Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 5 maart 2021

VEELGESTELDE VRAGEN DIERVERZORGING & PARAVETERINAIR

Afbeelding (boven)

Staat jouw vraag er niet tussen? Stel je vraag via één van onze social media-kanalen of mail naar voorlichting@terra.nl.

Hoe schrijf ik mij in voor een opleiding?
Inschrijven voor een opleiding bij Terra mbo doe je via de website. Je moet je uiterlijk op 1 mei hebben aangemeld. Alleen dan heb je recht op toelating voor de opleiding van je keuze. 

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?
Er bestaan in het mbo twee soorten leerwegen namelijk, de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL). Lees hier het verschil.

Wanneer zijn de stages?
De stageperiodes zijn per opleiding en studiejaar anders. Tijdens jouw intakegesprek kun je de jaarplanning inzien. Daarop staan ook de stageperiodes aangegeven.

Kun je een stage in het buitenland lopen?
De mogelijkheden en de periode verschilt per opleiding maar over het algemeen stimuleert Terra haar studenten om zich internationaal te oriënteren. Het is één groot avontuur en voor velen het hoogtepunt van hun schoolcarrière!

Moet je zelf je stage regelen?
Samen met school zorg je voor een stageplek. Je zoekt zelf een stage en legt deze voor aan school, dan besluiten jullie samen of dit een goede plek is.

Hoe lang duurt de opleiding?
Volg je een opleiding Dierverzorging Medewerker niveau 2, dan duurt je opleiding 2 jaar. De opleiding Vakbekwaam medewerker dierverzorging niveau 3 en Bedrijfsleider dierverzorging 4, duren beiden 3 jaar. Kies jij voor de opleiding Paraveterinair/Dierenartsassistent niveau 4, dan kun je de opleiding in 4 jaar afronden.

Kun je opleiding Paraveterinair in de leerroute BOL volgen?
Ja, de opleiding Paraveterinair/Dierenartsassistent kun je alleen in de leerroute BOL volgen. Past de leerroute BBL (werken en leren) beter bij jou, kies dan voor de opleiding Dierverzorging.

Kun je doorstromen van de opleiding Dierverzorging naar Paraveterinair?
Het is mogelijk om van de opleiding Dierverzorging door te stromen naar de opleiding Paraveterinair. Met een diploma op niveau 3 bij Dierverzorging (na klas 3) stroom je naar klas 2 van Paraveterinair.
Dit heeft te maken met de opbouw van beide opleidingen. Het eerste jaar is een relatief algemeen jaar en zit er veel overlap tussen de opleidingen binnen Dierverzorging en Paraveterinair. In jaar 2 ga je bij Paraveterinair je echt specialiseren in het vak. Als je deze kennis zou overslaan mis je een stuk basiskennis die je echt nodig hebt om je studie met succes af te ronden. Vanaf jaar 3 ga je ook stage lopen bij dierenartsenpraktijken en ook hier doe je essentiële kennis en vaardigheden op die je niet kan en mag missen.

Wat is het verschil tussen de opleidingen Dierverzorging en Paraveterinair?
Tijdens de opleiding tot medewerker dierverzorging leer je veel over de verzorging en het gedrag van allerlei dieren. Ook leer je hoe je een dierenverblijf schoonmaakt en het juiste eten en drinken klaarzet. Ziekte, ongemak en ongedierte komen natuurlijk ook aan bod. Je leert waar je op moet letten en wat je kunt doen om ze te helpen. Deze opleiding kun je op verschillende niveaus volgen. Bij niveau 4 ligt de nadruk op een eigen bedrijf runnen; hoe geef je leiding aan werknemers en hoe regel je de boekhouding?

Bij de opleiding Paraveterinair leer je voor dierenartsassistent. Je krijgt lessen in de anatomie, fysiologie en pathologie van dieren, zodat je weet hoe de meeste in elkaar zitten en welke ziektes er zijn. Daarnaast leer je welke instrumenten gebruikt worden en hoe je ze desinfecteert. Je leert eerste hulp voor dieren, medicijnen beheren, radiologie en nog veel meer. Administratieve handelingen en baasjes te woord staan en adviseren komen ook aan bod.

Wat zijn vevolgstudies die passen bij Paraveterinair?
Na een niveau 4 opleiding ben je in principe toelaatbaar tot (alle) HBO-opleidingen. Een mbo-niveau 4 diploma is evenveel waar als een HAVO-diploma. Na de opleiding Paraveterinair kun je bijvoorbeeld doorstromen naar van Hall in de richting diermanagement, maar ook de paramedische kant zou een mooie optie kunnen zijn.

Kun je ook met zeeleeuwen of dolfijnen werken?
Dolfijnen en zeeleeuwen zijn geen dieren die Terra zelf in huis heeft. Maar je kunt via je BPV (stage) kennis op doen bij bijvoorbeeld Wildlands of het Dolfinarium. Daarnaast kun jij je in de loop van je studie bij bepaalde lessen je specialiseren en verdiepen in deze diersoorten.

Deel dit op