Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Dierverzorging

Jij bent zorgzaam en gek op dieren. Je let altijd goed op ze en ziet het meteen als er iets niet goed is. Herken je je hierin? Dan is de mbo-opleiding Dierverzorging iets voor jou!


Iets voor jou?

Van honden en paarden tot schapen en reptielen. Jij vindt alle dieren interessant. Je let altijd goed op ze en ziet het meteen als er iets niet goed is. Een stal uitmesten? Een hok of aquarium schoonmaken? Jij doet het met gemak. Want je weet hoe belangrijk dit is om ziektes te voorkomen. Kortom: jij zorgt ervoor dat dieren het altijd goed hebben. Herken je dit? En lijkt het je leuk om bij een zorgboerderij, dierenwinkel of -pension te werken of misschien een eigen bedrijf te starten? Dan is de opleiding Dierverzorging iets voor jou.

 

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Wij leren je alles over dieren: hoe ze zich gedragen, wat ze eten, hoe je ze verzorgt én schoon houdt. Ook krijg je les over de omgang met klanten. Dit noemen we relatiebeheer. Je leert bovendien hoe je kosten voor voer en verzorging berekent. Daarnaast volg je algemene vakken zoals Nederlands, Engels (niveau 4), rekenen en loopbaan & burgerschap. 

Leren op je eigen niveau

Niveau 2
Tijdens deze opleiding leer je alles over het verzorgen van dieren en hun leefomgeving. Je leert om samen met je collega’s dieren te verzorgen, te voeren, hygiënisch werken en hoe je dierenverblijven moet schoonmaken. Je krijgt les over gezondheid en gedrag van dieren. Verder krijg je Nederlands, rekenen en burgerschap. 

Niveau 3
Op niveau 3 leer je alles over het verzorgen van dieren en hun leefomgeving, het omgaan met klanten en het runnen van een zaak, bijvoorbeeld een dierenspeciaalzaak. Je weet wat er allemaal bij komt kijken: controleren of de dieren gezond zijn, ze voeren en verzorgen, de verblijven schoonmaken, zorgen dat de winkel er tiptop uitziet. En je leert natuurlijk goed met klanten om te gaan.

Niveau 4
Tijdens deze opleiding leer je hoe je een bedrijf met dieren runt. Er is veel aandacht voor belangrijke onderwerpen als reinigen en ontsmetten, huisvesting, voeding en verzorging, wet- en regelgeving, financiële administratie, voortplanting, gezondheid en gedrag. Je leert als bedrijfsleider dierverzorging de verantwoordelijkheid te dragen voor de verdeling van alle werkzaamheden en de voortgang te bewaken. Ook leer je leidinggeven aan medewerkers. 

Je wordt een echte vakman of vakvrouw

Als medewerker, vakbekwaam medewerker of bedrijfsleider dierverzorging werk je tijdens je opleiding onder andere aan de volgende competenties. Je wordt deskundig in je vak en je leert deze kennis en ervaring toe te passen in de praktijk. Je leert hoe te voldoen aan kwaliteitseisen. Ook instructies en procedures opvolgen binnen het bedrijf is een thema waaraan je werkt. Plannen van werkzaamheden en samenwerken met je collega’s en andere mensen, het hoort er allemaal bij. Naast deze competenties zijn er per niveau ook nog andere competenties waar je aan werkt. Hierbij kun je denken aan leidinggeven en aansturen van medewerkers en het organiseren van publieksgerichte activiteiten.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Dierverzorging kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

Kies wat je het leukst vindt

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen.

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

 

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie. 

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Dierverzorging op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker in een dierenpension, dierenspeciaalzaak, dierentuin of bij een kinderboerderij of trimsalon. 

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 en uiteindelijk naar 4. Met de niveau 4 opleiding kun je bijvoorbeeld een eigen bedrijf starten. Of je kiest voor doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk! 

 Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Dierverzorging.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Informatie

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker dierverzorging niveau 2
Vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3

Bedrijfsleider dierverzoring niveau 4

BBL

Medewerker dierverzorging niveau 2
Vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3


Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker dierverzorging
Crebonummer 25732

Niveau 3
Zelfstandig medewerker dierverzorging.
Crebonummer 25734

Niveau 4
Bedrijfsleider dierverzorging
Crebonummer 25730

Aanmelden

Emmen

Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Zelfstandig medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Groningen
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Zelfstandig medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Meppel
Niveau 2:
Medewerker dierverzorging BBL
Medewerker dierverzorging BOL

Niveau 3:
Zelfstandig medewerker dierverzorging BBL
Zelfstandig medewerker dierverzorging BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider dierverzorging BBL
Bedrijfsleider dierverzorging BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Dierverzorging, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Dierverzorging.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL
  • Zelfstandig medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL
  • Zelfstandig medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL
  • Medewerker dierverzorging, Niveau 2 BOL/BBL
  • Zelfstandig medewerker dierverzorging, Niveau 3 BOL/BBL
  • Bedrijfsleider dierverzorging, Niveau 4 BOL/BBL
Nieuws