Balou Rotteveel

Balou Rotteveel

Balou Rotteveel volgt de opleiding Sporeto van MBO Emmen. Deze opleiding biedt de unieke combinatie van groen, recreatie, sport, toerisme en techniek. Heel veelzijdig dus. “Ik vind Sporeto een hele leuke en leerzame opleiding. Mijn interesse lag al heel erg bij de toeristische sector, dus toen ik van deze opleiding hoorde, was het voor mij een logische stap.”

Docent als coach

Het allerleukste aan de opleiding vindt Balou de projecten. “Met z’n allen pakken we dingen op, dat is heel leerzaam. Het is praktisch, daar hou ik van. Regioleren is een belangrijk onderdeel. Daar moest ik in het begin wel aan wennen, maar toch zie ik nu wel het nut er van in. Ik denk dat het wel een goede vorm van onderwijs is. Je moet heel veel zelf doen. De docenten fungeren als coaches, zij hebben een ondersteunende rol. Dat is voor hen zelf ook best wel wennen. Er zijn docenten die al heel lang in het vak zitten en die zijn dat niet gewend. We moeten dat met elkaar uitzoeken, maar dat gaat best heel goed.”

Flexibel

Het accent ligt volgens Balou heel erg op sport en recreatie.” Toerisme mag wat mij betreft nog wel wat meer toegelicht worden. Daarnaast krijg je groene vakken erbij, omdat je op een groene school zit. Voor mij persoonlijk hoeft dat niet zo, maar toch is het wel mooi meegenomen. Ik leer er veel van.” Heel belangrijk voor de opleiding Sporeto is een flexibele opstelling. “Je moet voor deze opleiding zeker flexibel zijn. Je bent immers vaak aan het werk als andere mensen vrij zijn, daar moet je wel zin in hebben. Daarnaast moet je het echt leuk vinden om met mensen om te gaan, omdat je daar dagelijks mee te maken hebt.”

Thuis voelen

De sfeer op school vindt Balou goed. “Ik voel me hier wel thuis. De docenten en het ondersteunend personeel zijn allemaal erg aardig. Het gebouw is wat aan de oude kant, maar toch wel prima. Alles is er in principe wel. Het contact met de leraren loopt wel goed. Ze nemen de tijd voor je, je kunt eigenlijk altijd wel bij ze terecht. Ze zijn enthousiast en op een informele manier te benaderen.”

Over de grens

Tijdens de opleiding heeft Balou allerlei stages gelopen. “Dat is natuurlijk heel leuk, om wat je geleerd  hebt op school in de praktijk te brengen. Ik heb interessante stages gelopen, waaronder vorig jaar naar Frankrijk. Ik werkte daar bij een animatieteam op een camping. Van tevoren vond ik het heel spannend. Ik heb nogal snel last van heimwee, dus ik vond het best een hele grote stap. Ik heb het er zo naar mijn zin gehad dat ik dit jaar weer ga, maar dan als vakantiebaantje. Het was een mooie tijd, waar ik graag een vervolg aan wil geven. Je ben daar echt niet alleen, er zijn collega’s die in hetzelfde schuitje zitten. Dat is heel prettig. Ik ben meer open geworden door deze opleiding, het heeft mij echt geholpen om dingen gewoon te doen.” Balou heeft nog geen vaste plannen over wat ze gaat doen na de opleiding. “Ik weet wel dat ik niet naar het hbo wil. Daar word je toch meer opgeleid voor kantoorfuncties en dat is nu net precies wat ik niet wil. Laat mij maar lekker uitvoerend werk doen, dat is wat goed bij mij past!”