Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 23 juli 2018

Studenten loonwerk enthousiast over praktijkdagen

Afbeelding (boven)

Bij dit project werken opleidingen loonwerk samen met verschillende loonbedrijven, zodat studenten van BOL (beroepsopleidende leerweg) en BBL (beroepsbegeleidende leerweg) meer in aanraking komen met basisvaardigheden en/of complexe machines. “Zonder dit project is het voor scholen moeilijk om praktijklessen in te bouwen”, geeft Fockens aan.

De scholen moeten zelf op zoek naar loonbedrijven. Terra Groningen laat de praktijklessen verzorgen bij Wieringa in Bedum, Boven in Finsterwolde en Hartenhof in Assen. Fockens: “Het is voor de medewerkers best spannend om als leraar op te treden. Het enthousiasme viel ons daarom erg mee. De loonbedrijven hebben daar goede mensen voor gevonden.”

Het aanbieden van praktijktraining en -ervaring is een project van Sociale partners loonwerk. Brancheorganisatie Cumela selecteert samen met de scholen de loonbedrijven. “Cumela is bang voor een personeelstekort en wil graag goed opgeleide medewerkers. De organisatie stimuleert de scholen om veel en goede mensen op te leiden”, vertelt Fockens.

Studenten van de opleiding Groen, Grond en Infra krijgen door de praktijkdagen de gelegenheid om ervaring op te doen met machines waar ze tijdens de lessen of op hun stagebedrijf niet mee te maken krijgen. Bijvoorbeeld grote grondverzetmachines, veldspuiten of machines voor het inkuilen.

“De praktijkdagen maken de opleiding leuker. Dat studenten de kans krijgen kennis te maken met diverse loonbedrijven en machines werkt motiverend”, constateert Fockens. “Iedereen is enthousiast: “Dit moeten we vaker doen” en “We hebben vandaag echt wat geleerd”, horen we van studenten.”

Voorzichtige start

Het project is eind vorig jaar voorzichtig van start gegaan. Dick Klop, adviseur scholing bij Cumela: “Nog niet overal in Nederland zijn samenwerkingsverbanden tussen scholen en loonbedrijven ontstaan. Er zijn enthousiaste scholen en loonbedrijven voldoende, maar zoiets op elkaar afstemmen kost tijd.”

Klop denkt dat in mei van dit jaar de meeste samenwerkingsverbanden in de steigers staan. Hij hoopt dat de loonbedrijven in de zomerperiode ook beschikbaar zijn voor praktijkdagen. “Het moet niet alleen gaan om machines op het erf of in de werkplaats. De studenten moeten ook echt met bijvoorbeeld een aardappelrooier, veldspuit of hakselaar kunnen gaan werken.”
Voor elke praktijkdag die vanuit het samenwerkingsverband en binnen de gestelde voorwaarden wordt uitgevoerd, krijgt het praktijkbedrijf een subsidie van € 320,-. “Door die subsidie is het voor scholen makkelijker om invulling te geven aan praktijklessen. Vroeger hadden we de praktijkscholen, maar die zijn verdwenen omdat er geen geld meer voor is”, zegt Klop.


 

 


 

Media/Afbeeldingen/Nieuws/2017-2018/Praktijkdagen IMG_6736 web.jpg
Deel dit op