Hippische opleidingen kun je kiezen uit drie richtingen:

1. Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)

2. Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)

3. Hippisch instructeur (niveau 4) 

Bij alle richtingen leer je veel over gezondheid, verzorging, huisvesting, voortplanting, voeding, het werken met paarden en de paardensector. Daarnaast rijd je natuurlijk veel paard en leer je alles over het trainen van paarden en het geven van instructies. Ook krijg je les in het organiseren van evenementen. 

Vakbekwaam hippisch medewerker paardenhouderij (niveau 3)
Bij deze opleiding volg je het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en enkele dagen bij Terra mbo in Groningen. Bij deze richting leer je om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden zijn het voeren, verzorgen en trainen van paarden. Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast leer je publieksactiviteiten te organiseren. Tijdens je opleiding krijg je alle basiskennis die je nodig hebt om paarden te kunnen trainen, verzorgen en huisvesten. Daarnaast kan je doormiddel van keuzedelen jezelf verder specialiseren. Deze richting wordt gegeven op niveau 3 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. 

Hippisch bedrijfsleider paardenhouderij (niveau 4) 
Bij deze opleiding volg je het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie.  Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en enkele dagen bij Terra mbo in Groningen. Bij deze richting leer je veel over paarden, hoe je publieksactiviteiten organiseert én over het managen en leiden van een bedrijf. Je maakt kennis met leidinggeven en leert hoe je met medewerkers omgaat en ze aanstuurt. Ook leer je ondernemersvaardigheden en schrijf je een optimalisatieplan voor een echt bedrijf. Verder krijg je les in de aan- en verkoop van paarden, hoe je daarover adviseert én hoe je goede contacten onderhoudt in de paardenwereld. Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast word je opgeleid tot bedrijfsleider/manager of zelfstandig ondernemer. Deze richting wordt gegeven op niveau 4 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. 

Hippisch instructeur paardensport (niveau 4)
Bij deze opleiding ben je dagelijks aanwezig op de praktijklocatie. Je hebt hier je eigen paard staan waar je de opleiding mee volgt. Dagelijks draag je de zorg voor o.a. je eigen paard en ga je voeren, uitmesten, vegen en doe je stalwerkzaamheden. Er wordt elke dag gereden. Dit doe je de ene keer zelfstandig en de andere keer onder begeleiding van een instructeur. Het rijden bestaat uit dressuurmatig rijden en springen. Jij krijgt hierin goede begeleiding. Daarnaast rijd je ook op andere paarden, zodat je veel ervaring opdoet en goed leert rijden. Je leert lesgeven aan combinaties op het niveau van ORUN allround basissport instructeur. Je krijgt les over voeding, verzorging, huisvesting, gezondheid en het trainen van paarden. Je leert evenementen te organiseren en paardensporters en paarden te begeleiden bij wedstrijden. De opleiding tot Hippisch instructeur duurt 4 jaar. Je kunt uitstromen als allround instructeur basissport of als instructeur wedstrijdsport. Geslaagd? Dan ontvang je in beide gevallen ook het ORUN-diploma.

Keuzedelen

Tijdens de Hippische opleidingen kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuze delen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag door leren? Dan kun je speciale keuze delen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. 

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de Hippische Opleidingen te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Vooropleiding

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan  het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school. 

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de beroepsproeve. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De beroepsproeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels. 

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Na je opleiding

Diploma Vakbekwaam hippisch medewerker of Hippisch bedrijfsleider op zak? Dan kun je aan de slag bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je kiest voor een sport- of recreatiebedrijf, zoals een sport- en handelsstal, pensionstal of manege. Heb je een diploma Hippisch instructeur? Dan kun je als basisinstructeur recreatieve/manegeruiters lesgeven. Als wedstrijdinstructeur kan je professionele paardensporters en hun paard begeleiden. Daarbij werk je aan de rijtechnische, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.Wil je liever doorleren? Dat is mogelijk. Je kiest dan voor niveau 4 (met een niveau 3-diploma) of je gaat naar het hbo (met een niveau 4-diploma). Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Hippische opleidingen

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

 

Intakeprocedure

Voor deze opleiding is motivatie en talent nodig. Als jij je hebt aangemeld, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan jouw verwachtingen van de opleiding en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Daarnaast gelden er extra verplichte intakeactiviteiten per opleiding/niveau. 

Vakbewaam hippisch medewerker
Als jij je hebt aangemeld voor Vakbewaam hippisch medewerker is er een extra verplichte intakeactiviteit op de locatie in Assen waarbij je met een aantal belangrijke aspecten van de opleiding kennis maakt. Dit gaat onder andere om rijden, stalwerkzaamheden en het ervaren van de reistijd naar de locatie in Assen.

Hippisch bedrijfsleider
Als jij je hebt aangemeld voor Hippisch bedrijfsleider is er een extra verplichte intakeactiviteit op de locatie in Assen waarbij je met een aantal belangrijke aspecten van de opleiding kennis maakt. Dit gaat onder andere om rijden, stalwerkzaamheden en het ervaren van de reistijd naar de locatie in Assen.

Hippisch instructeur paardensport
Als jij je hebt aangemeld voor Hippisch instructeur paardensport, nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Daarnaast ga je voorrijden om een goed plaatsingsadvies te kunnen geven voor de opleiding.

 

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij niveau 3

Bedrijfsleider paardensport en -houderij niveau 4

Hippisch instructeur wedstrijdsport niveau 4

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl


 

Diplomanaam

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
Crebonummer 25711

Niveau 4
Bedrijfsleider paardensport en -houderij
Crebonummer 25709

Hippisch instructeur wedstrijdsport
Crebonummer 25710
 

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022

NIVEAU 2 

Vanaf schooljaar 2019-2020 biedt Terra de Hippische opleiding niveau 2 niet meer aan. Indien je interesse wel naar paarden uit gaat en je wilt een mbo opleiding op niveau 2 volgen, dan kun je je aanmelden voor de opleiding Dierverzorging niveau 2. Je leert dan alles over dieren in algemene zin. Door middel van je BPV en keuzeopdrachten kun je je opleiding beperkt richting paard invullen. Eventueel kun je daarna wel doorstromen naar niveau 3 binnen de Hippische opleidingen.

Klik hier om naar de opleidingen binnen Dierverzorging te gaan.

Groningen
Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL

Instructeur paardensport en -houderij BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Niveau 3 BOL
  • Instructeur paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL
  • Bedrijfsleider paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL
Agenda
Nieuws