Opleiding Food, Life & Innovation

Food, Life & Innovation

Ben jij benieuwd waar jouw voedsel vandaan komt? Welke weg het heeft afgelegd voordat het op je bord ligt? En vooral hoe dit beter, gezonder en duurzamer kan? Dan is de opleiding Food, Life & Innovation iets voor jou.


Iets voor jou?

De wereld van voeding is enorm in beweging. Iedereen is met voeding bezig. Er komen steeds meer producten bij en ook in de media zie je allerlei filmpjes en tips die te maken hebben met voeding en gezondheid. Ben jij benieuwd waar jouw voedsel vandaan komt? Hoe het wordt gemaakt en hoe de verpakking tot stand komt? Welke rol voeding heeft in onze maatschappij? Wil jij hier graag mee aan de slag? Dan is de opleiding Food, Life & Innovation iets voor jou.

Dit ga je doen?

Je leert alles over voedsel, vanaf de bron tot dat het op je bord ligt. Ook leer je hoe je hier voorlichting over kunt geven. Trends, lifestyle en foodstyling, het komt allemaal aan bod. Vergeet ook niet de rol van reclame, fotografie en verpakking.

Jij ontdekt alles over de verschillende grondstoffen en hoe je dit kunt verwerken tot een smakelijke maaltijd of een bijzonder ingrediënt. Natuurlijk controleer je tijdens en na het proces ook de kwaliteit van het product.

Goede voeding is belangrijk om je gezond en fit te voelen. Tijdens deze opleiding kom je dan ook alles te weten over de invloed van voeding op je gezondheid. Maar ook wat je kunt doen om voedselverspilling tegen te gaan. Het maken van voedsel heeft ook invloed op het milieu. De productie op zich, maar ook het vervoer van voedsel is slecht voor het milieu. Denk alleen maar aan al die vrachtwagens die je altijd op de weg ziet rijden. Misschien kan dit ook anders? Jij gaat ontdekken hoe!  

Alles bij deze opleiding heeft met voedsel, smaak, beleving, milieu en gezondheid te maken. En dit leer je vooral in de praktijk. Daarom vindt deze opleiding veel buiten de school plaats. Natuurlijk leer je de algemene vakken,  maar daarnaast bezoek je vooral bedrijven, zoals voedselverwerkingsbedrijven, agrarische bedrijven, de verpakkingsindustrie, maar ook ziekenhuizen of verzorgingstehuizen. Je voert echte praktijkopdrachten uit in opdracht van het bedrijfsleven.

De opleiding wordt aangeboden op mbo niveau 4. Tijdens de basis van de opleiding maak je kennis met de verschillende onderdelen binnen de voedingsbranche in de richting techniek, logistiek en maatschappij. Daarna maak je een keuze die het beste bij jou past.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Food, Life & Innovation kun je 'keuzedelen' volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Bovendien krijg je dan kennis die goed aansluit op de door jou gekozen vakrichting en heb je meer kans op een baan. Bij niveau 4 volg je de keuzedelen in het tweede jaar.

Welke diploma's?

De opleiding Food, Life & Innovation bieden wij eerst alleen aan op niveau 4. Om de opleiding te volgen heb je een vmbo diploma nodig.

Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerwerg.

Leren in de prakijtk

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Vooral bij deze opleiding Food, Life & Innovation leer je veel op praktijklocaties. Deze praktijklocaties kunnen op veel verschillende plekken zijn, want we hebben veel prachtige bedrijven in het Noorden zitten waar we veel kunnen leren op gebied van voeding, gezondheid, verkorte voedselketens en voedselproductie.

Examens

Als je de opleiding Food, Life & Innovation volgt, doe je verschillende examens. Zowel praktijkexamens als theorie-examens, zoals Nederlands, rekenen en Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2018-2019 is € 1.155,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Na je opleiding kun je aan de slag op het niveau van een vakexpert. Afhankelijk van de door jou gekozen richting, kun je met je diploma op zak aan het werk als voedingsinkoper, conceptontwikkelaar, gezondheidscoach, voedingsdeskundige in het ziekenhuis of verzorgingstehuis, (regionale/biologische) voedingsadviseur, kwaliteitszorg medewerker, marketingmedewerker in de detailhandel of logistiek manager. Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 4 doorstromen naar het hbo.

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Food, Life & Innovation. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Food, Life & Innovation volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je inschrijven met het formulier in de studiegids. Je kunt je ook digitaal aanmelden: klik hier.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl

Terra Meppel
De heer D. van Egmond en de heer H. Haze, decaan.mbo.meppel@terra.nl

Aanmelden

NIVEAU 4

Groningen
Groningen Food, Life & Innovation niveau 4 BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Deze opleiding kun je volgen op