Opleiding Paraveterinair

Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto's en echo's, neemt bloed af en brengt dieren onder narcose voor een operatie. Een mooi beroep dus!

Iets voor jou?

Jij hebt veel interesse in dieren en gaat graag met mensen om. Is er iets aan de hand met een dier? Dan sta jij klaar om te helpen! Herken je dit? Dan is de opleiding Paraveterinair iets voor jou. Als paraveterinair assisteer je de dierenarts. Je helpt bijvoorbeeld bij het maken van röntgenfoto’s en echo’s, neemt bloed af en brengt dieren onder narcose voor een operatie. Is de arts er niet, dan verleen jij eerste hulp. Je bent ook het eerste aanspreekpunt voor de eigenaar van een dier. Als paraveterinair ben je sociaal, flexibel en zelfstandig. Een veelzijdig beroep dus!

Iets voor jou? Paraveterinair

Dit ga je doen

Als paraveterinair ben je heel veelzijdig. Tijdens de opleiding leer je daarom veel vaardigheden. Natuurlijk krijg je les over (het verzorgen van) dieren: wat doe je in bepaalde (nood)situaties? Welk dier krijgt welke behandeling? En hoe verleen je eerste hulp? Je leert hoe je een apotheek beheert en hoe je assisteert bij het spreekuur en bij operaties. Ook bedrijfsvoering hoort bij de opleiding: je leert hoe je een goede administratie bijhoudt en klanten tevreden houdt. Jij bent het eerste aanspreekpunt voor klanten. Daarnaast krijg je algemene vakken zoals Nederlands en Engels. We geven theorielessen, daarnaast werk je veel zelfstandig of in groepjes. De lessen zijn niet alleen op school, je gaat soms naar praktijklocaties. Daar zie je hoe het er ‘in het echt’ aan toe gaat.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Paraveterinair kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de opleiding Paraveterinair te volgen, heb je een diploma vmbo gemengde leerweg of theoretische leerweg nodig.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding? Paraveterinair

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Examens

Als je de opleiding Paraveterinair volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma op zak? Dan ben je erkend paraveterinair en kun je aan de slag in verschillende typen praktijken. Bijvoorbeeld een praktijk voor (landbouw)huisdieren, paarden of bijzondere dieren. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo.

Let op; als je aan de slag wilt als dierenarts dan is de opleiding Paraveterinair niet geschikt alsvooropleiding.
Na je opleiding Paraveterinair

informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Paraveterinair. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag za dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Paraveterinair volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Paraveterinair, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Paraveterinair.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Niveau 4

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 4
Dierenartsassistent paraveterinair
Crebonummer 25577
4 jaar
Emmen, Groningen, Meppel (BOL)

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2020-2021

DIERENARTSASSISTENT PARAVETERINAIR

Let op! Numerus fixus
Voor de opleiding paraveterinair van onze MBO vestigingen geldt een maximum aantal studenten. Dit heeft te maken met het feit dat het aantal kwalitatief goede stage plaatsen beperkt is. Het aantal beschikbare plaatsen wordt ieder schooljaar opnieuw vastgesteld.

Numerus fixus voor schooljaar 2019-2020:

Emmen
In Emmen kunnen er maximaal 18 eerste jaars studenten worden geplaatst.

Voor deze locatie is geen wachtlijst meer. Heb je interesse in deze opleiding? je kunt je nog aanmelden.

Meppel
In Meppel kunnen er maximaal 18 eerste jaars studenten worden geplaatst.

Klik hier voor de wachtlijst van paraveterinair van Meppel van 25-6-2019.

Groningen
In Groningen kunnen er maximaal 60 eerste jaars studenten worden geplaatst.

Voor deze locatie is geen wachtlijst meer. Heb je interesse in deze opleiding? je kunt je nog aanmelden.

Klik voor de numerus fixus procedure hier.

AANMELDEN

Emmen
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair

Groningen
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Meppel 
Niveau 4:
Dierenartsassistent paraveterinair BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
Met deze opleiding kun je worden