Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 29 augustus 2018

Koning Willem-Alexander opent MBO-studiejaar

Afbeelding (boven)

Een deel uit de toespraak van de Koning: "Een half miljoen MBO-studenten gaan vanaf vandaag weer aan de slag. En dat is van nationaal belang. Want het zijn de MBO’ers die Nederland laten draaien. MBO’ers zorgen dat we een dak boven ons hoofd hebben en dat we droge voeten houden in de polder. Ze ontwikkelen onze software en verkopen ons de hardware. Ze zijn de handen aan het bed, de voeten op het gaspedaal, de ogen en oren in de wijk. Ze leggen windparken aan, sturen robots aan, runnen restaurants en ontwerpen onze kleding. Ze knippen ons en vertellen ons vriendelijk dat moeilijk haar niet bestaat. Ze helpen ons om gezond en fit te blijven. En ze organiseren ook nog onze favoriete festivals."

Mbo’ers zijn gewild!
De Koning vertelde daarnaast dat je trots mag zijn dat je een mbo’er bent. “U bent gewoon heel erg gewild, vooral degenen die in hun opleiding intensief kennis maken met de beroepspraktijk. Nog niet iedereen beseft het misschien, maar een keus voor het MBO is een slimme keus.”

‘Onze economie rust op de schouders van mbo'ers’
Ton Heerts, voorzitter van de Mbo Raad, vertelde in zijn speech onder andere dat we niet moeten klagen over een tekort aan arbeidskrachten, maar dat we beleid moeten maken. Om te voorkomen dat we in economische voorspoed niet opeens met tienduizenden onvervulbare vacatures zitten, moet er in Nederland een langetermijnvisie voor de arbeidsmarkt komen. ,,Door nijpende tekorten op de arbeidsmarkt wordt zichtbaar dat onze economie grotendeels rust op de schouders van mbo'ers. Iedereen kijkt nu verwachtingsvol naar het onderwijs, maar wij kunnen geen blik afgestudeerden opentrekken.’’

Foto: Tom van den Oetelaar
Deel dit op