Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 15 november 2018

Ilona Molag, voorzitter studentenraad, in gesprek met minister van Onderwijs

Afbeelding (boven)

“Een gesprek met de minister van het onderwijs wie had dat verwacht? Een gesprek waar onderwijsinstellingen en studenten centraal stonden, met als thema de doorstroming naar het hbo en hoe de scholen dit zo vlekkeloos mogelijk kunnen laten te verlopen. 'Wat vinden jullie goed gaan?' 'Hoe gaat het er aan toe?' 'Zijn er verbeterpunten?' Een greep uit de vragen die tijdens het gesprek gesteld zijn.

Alsof we bij rtl late night zitten
De studenten die plaats mochten nemen aan tafel, waaronder ik, hadden al eerder afgesproken. Om 13.45 uur waren we allemaal op het adres waar we moesten zijn (Wiebengacomplex in Groningen). Op deze manier konden we met elkaar kennis maken en het gesprek voorbereiden. Niet veel later gingen we naar de zaal en kwamen beetje bij beetje de genodigden binnen. Eén van de studenten merkte op dat de zaal wel een beetje op rtl late night leek. En achteraf vond ik dat ook. Maar dan zonder live band :). In het midden stond een grote tafel waar studenten en medewerkers van verschillende onderwijsinstellingen mochten plaatsnemen. Er was ook een plek voor de minister aan tafel. In de tweede ring (het publiek) zaten de overige genodigden. Van elke onderwijsinstellingen was er wel iemand aanwezig.

Minister voor 1 dag
Toen begon het, de minister kwam binnen. Eerst kregen wij een presentatie waarin naar voren kwam hoe de verschillende scholen in het noorden samenwerken. Hoe ze een eenheid willen vormen en geen individuele school willen zijn. Na de presentatie ging de minister in gesprek met vier medewerkers van verschillende onderwijsinstellingen. De één projectleider, de ander docent. Na dit gesprek ging de minister met ons, de studenten, in overleg. Twee studenten van het mbo en twee studenten van het hbo die eerst een mbo-opleiding hebben gevolgd. Het ging voornamelijk over welk doorstroom keuzedeel je hebt gevolgd en wat je daar goed aan vond. Zo heb ik zelf geleerd om mij te oriënteren op welke opleidingen er zijn. Of terwijl; een duidelijke keuze kunnen maken wat ik nou zou willen. Een andere student had wiskunde gevolgd, omdat hij anders een achterstand zou hebben op de rest. Weer een andere student had een speciaal traject gevolgd waardoor diegene het eerste jaar van zijn bachelor kon overslaan, omdat hij al veel praktijkervaring had. Ook kwamen van verschillende studenten het verhaal naar voren dat ze het keuzedeel 'Voorbereidend hbo' op een echte hbo-instelling hebben gevolgd zodat ze wisten hoe het eraan toe gaat. Dit heb ik zelf niet gehad en dat vind ik enigszins jammer, maar er blijft natuurlijk altijd ruimte over voor verbetering. Niets kan 100% perfect zijn! Dit was dan ook mijn antwoord op de laatste vraag van de minister. “Wat zou je doen als je voor 1 dag minister was?" Op deze vraag wist het publiek ook wel wat leuke antwoorden, maar het ging om de studenten. Wat zouden zij dan doen? Ik gaf aan dat het samenbrengen van het mbo en het hbo meer openheid geeft en de stap naar het hbo minder groot wordt. Omdat je al weet wat het is en hoe het gaat. Ook was er een andere student die zei dat het misschien goed is om leerlingen bij leerlingen te brengen. Zou kunnen leerlingen van het hbo leerlingen van het mbo meer vertellen over de opleiding of bepaalde vakken en hen daarin begeleiden. Na deze laatste vraag was het gesprek afgesloten. De minister ging weer weg en daarna ook de rest van de personen die er waren.

Ik heb er alle vertrouwen in
Ik vond het een interessant gesprek en vond het ook heel erg leuk om de minister te ontmoeten. Want ja, dat gebeurt niet elke dag. Je krijgt als student het gevoel dat er naar je geluisterd wordt. Of er ook wat mee gaat gebeuren moet natuurlijk nog blijken, maar ik heb er alle vertrouwen in."

Ilona Molag,
Voorzitter Studentenraad Terra

De acht mbo- en drie hbo-instellingen die samenwerken met betrekking tot doorstroom van studenten zijn: Noorderpoort, Alfa college, Drenthe college, Friesland college, Nordwin college, ROC Friese Poort, ROC Menso Alting, Terra, Van Hall Larenstein, NHL Stenden en de Hanzehogeschool Groningen.

Deel dit op