Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Loonwerk

Als loonwerker doe je steeds ander werk, bij andere klanten. Zaaien, gewassen oogsten, hooien of grondverzet: jij kunt het straks allemaal. Lijkt dit je wat? Dan is de opleiding Loonwerk iets voor jou.


Iets voor jou?

Vind jij het leuk dat elke dag anders is? Houd je ervan om verschillende mensen te ontmoeten en vind je afwisseling fijn? Als loonwerker doe je steeds ander werk, bij andere klanten. Zaaien, gewassen oogsten, grondbewerking of aanleg en onderhoud van natuurgebieden; jij kunt het straks allemaal. Zo help je bedrijven die zelf niet de juiste machines of het juiste personeel hebben. Je kunt als expert ingehuurd worden door akkerbouw- en veehouderijbedrijven, maar ook overheidsinstanties en bedrijven uit de infrasector vragen steeds vaker een loonwerker. Dus ben je zelfstandig, kun je goed met mensen omgaan en maak jij een klus gewoon af? Dan is de opleiding Loonwerk iets voor jou.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Techniek en natuur zijn belangrijk bij de opleiding Loonwerk. Als loonwerker gebruik je natuurlijk verschillende machines. Daarom leer je werken met bijvoorbeeld de trekker, een hydraulische graafmachine, heftruck en de combine. Ook krijg je les over grond, gewassen en natuurbeheer. Zo word je een allround vakman- of vrouw voor het werken met machines! We leren je ook hoe je goed communiceert met klanten. Verder kun jij het VCA-diploma halen (basis veiligheidscertificering). De lessen zijn niet alleen op school, maar ook op praktijklocaties buiten de school. Zo zie je meteen hoe het in de praktijk werkt.

Let op: van Loonwerk niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Meppel of in de regio gevolgd.

Opbouw van de opleiding

Jouw opleiding bestaat straks uit drie delen. Een basis-, profiel- en keuzedeel.

In het basisdeel leer je de basiskennis van de Agro-sector. Hierdoor krijg jij een goed beeld van de gehele sector en ga je aan de slag met algemene onderwerpen die voor iedereen in de sector belangrijkzijn; denk bijvoorbeeld aan allround machinevaardigen.

In het profieldeel ga je dieper in op de kennis die voor het door jou gekozen beroep nodig is.

Via het keuzedeel kun je je kennis verdiepen of verbreden. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. 

Let op: Loonwerk niveau 3 en 4 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar AGRO (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestigingen Groningen en Meppel gevolgd.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan  het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school. 

BPV

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Na je opleiding

Diploma op zak? Dan kun je aan de slag als zelfstandig loonwerker of als medewerker loonwerkbedrijf. Je komt dan in dienst bij een agrarisch loonbedrijf of bij een akkerbouw-, tuinbouw- of veehouderijbedrijf. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl. 

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Loonwerk.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker agrarisch loonwerk niveau 2

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk niveau 3

Vakexpert agrarisch loonwerk niveau 4

BBL
Medewerker agrarisch loonwerk niveau 2

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk niveau 3

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25555

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25557

Niveau 4
Vakexpert agrarisch loonwerk
Crebonummer 25556

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BLL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BLL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BLL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BLL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BLL
Agenda
Nieuws