Opleiding Veehouderij

Ben je graag op het land of tussen de koeien? Wil je alles leren over dieren en gewassen? En ben je niet bang voor vieze handen? Dan is de opleiding Veehouderij iets voor jou!

De groene wereld heeft je veel te bieden. Wil je weten welke opleidingen er allemaal zijn en wat je ermee kunt? Laat je dan informeren. Helaas kan dat vanwege Corona dit keer niet bij ons op school. Daarom organiseren wij online voorlichtingen.   

Kom naar één van onze online voorlichtingen op 3, 4 of 5 november om 16.00 of om 18.00 uur.

Meld je hier aan.

Zodra het weer kan ben je natuurlijk ook van harte welkom op één van onze vestigingen.

Iets voor jou?

Wil jij alles leren over veehouderij en het telen van voedergewassen? Ben je graag op het land of tussen het vee en niet bang voor vieze handen? Dan is de opleiding Veehouderij iets voor jou. Vee voeren, melken en verzorgen: voor een veehouder is dat erg belangrijk. Daarnaast kun je als ondernemer of medewerker veehouderij ook goed omgaan met computers en landbouwmachines. Je bent dus heel veelzijdig. Kies je voor de opleiding Veehouderij? Dan heb je grote kans op een baan, want in deze sector is veel personeel nodig.
Iets voor jou? Veehouderij

Dit ga je doen

Niveau 2 - medewerker veehouderij 
Op school en tijdens de beroepspraktijkvorming (BPV) leer je hoe je dieren verzorgt. Je krijgt les over veevoer, huisvesting, gezondheid en ziektes bij vee. Ook leer je goed reinigen en ontsmetten, want goede hygiëne is belangrijk in een veehouderij. Omdat je straks in een bedrijf werkt, geven we ook les over arbeidsomstandigheden, communicatie en omgaan met de computer. Met een diploma Veehouderij beschik je over veel nieuwe vaardigheden. Je hebt verstand van het verzorgen van grasland en je kunt trekker rijden. Ook weet je hoe je een (melk)machine en melkrobot moet bedienen en onderhouden. 

Niveau 3 - zelfstandig medewerker veehouderij Bij het werken op een veehouderijbedrijf komt veel kijken! Je moet bijvoorbeeld kunnen melken. Daarnaast kun je ziektes herkennen bij dieren, ruwvoer oogsten van het land en hygiënisch schoonmaken. Tijdens de niveau 3 opleiding Veehouderij leer je dit allemaal. 

Niveau 4 - bedrijfsleider veehouderijVolg je niveau 4? Dan word je opgeleid tot bedrijfsleider en leer je ook hoe je medewerkers aanstuurt en loon uitbetaalt.We wisselen de theorielessen af met praktijk-lessen. Deze lessen zijn soms op school of bij veehouderijbedrijven in de omgeving. Verder ga je op (meerdaagse) vakexcursies in binnen- en buitenland. Tijdens de BPV ga je uitgebreid kijken bij een veehouderij en doe je veel praktijkervaring op. Hiermee verdiep en verbreed jij jouw kennis. Je onderzoekt bijvoorbeeld de huisvesting, voeding, fokkerij, bodem, bemesting en diergezondheid. Ook beoordeel je wat goed gaat en wat beter kan.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Veehouderij kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze pas in het tweede leerjaar. 

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding Veehouderij

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan  het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school. 

Examens

Als je een mbo-opleiding volgt bij Terra, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding?  Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld. 

SCHOOLKOSTEN 
Naast het les- of cursusgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies. Meer informatie hierover vind je op www.mboterra.nl. 

TEGEMOETKOMING STUDIEKOSTEN 
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Met een niveau 2-opleiding kun je medewerker op een veehouderijbedrijf of medewerker bedrijfsverzorging worden. Heb je een niveau 3- of 4-opleiding afgerond? Dan kun je natuurlijk aan de slag als veehouder. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals zelfstandig melkveehouder, bedrijfsleider/manager melkveehouderij, landschapsbeheerder, KI-medewerker/inseminator, medewerker grondonderzoek, voorlichter/adviseur, veevoedingsdeskundige, rundveepedicure, verkoper, vertegenwoordiger of installateur melkmachines. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl.

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding Veehouderij

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de Opleidingsflyer Veehouderij

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl  

Terra Eelde – via info@terranext.nl  

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Veehouderij, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Veehouderij.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL

Medewerker veehouderij
Vakbekwaam medewerker veehouderij
Vakexpert veehouderij

BBL

Medewerker veehouderij
Vakbekwaam medewerker veehouderij

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker veehouderij
Crebonummer 25432
2 jaar
Assen (BOL/BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL/BBL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker veehouderij
Crebonummer 25537
3 jaar
Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL/BBL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 4
Vakexpert veehouderij
Crebonummer 25535
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)
 

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker veehouderij, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker veehouderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert veehouderij, Niveau 4 BOL/BBL
Met deze opleiding kun je worden