Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Berdien Snoeken

Afbeelding (boven)

Berdien Snoeken (20) volgt de opleiding Veehouderij bij Terra MBO Meppel (niveau 4). “Ik ben begonnen bij Terra Meppel vmbo-groen. Ik ben een boerendochter, mijn ouders hebben een boerderij in Wapse. Die boerderij wil ik later graag overnemen. Daarom was het voor mij een logische stap om voor de opleiding Veehouderij te kiezen bij Terra MBO Meppel.”

Binnen de opleiding Veehouderij leer je alles over de dieren waar je mee te maken kunt krijgen en over de manier waarop je een veehouderij runt. Berdien zit in het laatste jaar van de opleiding. “Voor mij is het een geschikte opleiding. Mijn interesse ligt op dit gebied. Ik heb een heel duidelijk doel voor ogen; het overnemen van de boerderij van mijn ouders. Waarom ik dat graag wil? Het is heel divers, je bent met dieren bezig, je bent veel buiten en eigen baas. Dat vind ik heerlijk. Natuurlijk zal het best wel moeilijk worden omdat het voor boeren lastig is om het hoofd boven water te houden. Maar toch wil ik het graag.”

Stage in Canada

Voor het runnen van een boerderij heb je kennis nodig. “Tijdens de opleiding krijg je dat genoeg hier op school. Je hebt veel theorie. Soms zou er wat mij betreft nog wel iets meer praktijk in mogen. Gelukkig kan ik alles wat ik leer goed kwijt op de boerderij van mijn ouders. Ik hou ook echt van de praktijk, zit minder graag met mijn neus in de boeken.” Om die reden heeft Berdien dan ook met volle teugen genoten van de stages. “Ik heb stage gelopen bij diverse boerenbedrijven, waaronder Mts Jubbega in Nijensleek (100 Melkkoeien),  VOF Gorte in Wapserveen (120 melkkoeien) en bij Mts Wind in Ruinerwold (160 melkkoeien). “Ik heb ook in het buitenland stage gelopen, bij Terra Nova Farm in Canada. Een bedrijf met 200 melkkoeien. Dat was voor mij een super ervaring, ik heb daar natuurlijk heel veel geleerd.”

Aan de slag

Berdien gaat na haar opleiding aan het werk. “Ik wilde eerst nog een vervolgopleiding doen, maar heb toch besloten om te gaan werken. Ik wil het liefst praktijkervaring op doen. Dan sluit ik mijn schoolperiode af.” Terra MBO Meppel is volgens Berdien een leuke school. “Het is kleinschalig, ik ken veel mensen. Het is gezellig, de docenten zijn aardig. Ik voel me hier wel op mijn gemak. Toch ben ik er ook klaar voor om aan het werk te gaan!”