Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 4 juni 2019

Terra gaat duurzame Tiny Houses bouwen in Roemenië

Afbeelding (boven)

Sinds 2014 heeft het Noorderpoort ism het Alfa College en Terra MBO een prachtig huiswerkverblijf in Tichendael , een armoedig dorpje in Roemenië, kunnen realiseren. Afgelopen jaar, 2018, is dit beëindigd.

Dit project heeft een aantal unieke elementen in zich gehad: allereerst bestond de groep uit vnl. niveau 1 studenten en deze werden weer aangestuurd door geselecteerde niveau 4 studenten. Daarnaast stond het begrip “Social Inclusion” hierin ook centraal. Kennismaken met andere gewoontes, medemensen en culturen heeft diepe indruk op de studenten gemaakt.

Niet alleen Erasmus + was erg enthousiast maar ook hebben de initiatiefnemers vanuit het Noorderpoort destijds een bezoek aan de Minister mogen brengen. Nadat leek als dit project zou zijn afgesloten hebben de initiatiefnemers besloten dit jaar te onderzoeken of er toch weer een project in Tichendael zou kunnen worden opgestart. Er werd gedacht aan de samenstelling van eenzelfde ploeg studenten met de toevoeging van nóg een aantal unieke elementen: het duurzaam gaan bouwen van zgn. ‘Tiny houses’ en dat de studenten, tijdens hun werkzaamheden in Roemenië, hun proeve van bekwaamheid kunnen doen. Een en ander zou in 2020 moeten starten.

In het kader van het onderzoek zijn Frank Broeders en Hans Buissink van het Noorderpoort naar Roemenië geweest. Als duurzaam materiaal is voor Hennep gekozen. Nog relatief onbekend maar de bouwwijze is al gerealiseerd in o.a. Roemenië zelf. De firma Hempflax uit Oude Pekela heeft ook een grote Hennep fabriek in Roemenië en dat is de reden dat zij o.a. een bezoek hebben gebracht aan deze fabriek om zich op de hoogte te stellen van het productieproces.

Deze reis heeft dusdanig veel constructieve informatie opgeleverd wat voldoende aanleiding geeft om ook volgend jaar weer met een groep studenten af te reizen.

 

Op de foto Hans Buissink van het Noorderpoort op een van de velden van Hempflax
Deel dit op