Opleiding Food, Life & Innovation

Wat eet jij eigenlijk? Hoe is dat precies gemaakt? Waar komt jouw voedsel vandaan en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Weet je ook of het gezond voor je is? Dit en nog veel meer leer je tijdens de mbo-opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO.

STUDIEKEUZEWEEK TERRA MBO, MELD JE AAN!
Maak makkelijk en veilig kennis met ons tijdens de online Studiekeuzeweek. Meld je hier aan!

Iets voor jou?

Het lijkt soms wel alsof iedereen met voeding bezig is. YouTube staat vol met filmpjes met tips over voeding en gezondheid. Er komen bijna dagelijks nieuwe producten bij in de supermarkt. Regelmatig is er een nieuwe hype met weer een ander dieet. En dan hebben we het nog niet eens over aandacht voor milieu, dierenwelzijn en de kracht van slimme reclame en mooie verpakkingen. Of over mensen die ondanks alles ongezond blijven eten… De wereld van voeding is enorm in beweging. Welke rol heeft voeding in onze samenleving? En welke rol kun jij hierin spelen?

Dit ga je doen?

Met de opleiding Food, Life & Innovation bij Terra MBO leer je alles over voedsel, vanaf de bron tot op je bord. Alles bij deze opleiding heeft te maken met voedsel, smaak, beleving, milieu en gezondheid. En dit leer je vooral in de praktijk. Daarom vindt deze opleiding veel buiten de school plaats. Tijdens Food, Life & Innovation bezoek je allerlei boerderijen, fabrieken en andere bij dit vakgebied horende bedrijven. Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation leer je van alles tijdens lessen in de klas, door het doen van onderzoek en het lezen van boeken. Maar je gaat ook veel van de praktijk zien. Je bezoekt allerlei bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert praktijkopdrachten uit met echte vragen van deze bedrijven.  

• Food, Life & Innovation is een opleiding op mbo-niveau 4 (BOL). De opleiding duurt 3 jaar. Daarna heb je het diploma Vakexpert Voeding & Voorlichting.

Om de opleiding te volgen heb je een vmbo diploma nodig (gemengde leerweg, theoretische leerweg).

• Tijdens de basis van de opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen binnen de voedingsbranche in de richtingen techniek, logistiek en maatschappij. Daarna kies je voor de richting die het beste bij jou past.

• In het tweede jaar volg je zogenaamde keuzedelen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen. Zo krijg je extra kennis en mogelijkheden.

• Je doet allerlei examens. Dit zijn praktijkexamens, maar ook theorie-examens, zoals Nederlands, rekenen en Engels.

• Je gaat vaak naar praktijklocaties op verschillende plekken in Noord-Nederland. Hier leer je veel over voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Leren in de praktijk

Foodsafari

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij deze opleiding Food, Life & Innovation ga je vaak op Foodsafari. Je bezoekt uiteenlopende praktijklocaties waar je veel leert. Deze praktijklocaties kunnen op veel verschillende plekken zijn, want we hebben veel prachtige bedrijven in het Noorden zitten waar we veel kunnen leren op gebied van voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Regioleren

Daarnaast werk je samen met andere studenten aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2020-2021
Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is vastgesteld op € 1.202.

Kosten deeltijd MBO 2020-2021
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2020-2021 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 250,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 606,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag op het niveau van een vakexpert. Afhankelijk van de door jou gekozen richting, kun je met je diploma op zak aan het werk als voedingsinkoper, conceptontwikkelaar, gezondheidscoach, voedingsdeskundige in het ziekenhuis of verzorgingstehuis, (regionale/biologische) voedingsadviseur, kwaliteitszorg medewerker, marketingmedewerker in de detailhandel of logistiek manager. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo.

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Food, Life & Innovation

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met onze decaan:

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2021-2022

NIVEAU 4

Groningen
Vakexpert voeding en voorlichting BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Diplomanaam

Niveau 4
Vakexpert voeding en voorlichting
Crebonummer 25464
 

Deze opleiding kun je volgen op
Nieuws
Nieuws / 14-01-2020
Lees meer