Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Food, Life & Innovation

Wat eet jij eigenlijk? Hoe is dat precies gemaakt? Waar komt jouw voedsel vandaan en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Wat zijn trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding? Weet je ook of het gezond voor je is? Dit en nog veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Food, Life & Innovation.


Iets voor jou?

Wat eet jij eigenlijk? Hoe is dat precies gemaakt? Waar komt jouw voedsel vandaan en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Wat zijn trends en ontwikkelingen in de wereld van voeding? Weet je ook of het gezond voor je is? Dit en nog veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Goede voeding is belangrijk om je gezond en fit te voelen. Tijdens deze opleiding kom je dan ook alles te weten over de invloed van voeding op je gezondheid. Maar ook wat je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Het maken van voedsel, de productie en het vervoer hebben grote invloed op het milieu. Denk alleen maar aan al die vrachtwagens die je altijd op de weg ziet rijden. Misschien kan dit ook anders? Jij gaat ontdekken hoe! 

Met de opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO leer je alles over voedsel, vanaf de bron tot op je bord. Alles bij deze opleiding heeft te maken met voedsel, smaak, duurzaamheid, beleving, milieu en gezondheid. Tijdens de opleiding leer je van alles tijdens lessen in de klas, door het doen van onderzoek en het lezen van boeken. Maar je gaat ook veel van de praktijk zien. Je bezoekt allerlei bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert praktijkopdrachten uit met echte vragen van deze bedrijven. 

 Iedere student die kiest voor deze opleiding start met een basisjaar. In dit jaar leer je alles over het werken in de voedingsbranche bijvoorbeeld over de kwaliteit van voeding, voedselveiligheid en over interne en externe informatie-uitwisseling. Je maakt dan kennis met verschillende producten Met een groeiende wereldbevolking staan we voor de grote uitdaging om de voedselvoorziening op peil te houden. 

Om op termijn voldoende, duurzaam en gezond voedsel, in een gezonde leefomgeving, te kunnen garanderen zijn aanpassingen noodzakelijk in het voedselsysteem. Denk hierbij aan meer plantaardige eiwitten, hybride of kweekvlees. Of wat dacht je van streekproducten en regionaal geproduceerd voedsel? Consumenten zijn vaker op zoek naar verse, lokale en verantwoorde producten met een duurzame verpakking. Daarnaast wordt er bij bedrijven steeds meer ingezet op een circulaire economie. 

De wereld van voeding is duidelijk in ontwikkeling en trends volgen elkaar snel op. Een gezonde lifestyle speelt een steeds grotere rol in ieders leven, bij supermarkten, sportscholen, schoolkantines, kinderdagverblijven en ouderenopvang. Dit zie je terug in de opleiding Food, Life & Innovation. zoals granen, zuivel, aardappelen, groente en fruit, vlees en vis en hun eigenschappen. Je leert over productafwijkingen en hoe je moet handelen bij deze afwijkingen. 

Food, Life & Innovation is een opleiding op mbo-niveau 4 (BOL). De opleiding duurt 3 jaar. Daarna heb je het diploma Vakexpert Voeding & Voorlichting

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Deze volg je in het tweede leerjaar. 

Kies wat je het leukst vindt

Wat ga je na je opleiding doen?

Er is een grote kans dat je na het behalen van je diploma direct aan het werk kunt. Er is immers volop werk in de wereld van voeding & voorlichting. Zo kun je aan de slag als food designer, voedingsvoorlichter, voedingsondersteuner in een diëtistenpraktijk, moestuincoach, inspecteur insectentoepassingen, vakexpert verwerking agrarische producten, food influencer, gezondheidscoach, voedingsinkoper en nog veel meer. 

Maar wil je liever doorstuderen? Dan kun je ook nog verkort de opleiding Leefstijladviseur MBO niveau 4 volgen. Of je kunt na de opleiding doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Voeding en diëtiek, Docent en kennismanager Consumptieve techniek, European Food Business, Food & Innovation. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl

Wat ga je na je opleiding doen?

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. 

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen.

Tijdens de opleiding bezoek je allerlei bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert praktijkopdrachten uit met echte vragen van deze bedrijven.  

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie. 

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Informatie en aanmelden

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Food, Life & Innovation. Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met onze decaan: 

Terra Groningen De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl. 

Groningen
Niveau 4:
Voor komend schooljaar is aanmelden helaas niet mogelijk. 

Informatie en aanmelden
Deze opleiding kun je volgen op