Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Wat zijn de kosten voor een mbo-opleiding?

Je hebt een keuze gemaakt voor een mbo-opleiding die past bij jouw interesses. Welke kosten zijn er verbonden aan een mbo-opleiding bij Terra mbo? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Wettelijk lesgeld

Studeren kost geld, of liever gezegd: studeren is een investering. Leerlingen die per 1 augustus 18 jaar of ouder zijn en een beroepsopleidende leerweg (BOL) volgen, moeten lesgeld betalen. Studenten onder de 18 jaar hoeven geen lesgeld te betalen. De hoogte van het lesgeld hangt af van de leeftijd van de deelnemer, het niveau van de opleiding en de opleidingsvariant. Klik hier voor meer informatie.

Schoolkosten

Als school regelt Terra mbo de basisuitrusting voor onze studenten. Hierbij kunt u denken aan computers, kopieerapparaten en gereedschap. De kosten voor onder andere boeken, materialen of werkkleding zijn voor eigen rekening en noemen we schoolkosten. De hoogte van de schoolkosten in het mbo verschilt per opleiding. Informeer naar de aanvullende kosten bij de desbetreffende opleiding.

Vrijwillige bijdrage

Het kan voorkomen dat er via de opleiding activiteiten zoals excursies worden georganiseerd. Hiervoor wordt een vrijwillige bijdrage gevraagd. Het is niet verplicht om deel te nemen, maar deelname wordt wel aangeraden.

Reiskosten

Het is belangrijk om rekening te houden met eventuele reiskosten. In veel gevallen is hiervoor een tegemoetkoming mogelijk. Studenten krijgen een reisproduct als zij een voltijdopleiding doen aan het mbo, ook wanneer studenten nog geen 18 jaar zijn. Voor mbo niveau 1 en 2 is het studentenreisproduct gratis. Bij mbo 3 of 4 is het reisproduct in eerste instantie een lening, maar wanneer binnen 10 jaar het diploma wordt behaald, wordt het reisproduct omgezet in een gift. Kijk voor meer informatie op www.duo.nl.

Studiefinanciering mbo-studenten

Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder krijgen naast een reisproduct ook studiefinanciering. Volg je een mbo-opleiding op niveau 1 of 2? Dan is de studiefinanciering een gift. Voor niveau 3 en 4 geldt dat de studiefinanciering een prestatiebeurs is. Studenten op niveau 3 of 4 die de opleiding niet afronden, moeten de studiefinanciering terugbetalen. De hoogte van de studiefinanciering hangt af van de thuissituatie.
Meer info op duo.nl

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven en informatie ontvangen over onder andere studiekosten? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.