Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 14 november 2019

Oesterzwammen kweken op koffiedik

Afbeelding (boven)

Oesterzwammen kweken op koffiedik, kan dat? “Ja dat kan zeker. De koffiedik dient als voedingsbodem voor de oesterzwammen. Deze oesterzwammen kunnen worden verwerkt in  allerlei voedingsmiddelen voor eigen consumptie of voor de verkoop. De achtergebleven substantie na het oogsten van de zwammen kan worden ingezet bij bemesting van bijvoorbeeld een moestuin of kas”, vertelt Emiel Mensen, docent Terra MBO.

Kringlooplandbouw en kringloopeconomie
Het doel van het project is vooral gericht op het inzichtelijk maken van kringloopsystemen en duurzaamheid in alle sectoren. Daarnaast leren studenten over schimmels, groeiprocessen en duurzaam ondernemen. De studenten monitoren het volledige proces en moeten hierbij verschillende taken uitvoeren. “Zo moeten ze contact zoeken met bedrijven om de koffiedik op te halen, de klimaatbeheersing regelen, het groeiproces in de gaten houden en oogsten”, vertelt Emiel.  

Paar honderd kilo koffiedik
Een van de grootste uitdagingen voor de studenten is het ophalen van koffiedik om de oesterzwammen op te kweken. 5 kilo koffiedik is voldoende voor een opbrengt van maximaal 1 kilo oesterzwammen en de studenten moeten zorgen dat de container gevuld wordt met een paar honderd kilo koffiedik. Ook mag het koffiedik niet meer dan 2 dagen oud zijn omdat het dan ‘besmet’ raakt met sporen van andere schimmels.

Voor de studenten een prachtig en uitdagend project. De studenten hebben er erg veel zin in en zijn heel benieuwd naar het proces en de resultaten.

Deel dit op