Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Jelmer Hensens

Afbeelding (boven)

Jelmer Hensens is vierdejaars leerling Veehouderij. Hij volgt de opleiding op niveau 4. De opleiding Veehouderij is vrij intensief. Je leert van alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen. Ook leer je alles over de manier waarop je een veehouderij runt: melken, zieke dieren tijdig herkennen, veetransport, het aansturen van medewerkers etc. Jelmer is enthousiast over de opleiding.

Praktijk
“Vooral de stages vind ik super”, vertelt Jelmer. “Dit vind ik echt een pluspunt van het mbo. Zelf kom ik van het hbo; maar dit bleek niks voor mij te zijn. Veel te theoretisch. Het mbo past veel beter bij mij, vooral door de combinatie praktijk en theorie.” Jelmer komt zelf niet van een boerenbedrijf. Jelmer: “De vriend van mijn zus is melkveehouder. Op deze manier ben ik met het vak in aanraking gekomen. Dit leek me wel wat, daarom ben ik de opleiding gaan doen. Ik heb inmiddels al veel stage gelopen: op het bedrijf van de vriend van mijn zus, bij een melkveehouder in Nieuw-Weerdinge en ik heb in de zomer zelfs stage gelopen bij een melkveebedrijf in Zweden!” Jelmer is wel tevreden over zijn opleiding. Het enige nadeel vindt hij dat er steeds minder uren zijn voor vakgericht onderwijs. “Ik houd juist zo van die praktijkkant. Gelukkig krijgen we nog wel cursussen insemineren en klauwbekappen”, vertelt Jelmer. “Ook werken we bij Terra in Emmen met regioleren. Met regioleren werken we vanuit een echt bedrijfje (een leerlingstichting) aan opdrachten van bedrijven uit de omgeving van de school. Op deze manier ben je in de praktijk bezig en krijg je binding met ondernemers uit de regio. Dat vind ik wel mooi.”

 Buitenland
Het stagelopen in het buitenland vindt Jelmer echt het hoogtepunt tijdens zijn opleiding. “Dat kan ik echt iedereen aanraden. Het is ook niet zo dat je alles zelf moet betalen, hier heeft school geld voor uitgetrokken. Ik zat twee maanden in Zweden, alleen in een huisje. Dat was heel leerzaam; ik moest voor mezelf zorgen, aan het werk op de boerderij. Ik sprak Engels en op het laatst zelfs een paar woorden Zweeds!” En hoe ziet Jelmer de toekomst?  “Als ik straks klaar ben met de opleiding, zou ik graag in een fokkerij aan het werk willen”, vertelt Jelmer. “Ik ben gek van koeien en andere dieren en ik vind het belangrijk dat een koe goed in elkaar zit en goed in zijn vel zit. Ik wil kiezen waar ik gelukkig van word en dat is mijn liefde voor de dieren.”