Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

‘Wij hebben een prachtig vak, dat delen we graag’

Afbeelding (boven)

Waarom de verbinding tussen leerling, praktijk en school belangrijk is.

Merthe van Veenen en Vera Magereij zijn vierdejaars studenten van de opleiding paraveterinair van Terra MBO in Meppel. Het werken met dieren is voor beide meiden hun lust en hun leven. “Al heel jong wist ik dat ik iets met dieren wilde gaan doen. Als de dierenarts bij onze paarden kwam, vroeg ik hem als klein meisje het hemd van het lijf”, vertelt Merthe. Ook Vera heeft al vroeg ontdekt dat ze graag met dieren wil werken. Hoewel ze eerst begonnen is met de havo, kroop het bloed waar het niet gaan kon en is ze halverwege de havo ingestroomd in het eerste jaar van de mbo opleiding paraveterinair bij Terra in Meppel.

Inmiddels zitten de studenten in het laatste jaar van de opleiding, starten ze binnenkort met hun stages en werken ze in het weekend bij de Tweede Lijn. Beide gezichten stralen, wanneer ze vertellen over hun werk. Ze hebben het duidelijk naar hun zin!

Verwijscentrum de Tweede Lijn
Voor het interview zitten wij deze middag in een opnamekamer bij het Verwijscentrum voor gezelschapsdieren, de Tweede Lijn in Wilhelminaoord. De Tweede Lijn is gevestigd in een gebouw dat in 1895 gebouwd is als melkfabriek en in 1897 ten behoeve van de Maatschappij van Weldadigheid in gebruik werd genomen als stoomzuivelfabriek. Daarna heeft het gebouw dienstgedaan in diverse bedrijfssectoren. Sinds 1999 huisvest de Tweede Lijn, een tweedelijns dierenkliniek, in het gebouw. Ondanks dat de omgeving steriel en klinisch is, zijn de oude elementen van de zuivelfabriek nog goed zichtbaar en straalt het gebouw sfeer uit. De mensen die er werken zijn gastvrij en vriendelijk. Een prachtige locatie, voor een bijzondere en waardevolle zorgverlening.

Leerling - praktijk - school
Terra is altijd op zoek naar de juiste verbinding tussen leerling – praktijk – school. Het doel van dit interview is dan ook om te horen hoe de studenten en de werkgever dit ervaren. Daarom is naast Merthe en Vera, ook Elma Bruins Slot aangeschoven voor het interview. Zij is paraveterinair teamleider, maar assisteert ook nog regelmatig in de praktijk bij de Tweede Lijn. De combinatie van haar werk als assistent en teamleider, geeft haar veel voldoening. Een belangrijk onderdeel van haar werk is ook de begeleiding van stagiaires. “We hebben ieder jaar in elk geval één stagiaire en dat bevalt ons heel goed”. De contacten met het onderwijs zorgen er niet alleen voor dat de Tweede Lijn altijd een stageplaats kan aanbieden, maar heeft er sinds kort zelfs voor gezorgd dat Merthe en Vera hun bijbaantje bij deze dierenkliniek kunnen uitvoeren. “Wij hadden behoefte aan twee assistentes in het weekend en die vraag heb ik bij de docent van Terra mbo uitgezet”, aldus Elma. Annelore Heitkamp, docent bij Terra mbo in Meppel, handelde snel want ze wilde deze kans haar studenten niet ontnemen. Ze gaf de vacatures door in de klas van 4e jaars studenten van de opleiding paraveterinair en Merthe en Vera werden als paraveterinair in opleiding aangenomen voor de zaterdag en de zondag.

Theorie in praktijk brengen
“Fantastisch werk”, vertelt Vera enthousiast. “We leren hier zo veel. Op school leren we de basis en de theorie en hier kunnen we al het geleerde in de praktijk brengen. We krijgen met heel veel verschillende situaties te maken, dat kun je op school niet leren. Geen hond of kat is hetzelfde. Zoveel verschillende specialistische behandelingen kunnen we op school nooit in de praktijklessen aan bod krijgen”. Wat de studenten in de praktijk leren, kunnen ze ook goed gebruiken tijdens de toetsen op school. “Vaak denk ik tijdens een toets, hoe doen we dat bij de Tweede Lijn eigenlijk? En dan weet ik vaak het antwoord op de vraag. Deze praktijkervaring helpt mij enorm, ik ben een doener en onthoudt dingen beter wanneer ik het zelf in de praktijk heb toegepast dan wanneer ik het uit een boek moet leren”, zegt Merthe. Door deze ervaring verwachten de studenten straks een voorsprong te hebben ten opzichte van hun concurrenten op de arbeidsmarkt van dierenartsassistentes en paraveterinair. “Met deze ervaring bij dit doorverwijscentrum voor huisdieren, leer je net wat meer over speciaal instrumentarium, specialistische vragen en bijzondere zorgverlening aan huisdieren. Ervaring die we mooi op onze CV kunnen zetten”, aldus Vera en Merthe.

"Wij hebben een prachtig vak, dat delen we graag"
Ook Elma is blij met de inzet van de jonge werkneemsters. “Zij helpen ons enorm om ook in het weekend kwalitatief goede zorg te kunnen verlenen. Daarbij vindt ieder van ons het ook erg leuk om onze kennis en ervaring over te brengen op de jeugd. Wij hebben een prachtig vak, dat delen we graag”.