Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 5 maart 2021

VEELGESTELDE VRAGEN NATUUR, TUIN & LANDSCHAP

Afbeelding (boven)

Hoe schrijf ik mij in voor een opleiding?
Inschrijven voor een opleiding bij Terra mbo doe je via de website. Je moet je uiterlijk op 1 mei hebben aangemeld. Alleen dan heb je recht op toelating voor de opleiding van je keuze. 

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
Er bestaan in het mbo twee soorten leerwegen namelijk, de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Lees hier het verschil. 

Wanneer zijn de stages?
De stageperiodes zijn per opleiding en studiejaar anders. Tijdens jouw intakegesprek kun je de jaarplanning inzien. Daarop staan ook de stageperiodes aangegeven.

Wat zijn keuzedelen?
Tijdens de opleiding kun je kiezen voor Keuzedelen. Met keuzedelen kun jij je specialiseren op een bepaald gebied of waarmee je extra certificaten kunt behalen. Binnen de groene ruimte zijn er bijvoorbeeld vakgerichte keuzedelen zoals technische werken in het Groen of sportvelden beheer. Er worden ook regelmatig nieuwe keuzedelen ontwikkeld samen met het bedrijfsleven.

Ik wil graag boswachter worden. Kan dat?
Als je boswachter wilt worden, is de opleiding Natuur, Water en Recreatie iets voor jou. Je leert hier over de bodem, planten, bomen, flora en fauna (dieren). Tijdens het tweede jaar kun je je dan specialiseren in de richting die past bij het beroep boswachter.

Welke vakken krijg je?
We houden Nederlands, rekenen en Burgerschap als examendeel. Je krijgt beroepsgerichte theorie- en praktijklessen, je loopt stage, voert samen met klasgenoten opdrachten uit voor bedrijven in de regio en je gaat op expedities. Daarnaast werken we met 4 Leereenheden: natuur, klimaat, mens en economie. Hieronder vallen onderwerpen die daar bij passen binnen de gekozen opleidingsrichting. Deze vakken zijn per opleiding en niveau anders. Voorbeelden van vakken zijn flora en fauna, wetgeving en sortimentskennis, water(beheer), functie van groen (sociaal/voedsel/duurzaam) en werken met machines zoals motorkettingzaag, bosmaaier, drone, GPS systemen.

Is het handig om je T-rijbewijs te halen?
Binnen de opleidingen van Natuur, Tuin en Landschap kan het heel handig zijn om een trekkerrijbewijs te halen. Veel bermbeheer wordt met tractoren en bijvoorbeeld klepelmaaiers gedaan. Het T-rijbewijs zit niet standaard in het lesprogramma.

Moet je zelf een stageplek regelen?
Samen met school zorg je voor een stageplek. Je zoekt zelf een stage en legt deze voor aan school, dan besluiten jullie samen of dit een goede plek is.

Ben ik zelf verantwoordelijk voor het vinden van een werkplek voor mijn BBL-opleiding?
Ja, je moet zelf een werkplek regelen. Je kunt bijvoorbeeld via de websites van brancheorganisaties een overzicht vinden van bedrijven waar je kunt solliciteren. Daarnaast kun je hierbij advies van Terra krijgen.

Deel dit op