Opleiding Loonwerk

Loonwerk

Als loonwerker doe je steeds ander werk, bij andere klanten. Zaaien, gewassen oogsten, hooien of grondverzet: jij kunt het straks allemaal. Lijkt dit je wat? Dan is de opleiding Loonwerk iets voor jou.

Iets voor jou?

Vind jij het leuk dat elke dag anders is? Houd je ervan om verschillende mensen te ontmoeten en vind je afwisseling fijn? Als loonwerker doe je steeds ander werk, bij andere klanten. Zaaien, gewassen oogsten, hooien of grondverzet: jij kunt het straks allemaal. Zo help je bedrijven die zelf niet de juiste machines of het juiste personeel hebben. Vaak zijn dit akkerbouw- en veehouderijbedrijven. Ook gemeenten en aannemers vragen steeds vaker een loonwerker. Dus ben je zelfstandig, kun je goed met mensen omgaan en maak jij een klus gewoon af? Dan is de opleiding Loonwerk iets voor jou.

Iets voor jou? Loonwerk

Dit ga je doen

Techniek en natuur zijn belangrijk bij de opleiding Loonwerk. Als loonwerker gebruik je natuurlijk verschillende machines. Daarom leer je werken met bijvoorbeeld de trekker, een hydraulische graafmachine, heftruck en de combine. Ook krijg je les over grond, gewassen en gewasbescherming. Zo word je een allround vakman voor het werken met machines! We leren je ook hoe je goed communiceert met klanten. Verder kun jij het VCA-diploma halen (basis veiligheidscertificering). De lessen zijn niet alleen op school, maar ook op praktijklocaties buiten de school. Zo zie je meteen hoe het in de praktijk werkt.

T-rijbewijs
Haal je trekkerrijbewijs zo snel mogelijk! Het trekkerrijbewijs is nodig als je de opleiding Loonwerk volgt. Er zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar via de brancheorganisatie. Check voor meer informatie www.caoloonwerk.nl of www.groengrondinfra.nl.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Loonwerk kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming Loonwerk

Examens

Als je de opleiding Loonwerk volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma op zak? Dan kun je aan de slag als medewerker loonwerkbedrijf. Je komt dan in dienst bij een agrarisch loonbedrijf of bij een akkerbouw-, tuinbouw- of veehouderijbedrijf. Heb je niveau 4 gedaan, dan kun je ook aan het werk als zelfstandig loonwerker. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk naar 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding Loonwerk

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Loonwerk. Wil je liever ene papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Loonwerk volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
De heer R. Bredman, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Loonwerk, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Loonwerk.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Niveau 2

BBL
Niveau 2

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25532
2 jaar
Assen (BOL/BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL/BBL), Meppel (BOL/BBL), Winschoten (BOL)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25557
3 jaar
Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL/BBL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 4
Vakexpert agrarisch loonwerk
Crebonummer 25556
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL