Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters

Opleiding Entree voeding

Als assistent voeding assisteer je bij het productieproces van (natuurlijke) voedingsmiddelen. Zoals de teelt van groenten en akkerbouwproducten.


Iets voor jou?

Kom je van het vmbo zonder diploma? Of kom je van een praktijkschool en wil je verder leren? Wil je misschien graag een mbo-opleiding op niveau 2 volgen, maar heb je nog niet de juiste papieren? Kies dan voor de entreeopleiding! Met deze opleiding haal je namelijk een mbo-diploma op niveau 1. Als jij graag met je handen werkt en het beste leert in de praktijk, is deze brede opleiding iets voor jou. Je leert allerlei vaardigheden die nodig zijn om bij een bedrijf te werken. Wil je liever doorleren? Dan kun je doorstromen naar niveau 2.

In deze video vertellen studenten iets meer over de opleiding Voeding. Klik hier
https://youtu.be/f6LDsKwuIRI

Dit ga je doen

Als assistent voeding help je bij het produceren van (natuurlijke) voedingsmiddelen. Voorbeelden zijn de teelt van groenten en verschillende akkerbouwproducten, maar ook basisingrediënten van mengvoeders.Je verpakt en bewerkt bijvoorbeeld (verse) voedingsmiddelen met de hand of met hulp van machines. Je assisteert bij de juiste opslag van de producten. Tijdens de entreeopleiding Voeding leer je de volgendedingen: - voorbereiden en uitvoeren van de teelt;- telen en oogsten van gewassen en het verwerken van de oogst;- voorbereiden van productiewerkzaamheden;- assisteren bij product- en/of procescontroles;- hygiënisch en zorgvuldig werken.

Bij de entreeopleiding gaat het vooral om de praktijk. Ook krijg je wat theorie. Bijvoorbeeld hoe je opdrachten goed plant en uitvoert. We leren je wat een goede werkhouding is, hoe je goed kunt samenwerken met collega’s en hoe je omgaat met verandering. Je volgt een paar algemene vakken zoals Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap. De entreeopleiding duurt één jaar. Binnen dit jaar leer je om onder toezicht en begeleiding eenvoudig werk uit te voeren in een bedrijf. Tijdens de opleiding kun jij je ook voorbereiden op een vervolgopleiding niveau 2. Je loopt stage bij een erkend stagebedrijf.

Keuzedelen

Tijdens de entreeopleiding kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan.

Welk diploma heb je nodig voor een entreeopleiding?

Voor de entreeopleiding heb je geen diploma nodig. Je moet wel op 1 augustus 16 jaar zijn. Als jij je aanmeldt voor de opleiding, nodigen we je uit voor een intakegesprek. In dat gesprek kijken we samen of de opleiding geschikt voor je is en welke profielkeuze het beste bij jou past.

Studieadvies
Tijdens de entreeopleiding krijg je binnen vier maanden een studieadvies. We kijken samen met jou of deze opleiding de beste plek is. Ons advies is bijvoorbeeld:

- jij kunt het beste gaan werken. Doorstromen naar mbo niveau 2 is niet mogelijk.
- jij kunt na de entreeopleiding doorstromen naar mbo niveau 2.
- jij kunt beter wisselen van richting binnen de entreeopleiding.
- jij kunt beter wisselen van leerweg (BOL of BBL).

Een studieadvies kan nooit als een verrassing komen, want tijdens de opleiding praten we regelmatig met jou.
We maken afspraken met jou over de studie en over jezelf. Een voorbeeld is jouw aanwezigheid of inzet op school. We praten regelmatig over hoe het gaat en over de afspraken die we samen hebben gemaakt. Een vast team van docenten begeleidt en coacht jou het hele jaar. Heb je extra hulp of begeleiding nodig? De studieloopbaanbegeleider staat altijd voor je klaar.

Na je opleiding

Heb jij het diploma gehaald? Dan kun je aan de slag bij een industrieel bedrijf in de voedingsindustrie of mengvoederindustrie. Je helpt dan bij het productieproces van voedingsmiddelen voor winkels. Maar je kunt bijvoorbeeld ook werken in de dieetkeuken van een dierentuin of in een

kaasfabriek. Mogelijkheden genoeg!Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Waar wordt de opleiding gegeven?

We geven de richtingen (in BOL en BBL) op alle vestigingen. In Groningen werken we samen met Noorderpoort en het Alfa-college. In Drenthe werken we samen met het Drenthe College en het Alfa-college.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Entreeopleidingen. Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl  

Terra Eelde – via info@terranext.nl  

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Diplomanaam

Niveau 1
Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
Crebonummer 25252
1 jaar

Deze opleiding kun je volgen op
Agenda
Nieuws