Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Food, Life & Innovation

Wat eet jij eigenlijk? Hoe is dat precies gemaakt? Waar komt jouw voedsel vandaan en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Weet je ook of het gezond voor je is? Dit en nog veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO.


Iets voor jou?

Het lijkt soms wel alsof iedereen met voeding bezig is. YouTube staat vol met filmpjes met tips over voeding en gezondheid. Er komen bijna dagelijks nieuwe producten bij in de supermarkt. Regelmatig is er een nieuwe hype met weer een ander dieet. En dan hebben we het nog niet eens over aandacht voor milieu, dierenwelzijn en de kracht van slimme reclame en mooie verpakkingen. Of over mensen die ondanks alles ongezond blijven eten… De wereld van voeding is enorm in beweging. Welke rol heeft voeding in onze samenleving? En welke rol kun jij hierin spelen?

Dit ga je doen?

Met de opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO leer je alles over voedsel, vanaf de bron tot op je bord. Alles bij deze opleiding heeft te maken met voedsel, smaak, beleving, milieu en gezondheid. En dit leer je vooral in de praktijk. Daarom vindt deze opleiding veel buiten de school plaats. Tijdens Food, Life & Innovation bezoek je allerlei boerderijen, fabrieken en andere bij dit vakgebied horende bedrijven. Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation leer je van alles tijdens lessen in de klas, door het doen van onderzoek en het lezen van boeken. Maar je gaat ook veel van de praktijk zien. Je bezoekt allerlei bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert praktijkopdrachten uit met echte vragen van deze bedrijven. 

Food, Life & Innovation is een opleiding op mbo-niveau 4 (BOL). De opleiding duurt 3 jaar. Daarna heb je het diploma Vakexpert Voeding & Voorlichting.

Om de opleiding te volgend heb je een VMBO diploma Gemengde Leerweg of Theoretische Leerweg nodig. Ook ben je welkom met een overgangsbewijs van havo 4 of een havo diploma.

Iedere student die kiest voor deze opleiding start met een basisjaar. In dit jaar leer je alles over het werken in de voedingsbranche bijvoorbeeld over de kwaliteit van voeding​, voedselveiligheid​en over interne en externe informatie-uitwisseling​. Je maakt dan kennis met verschillende producten zoals granen, zuivel, aardappelen, groente en fruit en hun eigenschappen. Je leert over productafwijkingen en hoe je moet handelen bij deze afwijkingen.

Na het eerste jaar heb je een goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Dan kun je ook beter bepalen wat je leuk vindt en welke kant je op wilt. Je kunt kiezen uit de verschillende onderdelen:

  • Voeding en voorlichting algemeen​
  • Fooddesign​
  • Ondersteuning huisartsen / diëtisten​
  • Urban Farming​
  • Adviseur leefomgeving voeding​

Je kunt vanaf leerjaar twee ook nog kiezen voor bepaalde Keuzedelen waarmee je je kunt specialiseren op een bepaald gebied of waarmee je extra certificaten kunt behalen. Voorbeelden daarvan zijn:

  • Internationaal
  • Innoveren in beroep
  • Fooddesign
  • Coaching van voeding in de Wellness

Wist je dat we kijken naar mogelijkheden om een nieuwe opleiding Leefstijladviseur  te starten met andere mbo-scholen? Hierbij leer je niet alleen voorlichting te geven, maar krijg je ook les in koken en sport. Bij de opleiding food, life & innovation leer je trouwens ook om producten klaar te maken via verwarmen, koken of bakken.

Studenten van de opleiding Food, Life & Innovation maken een persoonlijk magazine. Hierin leggen zij hun projecten en ontwikkelingen vast. Neem eens een kijkje in het magazine van Julia en Femke en ervaar wat zij zoal beleven tijdens hun studie!

Leren in de praktijk

Foodsafari

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij deze opleiding Food, Life & Innovation ga je vaak op Foodsafari. Je bezoekt uiteenlopende praktijklocaties waar je veel leert. Deze praktijklocaties kunnen op veel verschillende plekken zijn, want we hebben veel prachtige bedrijven in het Noorden zitten waar we veel kunnen leren op gebied van voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Regioleren

Daarnaast werk je samen met andere studenten aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2021-2022
Het lesgeld voor schooljaar 2021-2022 is vastgesteld op € 608,-.

Kosten deeltijd MBO 2021-2022
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2021-2022 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 253,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 612,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Mbo-studentenfonds
Ga je een opleiding volgen bij Terra of ben je al student bij ons? En kun je wel een financieel steuntje in de rug gebruiken? Lees dan de voorwaarden van het mbo-studentenfonds. Als je denkt dat je in aanmerking komt voor een bijdrage uit het mbo-studentenfonds, vul dan een van de aanvraagformulieren volledig in. Vervolgens bekijken wij of je een vergoeding krijgt. Meld je wel eerst aan bij Terra voordat je het formulier invult.

Na je opleiding

Er is een grote kans dat je na het behalen van je diploma direct aan het werk kunt. Er is immers volop werk in de wereld van voeding & voorlichting. Zo kun je aan de slag als fooddesigner, voedingsvoorlichter, voeding​sondersteuner in een diëtisten praktijk, moestuincoach, inspecteur insectentoepassingen​, vakexpert verwerking Agrarische producten, foodinfluencer, gezondheids coach, voedingsinkoper en nog veel meer.

Maar heb je een diploma op niveau 4 behaalt en wil je liever doorstuderen? Je kunt ook nog verkort de opleiding Leefstijladviseur MBO Niveau 4 volgen. Of je kunt na de opleiding doorstromen naar een HBO-opleiding, bijvoorbeeld de opleiding Voeding en diëtiek, Docent en kennismanager Docent en kennismanager Consumptieve techniek, European Foodbusiness, Food&Innovation. 

Intakeprocedure

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Naast het kennismakingsgesprek hoort het maken en inleveren van een vlog tot de verplichte intakeactiviteiten. 

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsbrochure Food, Life & Innovation. 

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met onze decaan:

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022. Je kunt je tot uiterlijk 22 september 2021 aanmelden.

NIVEAU 4

Groningen
Vakexpert voeding en voorlichting BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Diplomanaam

Niveau 4
Vakexpert voeding en voorlichting
Crebonummer 25464
 

Deze opleiding kun je volgen op