Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 27 maart 2020

Terra Groningen wint landelijke Challenge Voedselverspilling

Afbeelding (boven)

Eerstejaars studenten Food, Life & Innovation van Terra hebben de landelijke mbo Challenge Voedselverspilling gewonnen. Jelien Timmermans, Femke Kingma, Deborah Kroes en Leyla Karaaslan zijn tot winnaars uitgeroepen met hun oplossing om voedselverspilling tegen te gaan: Pompoenpatat.

“Een landelijke prijs winnen terwijl we nog maar net begonnen zijn met deze nieuwe opleiding is echt fantastisch!” zegt een stralende Femke. Er is een oplossing bedacht voor een groot probleem, namelijk eetbare producten die nu weggegooid worden. Akker- en tuinbouwbedrijf Nieuw Udengast levert pompoenen aan supermarkten. Niet alle pompoenen voldoen aan de eisen voor verkoop; ze zijn te klein of hebben een verkeerde kleur, maar zijn verder prima. Samen met Snackbar van de Toekomst hebben de studenten geëxperimenteerd met het maken van pompoenpatat. De patat is getest bij consumenten, er is een bijpassende saus ontwikkeld en de eerste pompoenpatat is al verkocht.

De jury was lovend. De studenten hebben de hele cyclus van conceptontwikkeling doorlopen, het product is daadwerkelijk in productie gegaan en op de markt gebracht. Ook hebben zij de challenge in een prachtige film op een aansprekende manier gepresenteerd: Pompoenpatat.  

Terra is supertrots op de prestatie van deze studenten. Slechts vier maanden geleden zijn ze gestart met deze nieuwe opleiding. De opleiding wordt ingevuld vanuit de ‘vanaf de bron tot op je bord’ gedachte. Voorlichting over gezonde en duurzame voeding, herkomst, voedselketens en trends zijn de belangrijkste pijlers.

Deel dit op