Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Dierverzorging

Jij bent gek op alle dieren. Je let altijd goed op ze en ziet het meteen als er iets niet goed is. Herken je je hierin? Dan is de mbo-opleiding Dierverzorging iets voor jou!


Dierverzorging, iets voor jou?

Van honden en paarden tot schapen en reptielen. Jij vindt alle dieren interessant. Je let altijd goed op ze en ziet het meteen als er iets niet goed is.

Een stal uitmesten? Een hok of aquarium schoonmaken? Jij doet het met gemak. Want je weet hoe belangrijk dit is om ziektes te voorkomen. Kortom: jij zorgt ervoor dat dieren het altijd goed hebben.
Herken je dit? En lijkt het je leuk om bij een zorgboerderij, dierenwinkel of -pension te werken of misschien een eigen bedrijf te starten? Dan is de opleiding Dierverzorging iets voor jou.
 

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Wij leren je alles over dieren: hoe ze zich gedragen, wat ze eten, hoe je ze verzorgt én schoon houdt. Ook krijg je les over de omgang met klanten. Dit noemen we relatiebeheer. Je leert ook hoe je kosten voor voer en verzorging berekent. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels (niveau 4), rekenen en loopbaan & burgerschap.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Dierverzorging kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in verschillende bedrijven. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk.

Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.
 

BPV

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid.

Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf.
Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Na je opleiding

Diploma Dierverzorging op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker in een dierenpension, dierenspeciaalzaak, dierentuin of bij een kinderboerderij of trimsalon. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk naar 4. Met de niveau 4 opleiding kun je bijvoorbeeld een eigen bedrijf starten. Of je kiest voor doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Dierverzorging.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl  

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Dierverzorging, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Dierverzorging.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker dierverzorging niveau 2
Vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3

Bedrijfsleider dierverzoring niveau 4

 

BBL

Medewerker dierverzorging niveau 2
Vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3


 

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker dierverzorging
Crebonummer 25580

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker dierverzorging
Crebonummer 25579

Niveau 4
Bedrijfsleider dierverzorging
Crebonummer 25576

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

Assen
Niveau 2:

Medewerker dierverzorging BOL

Emmen
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Groningen
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Meppel
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BBL

Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker dierverzorging BBL

Vakbekwaam medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Bedrijfsleider dierverzorging BBL

Winschoten
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL
  • Vakbekwaam medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL
  • Vakbekwaam medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL/BLL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL/BLL