Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Hippische Opleidingen

Ben je gek op paarden en wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou!


Iets voor jou?

Jij bent gek op paarden. Later wil je ook het liefst met paarden werken! Bij een paardenhandel, sportstal, fokkerij, manege of een pensionstal. Kies voor een hippische opleiding van Terra en maak van je passie jouw beroep! Terra heeft voor de hippische opleidingen een prachtige praktijklocatie in Assen, de Sunrise Stables. Op dit bedrijf ben je veel aanwezig. Zo ben je altijd dichtbij de paarden.

Iets voor jou?

Dit ga je doen

Binnen de Hippische opleidingen kun je kiezen uit drie richtingen:
1 Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)
2 Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)
3 Hippisch instructeur (niveau 4) 

Bij alle richtingen leer je veel over gezondheid, verzorging, huisvesting, voortplanting, voeding, het werken met paarden en de paardensector. Daarnaast rijd je natuurlijk veel paard en leer je alles over het trainen van paarden en het geven van instructies. Ook krijg je les in het organiseren van evenementen. 

Leren op je eigen niveau 

Vakbekwaam hippisch medewerker paardenhouderij (niveau 3)

Tijdens je opleiding krijg je alle basiskennis die je nodig hebt om paarden te kunnen trainen, verzorgen en huisvesten. Je volgt het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en enkele dagen bij Terra MBO in Groningen. 

Bij deze richting leer je om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden zijn het voeren, verzorgen en trainen van paarden. Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast leer je publieksactiviteiten te organiseren. Deze richting wordt gegeven op niveau 3 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. 

Hippisch bedrijfsleider paardenhouderij (niveau 4)

Bij deze opleiding volg je het beroepsgerichte deel van je opleiding op de praktijklocatie. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je een aantal dagen in de week op de praktijklocatie aan de slag gaat en enkele dagen bij Terra MBO in Groningen. 

Bij deze richting leer je veel over paarden, hoe je publieksactiviteiten organiseert én over het managen en leiden van een bedrijf. Je maakt kennis met leidinggeven en leert hoe je met medewerkers omgaat en ze aanstuurt. Ook leer je ondernemersvaardigheden en schrijf je een optimalisatieplan voor een echt bedrijf. Verder krijg je les in de aan- en verkoop van paarden, hoe je daarover adviseert én hoe je goede contacten onderhoudt in de paardenwereld. 

Je leert lesgeven en rijden op het niveau van ORUN aspirant instructeur. Daarnaast word je opgeleid tot bedrijfsleider/manager of zelfstandig ondernemer. Deze richting wordt gegeven op niveau 4 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig.

Hippisch instructeur paardensport (niveau 4)

Bij deze opleiding ben je dagelijks aanwezig op de praktijklocatie. Je hebt je eigen paard waarmee je de opleiding volgt. Dagelijks draag je de zorg voor o.a. je eigen paard en ga je voeren, uitmesten, vegen en doe je andere stalwerkzaamheden. Je hoeft niet zelf in het bezit te zijn van een paard, maar je dient wel te beschikken over een paard waarmee je de hele opleiding kunt volgen.

Er wordt elke dag gereden. Dit doe je de ene keer zelfstandig en de andere keer onder begeleiding van een instructeur. Het rijden bestaat uit dressuurmatig rijden en springen. Je krijgt hierin goede begeleiding. Daarnaast rijd je ook op andere paarden, zodat je veel ervaring opdoet en goed leert rijden. 

Je leert lesgeven aan combinaties op het niveau van ORUN allround basissport instructeur. Je krijgt les over voeding, verzorging, huisvesting, gezondheid en het trainen van paarden. Je leert evenementen te organiseren en paardensporters en paarden te begeleiden bij wedstrijden. Je kunt uitstromen op het niveau van allround instructeur basissport of op het niveau van instructeur wedstrijdsport. Tijdens je opleiding krijg je ook de mogelijkheid om je ORUN-diploma te halen. De opleiding tot Hippisch instructeur duurt 4 jaar. Je hebt een eigen paard nodig.

Een kamer dichtbij school? 

Woon je ver van school en is op en neer reizen niet mogelijk? Dan kun je op kamers gaan in de buurt van school. Voor eerste- en tweedejaars studenten zijn er kamers te huur via de praktijklocatie Sunrise Stables. Tijdens de selectiedagen voor de opleiding ontmoet je jouw studiegenoten. Dit is een goed moment om samen afspraken te maken over het wonen.

Kies wat je het leukst vindt

Tijdens de Hippische opleidingen kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding. 

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de Hippische Opleidingen te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg

Vooropleiding

Beroepspraktijkvorming (BPV)

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. 

Echt Terra: ondernemend leren 
In de praktijk, op locaties waar er met paarden wordt gewerkt, is de beste plek om te leren. Tijdens je studie zit je daarom niet alleen in een leslokaal, maar breng je veel tijd door tussen de paarden. Door het uitvoeren van opdrachten en projecten leer je zelfstandig werken. Je werkt zowel individueel als samen met anderen.

Hulp of begeleiding nodig?

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je Leercoach. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Wil je weten hoeveel lesgeld jij moet betalen? Check onze webpagina over schoolkosten, lesgeld, tegemoetkoming in de schoolkosten en het mbo Studentenfonds.

Wat ga je na je opleiding doen?

Diploma Vakbekwaam hippisch medewerker of Hippisch bedrijfsleider op zak? Dan kun je aan de slag bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je kiest voor een sport- of recreatiebedrijf, zoals een sport- en handelsstal, pensionstal of manege. 

Heb je een diploma Hippisch instructeur? Dan kun je als basisinstructeur op B-/L-niveau rijlessen verzorgen en paardensporters begeleiden. Als wedstrijdinstructeur kun je professionale paardensporters en hun paard begeleiden en coachen tot M-/Z-niveau. Daarbij werk je aan de rijtechnische, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling. 

Wil je liever doorleren? Dat is mogelijk. Je kiest dan voor niveau 4 (met een niveau 3-diploma) of je gaat naar het hbo (met een niveau 4-diploma). Met een groene mbo-opleiding is van alles mogelijk. 

Wat ga je na je opleiding doen?

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Hippische opleidingen

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Groningen
Thijmen Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

 

Informatie

Intakeprocedure

Voor deze opleiding is motivatie en talent nodig. Als jij je hebt aangemeld, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan jouw verwachtingen van de opleiding en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Daarnaast gelden er extra verplichte intakeactiviteiten per opleiding/niveau. 

Vakbewaam hippisch medewerker
Als jij je hebt aangemeld voor Vakbewaam hippisch medewerker is er een extra verplichte intakeactiviteit op de locatie in Assen waarbij je met een aantal belangrijke aspecten van de opleiding kennis maakt. Dit gaat onder andere om rijden, stalwerkzaamheden en het ervaren van de reistijd naar de locatie in Assen.

Hippisch bedrijfsleider
Als jij je hebt aangemeld voor Hippisch bedrijfsleider is er een extra verplichte intakeactiviteit op de locatie in Assen waarbij je met een aantal belangrijke aspecten van de opleiding kennis maakt. Dit gaat onder andere om rijden, stalwerkzaamheden en het ervaren van de reistijd naar de locatie in Assen.

Hippisch instructeur paardensport
Als jij je hebt aangemeld voor Hippisch instructeur paardensport, nodigen wij je uit voor een intakegesprek. Daarnaast ga je voorrijden om een goed plaatsingsadvies te kunnen geven voor de opleiding. Bekijk de toelatingsvoorwaarden voor deze opleiding. 

Topsportstatus
Heb je een officiële topsportstatus en ben je geïnteresseerd in één van onze opleidingen? Dan maken wij afspraken met jou zodat je school en topsport zo goed mogelijk kunt combineren. Vraag bij intake naar de mogelijkheden.


 

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij niveau 3

Bedrijfsleider paardensport en -houderij niveau 4

Hippisch instructeur wedstrijdsport niveau 4

Kijk ook eens op www.kiesmbo.nl.


 

Diplomanaam

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
Crebonummer 25915

Niveau 4
Bedrijfsleider paardensport en -houderij
Crebonummer 25916

Hippisch instructeur wedstrijdsport
Crebonummer 25917
 

Aanmelden

NIVEAU 2 

Vanaf schooljaar 2019-2020 biedt Terra de Hippische opleiding niveau 2 niet meer aan. Indien je interesse wel naar paarden uit gaat en je wilt een mbo opleiding op niveau 2 volgen, dan kun je je aanmelden voor de opleiding Dierverzorging niveau 2. Je leert dan alles over dieren in algemene zin. Door middel van je BPV en keuzeopdrachten kun je je opleiding beperkt richting paard invullen. Eventueel kun je daarna wel doorstromen naar niveau 3 binnen de Hippische opleidingen.

Klik hier om naar de opleidingen binnen Dierverzorging te gaan.

Groningen
Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL

Instructeur paardensport en -houderij BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.