Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Loonwerk

Als loonwerker doe je steeds ander werk, bij andere klanten. Zaaien, gewassen oogsten, hooien of grondverzet: jij kunt het straks allemaal. Lijkt dit je wat? Dan is de opleiding Loonwerk iets voor jou.


Iets voor jou?

Vind jij het leuk dat elke dag anders is? Houd je ervan om verschillende mensen te ontmoeten en vind je afwisseling fijn? Als loonwerker doe je steeds ander werk bij verschillende klanten. Zaaien, gewassen oogsten, grondbewerking of aanleg en onderhoud van natuurgebieden; jij kunt het straks allemaal. Met de juiste machines en jouw vakmanschap voer je het werk uit volgens de wensen van diverse opdrachtgevers. Je werkt zelfstandig, gaat veel met verschillende mensen om en je werkt met machines. Kortom, loonwerk is mooi werk!

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Er zit veel samenhang in de opleidingen veehouderij, teelt en loonwerk. Daarom is je eerste jaar een agro-breed basisjaar. In dit jaar leer je over onderwerpen als de bodem, bemesting, gewassen, machines en werktuigen, arbo veiligheid en duurzaamheid. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, ga je dieper op bepaalde onderwerpen in. 

Techniek en natuur zijn belangrijk bij de opleiding Loonwerk. Als loonwerker gebruik je natuurlijk verschillende machines. Daarom leer je werken met bijvoorbeeld de trekker, een hydraulische graafmachine, heftruck en de combine. Ook krijg je les over grond, gewassen en natuurbeheer. Zo word je een allround vakman- of vrouw. We leren je ook hoe je goed communiceert met klanten. 

Verder kun jij het VCA-diploma halen (basis veiligheidscertificering). De lessen zijn niet alleen op school, maar ook op praktijklocaties buiten de school. Zo zie je meteen hoe het in de praktijk werkt. 

Haal ook gelijk je T-rijbewijs Haal je trekkerrijbewijs zo snel mogelijk! Het trekkerrijbewijs is nodig als je de opleiding Loonwerk volgt. Er zijn subsidiemogelijkheden beschikbaar via de brancheorganisaties. Check voor meer informatie www.coaloonwerk.nl of www.groengrondinfra.nl.  

Leren op je eigen niveau
Je kunt op verschillende niveaus instromen. Op niveau 2 leer onder begeleiding werkzaamheden uit te voeren. Je werkt met jouw machine en samen met je collega’s klaar je de klus. Op niveau 3 word je een zelfstandig werkende medewerker. Je gaat dan met jouw machine op pad en voert de opdracht zelfstandig uit. Jouw inzicht en vakkennis komen hier goed van pas. 

Doe je niveau 4, dan leer je bijvoorbeeld ook leidinggeven en kun je uitvoerder/voorman worden. Je overlegt met opdrachtgevers en je medewerkers over de beste werkwijze. Daarbij houd je ook de kosten en de efficiëntie goed in de gaten. Samen met jouw team rond je de klus naar tevredenheid van de opdrachtgever af. Goed communiceren en vakkennis zijn naast een grondige kennis van machines dus erg belangrijk. In veel gevallen kun jij de opdrachtgever ook adviseren over de beste aanpak. 


Kies wat je het leukst vindt

Er zit veel samenhang in de opleidingen veehouderij, teelt en loonwerk. Daarom is je eerste jaar een agro-breed basisjaar. In dit jaar leer je over onderwerpen als de bodem, bemesting, gewassen, machines en werktuigen, arbo veiligheid en duurzaamheid. Afhankelijk van de opleiding die je kiest, ga je dieper op bepaalde onderwerpen in.

Tijdens de opleiding Loonwerk kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen. Zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je kunt je specialiseren en hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze pas in het tweede en derde leerjaar. 

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school. 

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één of twee dagen per week naar school. Met de opdrachten van school ga je zelfstandig aan de slag. Het is dus belangrijk dat je goed kunt organiseren en plannen want je bent minder op school aanwezig. 

Echt Terra: ondernemend leren
Met ondernemend leren, werk je aan vaardigheden om kansen en ideeën om te zetten naar waarde voor anderen. Dat kan op financieel, cultureel, sociaal en/of ecologisch gebied zijn. Je krijgt ondersteuning om van begeleid werken naar zelfstandig werken te groeien. Dit leer je eerst via eenvoudige vraagstukken die na verloop van tijd steeds complexer worden. Je leert goed onderzoek doen. Je werkt vanuit losse onderwerpen naar steeds meer samenhang en waardecreatie. Dat doe je individueel en samen met anderen. 

Regioleren
Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Leren in de praktijk: klaar voor het echte werk

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze coach let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Met een niveau 2-opleiding kun je medewerker op een loon- of een grondverzetbedrijf worden. Heb je een niveau 3- of 4-opleiding afgerond? Dan kun je aan de slag als zelfstandig chauffeur of machinist bij één van de vele loon- of grondverzetbedrijven in de regio. 

Momenteel is er veel vraag naar medewerkers op loonbedrijven. Maar er zijn meer mogelijkheden, zoals ondernemer in de loonwerksector, bedrijfsleider/manager op een loonbedrijf, landschapsbeheerder, uitvoerder, planner of monteur. Ook kun je je specialiseren in bijvoorbeeld de gewasbescherming, landschapsbeheer of in de weg- en waterbouw. 

Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl. 

Wil je liever doorleren? Dat kan! Vanuit niveau 2 kun je doorstromen naar niveau 3. Vanuit niveau 3 kun je doorstromen naar niveau 4. Daarna kun je zelfs doorleren aan het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Loonwerk.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker agrarisch loonwerk niveau 2

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk niveau 3

Vakexpert agrarisch loonwerk niveau 4

BBL
Medewerker agrarisch loonwerk niveau 2

Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk niveau 3

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25555

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk
Crebonummer 25557

Niveau 4
Vakexpert agrarisch loonwerk
Crebonummer 25556

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BBL
  • Medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker agrarisch loonwerk, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert agrarisch loonwerk, Niveau 4 BOL/BBL