Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Groen, Grond & Infra

Groen, Grond & Infra

De opleiding Groen, Grond en Infra biedt een unieke combinatie. Je werkt met grote machines in de landbouw, infra of het groen, maar je let daarbij ook goed op de impact die jouw werkzaamheden hebben op de omgeving. Dankzij jouw kennis en vaardigheden weet jij hoe je deze werkzaamheden het beste en meest veilig kan uitvoeren. Zo draag jij een belangrijke bijdrage aan de wereld van morgen!


Iets voor jou?

Wil jij met grote machines werken? Is de hele dag binnen zitten niets voor jou, maar ga jij het liefst aan de slag in de buitenlucht en hou je van afwisseling? In de sector Groen, Grond en Infra voer je met behulp van gereedschappen en machines kleine en grote projecten uit, zelfstandig en in teamverband. Cultuurtechnisch werk, grondverzet, infra of agrarisch loonwerk; jij kunt het straks allemaal!

Dit ga j doen

Bij Groen, Grond & Infra leer je werken met machines, werktuigen en gereedschappen. Bijvoorbeeld met een trekker, hydraulische graafmachine, oogstmachine of maaimachine. Daarnaast krijg je les over bodem, gewassen, natuurbeheer en ook over het meten en uitzetten van klussen en projecten. Je houdt je dus zowel bezig met techniek als met de omgeving waarin je werkt, zoals een bouwterrein, landbouwperceel of in een natuurgebied. Dit is een combinatie waarmee je in deze tijd het verschil kan maken! 

Bij het uitvoeren van werkzaamheden is het belangrijk dat je goed weet te communiceren met collega’s en klanten. Ook dit leer je tijdens de opleiding. Daarnaast kun je jouw VCA-diploma halen (basis veiligheidscertificering). Zo word jij een allround vakman of vakvrouw! De lessen zijn niet alleen op school, maar ook op praktijklocaties buiten de school. Zo zie je meteen hoe het in de praktijk werkt. 

Leren op je eigen niveau
Bij alle vakken houden we rekening met jouw kwaliteiten. We bieden de leerstof aan op verschillende niveaus.

Op niveau 2 leer je onder begeleiding werkzaamheden uitvoeren in Groen, Grond en Infra. Je werkt met machines, werktuigen en gereedschappen. Bij het uitvoeren van jouw werkzaamheden houd je rekening met de omgeving en met de veiligheid van jezelf en collega’s. Samen met je collega’s klaar je de klus.

Op niveau 3 word je een vakbekwaam medewerker. Naast het uitvoeren van werkzaamheden speel je een coördinerende rol. Je begeleidt collega’s en je houdt in de gaten of een project goed verloopt. Hierbij zijn vaktechnische en communicatieve vaardigheden van belang.

Op niveau 4 word je vakexpert. Je hebt dan een leidinggevende rol. Je houdt je bezig met het voorbereiden, plannen, realiseren en opleveren van opdrachten in de sector Groen, Grond en Infra. Je overlegt met opdrachtgevers en medewerkers over de beste werkwijze. Daarbij houd je de kosten en planning goed in de gaten. Samen met jouw team rond je de klus naar tevredenheid van de opdrachtgever af. Je kunt goed communiceren, je onderhoudt contact met andere bedrijven in de sector en je zorgt dat de kwaliteit van jullie werk hoog blijft.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Groen, Grond en Infra kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen. Zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je kunt je specialiseren en hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

Vooropleiding

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. 

Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één of twee dagen per week naar school.

Hulp op begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij je studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Na je opleiding kun je aan de slag bij een bedrijf dat werkzaamheden uitvoert voor de sector Groen, Grond en Infra. Je kunt bijvoorbeeld aan de slag als medewerker bij een loonen grondverzetbedrijf, zoals een agrarisch loonbedrijf of een cultuurtechnisch bedrijf. Of je gaat aan de slag als medewerker in de grond-, weg- en waterbouw of als medewerker in het onderhouden van (groot) groenbeheer, bijvoorbeeld voor gemeenten, Waterschappen of natuurbeheerders.

Je houdt je bezig met bodembewerking, bemesting, gewasverzorging of oogst. Of met grondverzet (bijvoorbeeld sloten graven en grond transporteren), aanleg en onderhoud van openbaar groen (bijvoorbeeld snoeien van bomen en het maaien van bermen en sloten), gladheidsbestrijding (bijvoorbeeld zout strooien en sneeuw schuiven) of infra (bijvoorbeeld aanleg van wegen en rioleringen).

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met de opleiding Groen, Grond en Infra is dus van alles mogelijk!

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Groen, Grond & Infra.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Opleiding in cijfers


Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker Groen, Grond & Infra
Crebonummer 

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker  Groen, Grond & Infra
Crebonummer 

Niveau 4
Vakexpert  Groen, Grond & Infra
Crebonummer 

Aanmelden