Opleiding Hippische Opleidingen

Ben je gek op paarden en wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou!

Kom op 1 februari 2020 naar de Open Dag van Terra Hippische Opleidingen niveau 3/4! Van 12.00 tot 15.00 uur ben je welkom bij ons Hippisch Centrum Sunrise Stables, Baggelhuizen 2, in Assen. We zien je dan!

Iets voor jou?

Jij bent gek op paarden. Later wil je ook het liefst met paarden werken! Bij een handel/wedstrijdstal, een fokkerij, een manege of een pensionstal. Jij bent er altijd voor hetpaard en zorgt er goed voor; van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Wil je van je passie jouw toekomstige beroep maken? Dan zijn de Hippische opleidingen van Terra echt iets voor jou. Terra heeft voor de hippische opleidingen een eigen schoolbedrijf, Hippisch Centrum Sunrise Stables inAssen. Uniek in Nederland! Daar staat jouw eigen paard gestald en er zijn appartementen beschikbaar voor studenten. Samen met je eigen paard naar school dus!
Iets voor jou? Hippische Opleidingen

Wat ga je doen?

Binnen de Hippische opleidingen kun je kiezen uit drie richtingen:

1. Vakbekwaam hippisch medewerker (niveau 3)

2. Hippisch bedrijfsleider (niveau 4)

3. Hippisch instructeur (niveau 4) 

Bij alle richtingen leer je veel over gezondheid, verzorging, huisvesting, voortplanting, voeding, het werken met paarden en de paardensector. Daarnaast rijd je natuurlijk veel paard en leer je alles over het trainen van paarden en het geven van instructies. Ook krijg je les in het organiseren van evenementen. 

Vakbekwaam hippisch medewerker paardenhouderij (niveau 3)

Bij deze opleiding volg je praktijkvakken in Assen. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je drie dagen in de week bij Sunrise Stables in Assen aan de slag gaat en twee dagen bij Terra mbo in Groningen. Bij deze richting leer je om zelfstandig werkzaamheden uit te voeren. Voorbeelden zijn het voeren, verzorgenen trainen van paarden. Je leert lesgeven en rijden op ORUN aspirant niveau. Daarnaast leer je om evenementen te organiseren. Je krijgt les over het gedrag en de verzorging van paarden, maar ook over het gebruik van de dieren. Deze richting wordt gegeven op niveau 3 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. 

Hippisch bedrijfsleider paardenhouderij (niveau 4)

Bij deze opleiding volg je praktijkvakken in Assen. Voor de andere vakken ga je naar Groningen. Dit betekent dat je drie dagen in de week bij Sunrise Stables in Assen aan de slag gaat en twee dagen bij Terra mbo in Groningen. Bij deze richting leer je veel over paarden, paardensport én het managen en leiden van een bedrijf. Je maakt kennis met leidinggeven en leert hoe je met medewerkers omgaat en ze aanstuurt. Verder krijg je les in de aankoop en verkoop van paarden, hoe je daarover adviseert én hoe je goede contacten onderhoudt in de paardenwereld. Je leert lesgeven en rijden op ORUN aspirant niveau. Daarnaast word je opgeleid tot bedrijfsleider/manager of zelfstandigondernemer. Deze richting wordt gegeven op niveau 4 en duurt drie jaar. Je hebt geen eigen paard nodig. 

Hippisch instructeur paardensport (niveau 4)

Bij deze opleiding volg je alle vakken in Assen. Dit betekent dat je vijf dagen in de week bij Sunrise Stables aan de slag gaat. Bij deze richting werk je samen met je eigen paard. Jouw paard staat op stal bij Sunrise Stables in Assen. De dagen hebben een vast ritme. Je begint ’s ochtends met voeren, uitmesten en vegen. Daarna volgen deandere theoretische en praktische onderdelen. Je volgt veel praktijklessen; elke dag heb je rijles. Twee keer per week krijg je les in springen. De theorielessen over rijden en springen kun je meteen oefenen in de praktijk. Jij en jouw paard krijgen intensieve begeleiding. Je rijdt ook op andere paarden, zodat je veel ervaring opdoet en goed leert rijden. Verder krijg je les over voeding, huisvesting, gezondheid en het trainen van paarden. Een bijzonder vak is ruitertraining, over conditie, balans en coördinatie. Dit is belangrijk om blessures te voorkomen en het helpt om nog beter te leren rijden. Je gaat ook zelf lesgeven en organiseert concoursen en evenementen. Je kunt kiezen voor deopleiding tot BL-basisinstructeur (drie jaar) of tot Z2-ZZ licht wedstrijdinstructeur (vier jaar). Geslaagd? Dan ontvang je in beide gevallen ook het ORUN-diploma.

Woonadressen schoolperiode
Woon je ver van school en is op- en neer reizen niet mogelijk? Dan kun je op kamers gaan in de buurt van school. Voor eerste- en tweedejaarsleerlingen zijn er kamers te huur bij de manege in Assen. Tijdens de selectiedagen voor de opleiding ontmoet je jouw studiegenoten; een goed moment om samen afspraken te maken over het wonen.

Keuzedelen

Tijdens de Hippische opleidingen kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een hbo-opleiding.  Bij niveau 3 en 4 volg je ze pas in het tweede leerjaar.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de Hippische Opleidingen te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding? Hippische Opleidingen

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Voor de opleiding Hippisch instructeur geef je zelf je voorkeur voor een stagebedrijf aan. Het team bekijkt of deze keuze past bij de fase van de studie en jouw vorderingen. Tijdens het schooljaar volg je de stage op hetzelfde bedrijf. Daardoor leer je het bedrijf goed kennen. In de loop van de jaren doe je ervaring op met verschillende bedrijven en krijg je zicht op jouw mogelijkheden in de beroepspraktijk. Tijdens de stage word je goed begeleid in het rijden en springen op zowel je eigen als op andere paarden. Uiteraard is het meer dan rijden en springen. Van jou wordt verwacht dat je alle voorkomende werkzaamheden op het stagebedrijf verricht. De stagebedrijven liggen verspreid door het land en hebben verschillende specialisaties: springstallen (nationaal/internationaal), dressuurstallen (nationaal/internationaal), manegebedrijven, handelsstallen, africhtingsstallen, fokkerijen en hengstenhouderijen en eventing-stallen. Wil je graag stage lopen in het buitenland? Die mogelijkheden zijn er.

Examens

Als je de Hippische opleidingen volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Kosten Hippisch instructeur:

wettelijke lesgeldplicht: € 1.137,00
digitale leermiddelen, boeken en dictaten: € 300,00 (leerjaar 1)
overeenkomst vrijwillige bijdrage
- (stage-)verzekering: € 45,00 (leerjaar 1)
- kosten stalling en verzorging HCSS: € 1.630,00 (leerjaar 1)
- kosten vervoer verzorgd door school: € 50,00 (leerjaar 1)
- excursies: € 30,00 (leerjaar 1)
kosten paard + uitrusting: p.m.
kosten werk- en rijtenue: p.m.
reiskosten student en paard: p.m.
wonen ‘op kamers’: p.m
Aan dit overzicht kunnen geen rechten worden ontleend

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.
 

Na je opleiding

Diploma Vakbekwaam hippisch medewerker of Hippisch bedrijfsleider op zak? Dan kun je aan de slag bij een paardenhouderijbedrijf, zoals een stoeterij, hengstenhouderij of opfokbedrijf. Of je kiest voor een sport- en recreatiebedrijf, zoals een sport- en handelsstal, pensionstal of manege. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Heb je een diploma Hippisch instructeur? Dan kun je recreatieve en professionele paardensporters en hun paard begeleiden. Daarbij werk je aan de rijtechnische, geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Wil je liever doorleren? Dat is mogelijk. Je kiest dan voor niveau 4 of je gaat naar het hbo (met een niveau 4-diploma). Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk.

Na je opleiding Hippische Opleidingen

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Hippische opleidingen. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de Hippische opleidingen volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:


Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl  
 

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de Hippische opleidingen, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op Hippische opleidingen.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Niveau 3

Niveau 4

BBL
Niveau 3

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl


 

Diplomanaam

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij
Crebonummer 25470
3 jaar
Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 4
Bedrijfsleider paardensport en -houderij
Crebonummer 25468
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Hippisch instructeur wedstrijdsport
Crebonummer 25469
4 jaar
Meppel (BOL)
 

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2020-2021

PAARDENSPORT EN HOUDERIJ

NIVEAU 2 

Vanaf schooljaar 2019-2020 biedt Terra de Hippische opleiding niveau 2 niet meer aan. Indien je interesse wel naar paarden uit gaat en je wilt een mbo opleiding op niveau 2 volgen, dan kun je je aanmelden voor de opleiding Dierverzorging niveau 2. Je leert dan alles over dieren in algemene zin. Door middel van je BPV en keuzeopdrachten kun je je opleiding beperkt richting paard invullen. Eventueel kun je daarna wel doorstromen naar niveau 3 binnen de Hippische opleidingen.

Klik hier om naar de opleidingen binnen Dierverzorging te gaan.

Emmen
Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BBL

Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL

Groningen
Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL

Meppel
Niveau 3:
Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BBL

Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij BOL

Niveau 4:
Bedrijfsleider paardensport en -houderij BBL

Bedrijfsleider paardensport en -houderij BOL

Instructeur paardensport en -houderij BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op
  • Bedrijfsleider paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL/BBL
  • Instructeur paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL
  • Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Niveau 3 BOL/BBL
  • Bedrijfsleider paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL
  • Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Niveau 3 BOL
  • Bedrijfsleider paardensport en -houderij, Niveau 4 BOL
  • Vakbekwaam medewerker paardensport en -houderij, Niveau 3 BOL/BBL