Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 14 november 2019

Interview lars Berends over deelname Argolympics 2018

Afbeelding (boven)

Lars Berends (21): “We gaan voor de beker, absoluut. Daar in Portugal zetten we agrarisch Nederland op de kaart. Het is natuurlijk ook een kwestie van geluk hebben. Maar we willen niet met lege handen thuiskomen.

Hartstikke leuk om met de Agrolympics 2018 mee te doen. We sprongen een gat in de lucht toen we hoorden dat ons vriendenclubje Nederland mag vertegenwoordigen. 

Afgelopen weken hebben we hard geoefend. Bijvoorbeeld met hooipakjes stapelen op een platte kar. Dat is echt niet alleen een kwestie van kracht en snelheid. Belangrijker is de techniek. Hoe houd je de stapel in balans als die steeds hoger wordt? Samenwerking is dan belangrijk. Nou, daar zijn we best goed in. We kennen elkaar al jaren, gaan ook buiten school veel met elkaar om.

Teams van agrarische vakscholen uit heel Europa
Aan de Agrolympics doen teams van agrarische vakscholen mee uit heel Europa. Wij vieren volgen de opleiding Loonwerk bij Terra Groningen. Zelf was ik graag boer geworden, liefst melkveehouder. Niks mooiers dan met koeien werken. Het is anders gelopen. Mijn vader moest vanwege lichamelijke klachten stoppen met de boerderij. Nu hebben we thuis een hobbyboerderij met 30 schapen, een paar Belgische trekpaarden en 2 hectare grond. Ook hartstikke leuk. 

Bijdrage leveren aan kringloop
Via de opleiding die ik doe, kom ik toch in de landbouw terecht. Loonwerkers zijn cruciaal op veel landbouwbedrijven. Dat merk ik nu op mijn stageadres. Maaien, ploegen, dorsen, persen, mest uitrijden; we doen echt alles. Als ik aan het bemesten ben, dan weet ik dat er straks veel gras groeit. Van dat gras vreten de koeien die dan weer melk geven. En mest. Ik lever een bijdrage aan die kringloop en zorg voor een glimlach op het gezicht van de boer.

‘Loonwerk is het op een na leukste vak’
Mijn droom is en blijft een eigen melkveebedrijf. Dat is niet reëel, ik weet dat zelf dondersgoed. Boer worden lukt alleen als je ouders een boerderij hebben met veel grond. Niet getreurd, loonwerk is het op een na leukste vak. Ik houd van dieren, maar ook van machines. Niks leukers dan een bietenrooier uit elkaar te halen en vervolgens weer in elkaar te zetten. En dan op zo’n manier dat ie nog soepeler loopt. Ik kan uren kijken naar een diepploeg of een combine, knap hoe ze dat allemaal hebben bedacht.

‘Op het onderdeel tractor rijden gaan we punten scoren’
Voor de wedstrijd in Portugal is het natuurlijk handig dat we al veel met landbouwmachines te maken hebben gehad. Voor het onderdeel tractor rijden ben ik niet bang. Daar gaan we punten op scoren. Geldt ook voor banden verwisselen en achteruitrijden met een keepwagen. We moeten ook gewichten raden van dieren en rekensommen maken met zaaizaad. Dat wordt wat moeilijker. Met de hand melken van een koe is weer simpel. Kunnen we wel. Ik geloof dat we ook een waterleiding moeten aanleggen. Dat is weer andere koek.

Sinaasappels plukken
Bij de Agrolympics zit trouwens altijd een streekgebonden onderdeel. Dit jaar – we zitten in Portugal – gaat het om sinaasappels plukken en persen. Kunnen we hier niet oefenen. Ach, we zien wel. Komt vast wel goed. Het is allemaal een groot avontuur. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit in het vliegtuig gezeten, een van de andere jongens is nog nooit de grens over geweest. En dan mogen we nu helemaal naar Portugal.

Genoeg gespreksstof
Ach, als we geen prijs winnen dan is het ook goed. Ik zie uit naar de ontmoeting met studenten uit andere landen. Die hebben ook allemaal een band met de landbouw. Gespreksstof genoeg. Bijvoorbeeld over de droogte in de afgelopen zomer. Is het overal zo erg geweest? Hoe zijn de boeren daar ermee omgegaan? Dat wil ik graag weten.”

Bron: https://www.boerderij.nl/Home/Achtergrond/2018/8/Leerlingen-Terra-Groningen-naar-Agrolympics-322860E/
Foto: Jan Willem van Vliet

Deel dit op