Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Hovenier

Een park, tuin of landschap aanleggen of onderhouden, lijkt je geweldig. Ook samenwerken met anderen past bij jou. Herken je dit? Dan is de mbo-opleiding Hovenier iets voor jou.


Iets voor jou?

Lekker buiten bezig zijn. Daar houd jij van! Een park, tuin of landschap aanleggen en onderhouden lijkt je geweldig. Ook samenwerken met anderen past bij jou. Je ontdekt graag de nieuwste trends, zoals de positieve effecten van het groen. Niet alleen van je tuin kun je een groene oase maken maar ook van je balkon, gevel of woonkamer. En wat dacht je van winkelcentra en schoolpleinen. Heb jij groene vingers? Dan is de opleiding Hovenier echt iets voor jou.

Dit ga je doen

Tijdens de opleiding Hovenier leer je alles over ontwerp, aanleg en onderhoud van groen. Je volgt bijvoorbeeld de vakken aanleg en onderhoud van tuinen en groenvoorzieningen, sortimentskennis, bodem- en bemestingsleer, motoren- en machinekennis, plannen en organiseren én toegepaste beplantingsleer. Daarnaast ga je aan de slag met levende tuinen, ecologie, robotisering en digitalisering in het vakgebied.Je ontdekt ook hoe je een tuin, park, merengebied of sportpark verzorgt. Je leert bijvoorbeeld hoe je een pad verhardt, bomen verplaatst en behandelt, een golfterrein maait en welk gereedschap je wanneer gebruikt. Daarbij vertellen we ook over veiligheid en belangrijke regels. Verder krijg je les in het berekenen van kosten én het plannen en begeleiden van projecten (dit laatste geldt voor niveau 4). 

Natuurlijk leer je ook in de praktijk. Je gaat beplanten, snoeien, maaien, bestraten, een schutting plaatsen en een muurtje metselen. Ook leer je werken met de bosmaaier en weet je straks alles over tuinmachines. Je gaat zelfs bomen vellen met de motorkettingzaag! We geven de lessen op school én op praktijklocaties. Daarbij houden we rekening met de seizoenen. Je gaat ook stage lopen, want zo krijg je veel ervaring. Wat je op school leert, kun je verder oefenen op je stageplek.

Opbouw van de opleiding

Jouw opleiding bestaat straks uit drie delen. Een basis-, profiel- en keuzedeel.

In het basisdeel leer je de basiskennis van de groene sector. Hierdoor krijg jij een goed beeld van de gehele sector en ga je aan de slag met algemene onderwerpen die voor iedereen in de sector belangrijk zijn.

In het profieldeel ga je dieper in op de kennis die voor het door jou gekozen beroep nodig is.

Via het keuzedeel kun je je kennis verdiepen of verbreden. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding. 

Welke diploma's heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan  het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school. 

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels. 

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Kosten

Na je opleiding

Diploma Hovenier op zak? Dan kun je alle kanten op. Met mbo niveau 2 kun je bijvoorbeeld aan de slag als hovenier bij een waterschap, recreatiepark, natuurorganisatie of gemeente. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk naar 4. En daarna bijvoorbeeld aan de slag als vakbekwaam hovenier, hovenier/ondernemer, groenvoorziener, uitvoerder, werkvoorbereider of manager groenbedrijven. Met de niveau 4 opleiding kun je ook doorleren aan het hbo. Er is dus van alles mogelijk!

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Hovenier.  Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl  

Terra Eelde – via info@terranext.nl  

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakings-gesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker hovenier niveau 2
Vakbekwaam hovenier niveau 3

Opzichter/ uitvoerder groente ruimte niveau 4

BBL

Medewerker hovenier niveau 2
Vakbekwaam hovenier niveau 3

Opzichter/ uitvoerder groente ruimte niveau 4

 

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker hovenier
Crebonummer 25621 (oud 25452)
 

Niveau 3
Vakbekwaam hovenier
Crebonummer 25618 (oud 25455)
 

Niveau 4
Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Crebonummer 25617 (oud 25454) 

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

Groningen
Niveau 2:

Medewerker hovenier BBL
Medewerker hovenier BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam hovenier BBL

Vakbekwaam hovenier BOL

Niveau 4:
Opzichter/uitvoerder groene ruimte BBL

Opzichter/uitvoerder groene ruimte BOL

Meppel

Niveau 2:
Medewerker hovenier BBL

Medewerker hovenier BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam hovenier BBL

Vakbekwaam hovenier BOL

Niveau 4:
Opzichter/uitvoerder groene ruimte BBL

Opzichter/uitvoerder groene ruimte BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker hovenier, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam hovenier, Niveau 3 BOL/BLL
  • Opzichter/uitvoerder groene ruimte, Niveau 4 BOL/BLL
  • Medewerker hovenier, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam hovenier, Niveau 3 BOL/BLL
  • Opzichter/uitvoerder groene ruimte, Niveau 4 BOL/BLL