Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 22 september 2015

Terra geeft voorlichting verkeersveiligheid

Afbeelding (boven)

Terra geeft vanaf 18 september in samenwerking met onder andere de gemeente Loppersum, Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Limburg (ROVL) en brancheorganisatie CUMELA Nederland, voorlichting op het basisonderwijs om aandacht te besteden aan verkeersongevallen tussen landbouwverkeer en fietsers.

Jaarlijks vallen bij ongevallen met landbouwverkeer in Nederland zo’n zestien doden en honderd ernstig gewonden. Met name kinderen die zonder ouders zelfstandig naar school fietsen zijn hierbij erg kwetsbaar. Hoewel de verkeersveiligheid voor veel weggebruikers de afgelopen jaren is verbeterd, is het aantal slachtoffers als gevolg van een ongeval met een landbouwvoertuig de laatste twintig jaar gelijk gebleven. Om dit aantal naar beneden te halen is VOMOL (Veilig Omgaan Met Opvallend Landbouwverkeer), een lesprogramma voor leerlingen, ontwikkeld.

Met behulp van dit lesprogramma krijgen leerlingen van groep 7 en 8 kennis en informatie over verkeerssituaties. De les bestaat uit drie onderdelen. In het eerste gedeelte houden de leerlingen het aantal dagen bij hoeveel landbouwvoertuigen ze tegenkomen onderweg naar school. In het theoriegedeelte van de les leren de kinderen aan de hand van foto’s over de gevaren van landbouwvoertuigen op de weg. In het praktijkgedeelte doen de kinderen opdrachten rondom verschillende landbouwvoertuigen die op het schoolplein staan. De kennis wordt voorgedragen door loon- en grondverzetbedrijven zelf. Op 18 september is de officiële start van het programma. Terra levert een actieve bijdrage aan de voorlichting op de basisscholen.

Deel dit op