Opleiding Entree detailhandel

Entree detailhandel

Als assistent detailhandel help je in een winkel met het verzorgen van bloemen, planten, gewassen en dieren. Je helpt ook bij de verkoop van producten.

Kom je van het vmbo zonder diploma of van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je een mbo-opleiding op niveau 2 volgen, maar heb je daarvoor nog niet de juiste diploma? Kies dan voor de entreeopleiding.

Iets voor jou?

Kom je van het vmbo zonder diploma? Of kom je van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je misschien graag een mbo-opleiding op niveau 2 volgen, maar heb je nog niet de juiste papieren? Kies dan voor de entreeopleiding! Met deze opleiding haal je namelijk een mbo-diploma op niveau 1. Als jij graag met je handen werkt en het beste leert in de praktijk, is deze brede opleiding iets voor jou. Je leert allerlei vaardigheden die nodig zijn om bij een bedrijf te werken. Wil je liever doorleren? Dan kun je doorstromen naar niveau 2.

Dit ga je doen

Als assistent detailhandel zorg je er voor dat een winkel er netjes uitziet, vult producten aan en informeert klanten. Je helpt bij de verkoop van producten en soms met het verzorgen van bloemen, planten en dieren. Tijdens de entreeopleiding Detailhandel leer je de volgende dingen: - aanvullen van producten in de winkel;- opbouwen van een artikelpresentatie;- benaderen of doorverwijzen van klanten;- omgaan met producten die bijvoorbeeld over de datum zijn;- schoonmaken en onderhouden van een winkel en magazijn.

Bij de entreeopleiding gaat het vooral om de praktijk. Ook krijg je wat theorie. Bijvoorbeeld hoe je opdrachten goed plant en uitvoert. We leren je wat een goede werkhouding is, hoe je goed kunt samenwerken met collega’s en hoe je omgaat met verandering. Je volgt een paar algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. De entreeopleiding duurt één jaar. Binnen dit jaar leer je om onder toezicht en begeleiding eenvoudig werk uit te voeren in een bedrijf. Tijdens de opleiding kun jij je ook voorbereiden op een vervolgopleiding niveau 2. Je loopt stage bij een erkend stagebedrijf.

Keuzedelen

Tijdens de entreeopleiding kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan.

Welk diploma heb je nodig voor een entreeopleiding?

Voor de entreeopleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel op 1 augustus 16 jaar zijn. Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek kijken we samen of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het beste bij jou past.

Studieadvies
Tijdens de entreeopleiding krijg je binnen vier maanden een studieadvies. We kijken samen met jou of deze opleiding de beste plek is. Ons advies is bijvoorbeeld:

- jij kunt het beste gaan werken. Doorstromen naar mbo niveau 2 is niet mogelijk.
- jij kunt na de entreeopleiding doorstromen naar mbo niveau 2.
- jij kunt beter wisselen van richting binnen de entreeopleiding.
- jij kunt beter wisselen van leerweg (BOL of BBL).

Een studieadvies kan nooit als een verrassing komen, want tijdens de opleiding praten we regelmatig met jou.
We maken afspraken met jou over de studie en over jezelf. Een voorbeeld is jouw aanwezigheid of inzet op school. We praten regelmatig over hoe het gaat en over de afspraken die we samen hebben gemaakt. Een vast team van docenten begeleidt en coacht jou het hele jaar. Heb je extra hulp of begeleiding nodig? De studieloopbaanbegeleider staat altijd voor je klaar.

Na je opleiding

Heb jij het diploma gehaald?Dan kun je aan de slag bij een supermarkt, kledingwinkel, dierenspeciaalzaak, in de bloemendetailhandel of tuincentrum.Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Waar wordt de opleiding gegeven?

We geven de richtingen (in BOL en BBL) op alle vestigingen. In Groningen werken we samen met Noorderpoort en het Alfa-college. In Drenthe werken we samen met het Drenthe College en het Alfa-college.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Entreeopleidingen. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je een entreeopleiding volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl  

Terra Eelde – via info@terranext.nl  

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
De heer R. Bredman, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Diplomanaam

Niveau 1
Assistent verkoop/retail
Crebonummer 25261
1 jaar

Deze opleiding kun je volgen op