Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Groen & Cultuurtechniek

Jij bent graag buiten bezig en hebt technisch inzicht. Groen, bodem en landschap? Je vindt het heel interessant. Herken je dit? Dan is de opleiding Groen & Cultuurtechniek echt iets voor jou.


Iets voor jou?

Jij bent graag buiten bezig en hebt technisch inzicht. Groen, bodem en landschap? Je vindt het heel interessant. Herken je dit? Dan is de opleiding Groen & Cultuurtechniek echt iets voor jou. Straks weet je alles over grondwerken, ecologie en natuurbeheer. Ook kun je kritisch ontwerptekeningen beoordelen en inschatten welke machines, mensen en tijd nodig zijn. Samen met anderen bedenk jij straks slimme oplossingen om bijvoorbeeld water tekorten of overschotten aan te pakken en de biodiversiteit te bevorderen door het aanleggen van natuurvriendelijke oevers.

Dit ga je doen

Je begint met een basisjaar waarin je alles leert over het werken in de groene ruimte. Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt. Kies je voor de opleiding Groen & Cultuurtechiek dan leer je alles over bodemsoorten de grondwaterstand en waterafvoer. Tijdens deze opleiding leer je landmeten met speciale apparatuur. Ook leer je werken met grote machines en hoe je deze onderhoudt. 

Praktijk en theorie wisselen elkaar af. Je krijgt bijvoorbeeld les over bodemkunde, materialen, flora en fauna, arbeidsomstandigheden en economie. Maar je leert ook hoe je jezelf professioneel kunt presenteren in het contact met klanten, gasten of publiek. Ook geven we les in het voorbereiden en afronden van werkzaamheden op het gebied van aanleg, inrichting, beheer en onderhoud van groen. Je leert werken met computerprogramma’s en maakt kennis met tal van organisaties in het vakgebied.

Dit ga je doen

Kies wat je het leukst vindt

Je begint met een basisjaar waarin je alles leert over het werken in de groene ruimte. Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt. 

Tijdens de opleiding Groen & Cultuurtechniek kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Vooropleiding

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school.

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat een of twee dagen per week naar school. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Hulp of begeleiding nodig?

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Groen & Cultuurtechniek op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als landinrichter, bodembeheerder, weg- en waterbeheerder of cultuurtechnicus. Met dit diploma heb je grote kans op een baan. 

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 en uiteindelijk naar de opleiding Opzichter/Uitvoerder Groene ruimte op niveau 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Groen & Cultuurtechniek. Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Meppel
Bert Jan Venema, decaan.mbo.meppel@terra.nl

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl

Aanmelden

*Let op: van de opleidingen Natuur, Water & Recreatie en Groen & Cultuurtechniek niveau 2 en 3 van leerweg BOL wordt alleen het basisjaar (leerjaar 1) aangeboden op de vestiging van jouw keuze. De specialisatiejaren (leerjaar 2+3) worden op de vestiging Meppel gevolgd. 

Groningen
Niveau 2:

Medewerker groen en cultuurtechniek BBL
Medewerker groen en cultuurtechniek BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek BBL
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek BOL

Meppel
Niveau 2:
Medewerker groen en cultuurtechniek BBL
Medewerker groen en cultuurtechniek BOL

Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek BBL
Vakbekwaam medewerker groen en cultuurtechniek BOL

Wil je niveau 4 doen? Meld je dan aan voor de opleiding opzichter/uitvoerder groene ruimte

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Groen & Cultuurtechniek nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Groen & Cultuurtechniek.

Opleiding in cijfers

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker groen & cultuurtechniek
Crebonummer 25616 (oud 25451)
 

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker groen & cultuurtechniek
Crebonummer 25619 (oud 25456)
 

Niveau 4
Opzichter/uitvoerder groene ruimte
Crebonummer 25617 (oud 25454)