Opleiding Food, Life & Innovation

Wat eet jij eigenlijk? Hoe is dat precies gemaakt? Waar komt jouw voedsel vandaan en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Weet je ook of het gezond voor je is? Dit en nog veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO.

Iets voor jou?

Het lijkt soms wel alsof iedereen met voeding bezig is. YouTube staat vol met filmpjes met tips over voeding en gezondheid. Er komen bijna dagelijks nieuwe producten bij in de supermarkt. Regelmatig is er een nieuwe hype met weer een ander dieet. En dan hebben we het nog niet eens over aandacht voor milieu, dierenwelzijn en de kracht van slimme reclame en mooie verpakkingen. Of over mensen die ondanks alles ongezond blijven eten… De wereld van voeding is enorm in beweging. Welke rol heeft voeding in onze samenleving? En welke rol kun jij hierin spelen?

Dit ga je doen?

Met de opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO leer je alles over voedsel, vanaf de bron tot op je bord. Alles bij deze opleiding heeft te maken met voedsel, smaak, beleving, milieu en gezondheid. En dit leer je vooral in de praktijk. Daarom vindt deze opleiding veel buiten de school plaats. Tijdens Food, Life & Innovation bezoek je allerlei boerderijen, fabrieken en andere bij dit vakgebied horende bedrijven. Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation leer je van alles tijdens lessen in de klas, door het doen van onderzoek en het lezen van boeken. Maar je gaat ook veel van de praktijk zien. Je bezoekt allerlei bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert praktijkopdrachten uit met echte vragen van deze bedrijven.  

• Food, Life & Innovation is een opleiding op mbo-niveau 4 (BOL). De opleiding duurt 3 jaar. Daarna heb je het diploma Vakexpert Voeding & Voorlichting.

• Tijdens de basis van de opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen binnen de voedingsbranche in de richtingen techniek, logistiek en maatschappij. Daarna kies je voor de richting die het beste bij jou past.

• In het tweede jaar volg je zogenaamde keuzedelen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen. Zo krijg je extra kennis en mogelijkheden.

• Je doet allerlei examens. Dit zijn praktijkexamens, maar ook theorie-examens, zoals Nederlands, rekenen en Engels.

• Je gaat vaak naar praktijklocaties op verschillende plekken in Noord-Nederland. Hier leer je veel over voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation kun je 'keuzedelen' volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Bovendien krijg je dan kennis die goed aansluit op de door jou gekozen vakrichting en heb je meer kans op een baan. Bij niveau 4 volg je de keuzedelen in het tweede jaar.

Welke diploma's?

De opleiding Food, Life & Innovation bieden wij eerst alleen aan op niveau 4. Om de opleiding te volgen heb je een vmbo diploma nodig.

Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerwerg.

Leren in de prakijtk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Vooral bij deze opleiding Food, Life & Innovation leer je veel op praktijklocaties. Deze praktijklocaties kunnen op veel verschillende plekken zijn, want we hebben veel prachtige bedrijven in het Noorden zitten waar we veel kunnen leren op gebied van voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Examens

Als je de opleiding Food, Life & Innovation volgt, doe je verschillende examens. Zowel praktijkexamens als theorie-examens, zoals Nederlands, rekenen en Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag op het niveau van een vakexpert. Afhankelijk van de door jou gekozen richting, kun je met je diploma op zak aan het werk als voedingsinkoper, conceptontwikkelaar, gezondheidscoach, voedingsdeskundige in het ziekenhuis of verzorgingstehuis, (regionale/biologische) voedingsadviseur, kwaliteitszorg medewerker, marketingmedewerker in de detailhandel of logistiek manager. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo.

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Food, Life & Innovation. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Food, Life & Innovation volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je inschrijven met het formulier in de studiegids. Je kunt je ook digitaal aanmelden: klik hier.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met onze decaan:

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2020-2021

NIVEAU 4

Groningen
Vakexpert voeding en voorlichting BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Diplomanaam

Niveau 4
Vakexpert voeding en voorlichting
Crebonummer 25464
3 jaar
Groningen (BOL)

Deze opleiding kun je volgen op
Met deze opleiding kun je worden