Opleiding Bloem, Groen & Styling

Bloem, Groen & Styling

Vind je het leuk om met én voor mensen te werken? Wil je alles weten over trends en bloemen? Of heb je interesse in interieur en design? Dan is de opleiding Bloem & Styling iets voor jou!


Iets voor jou?

Jij bent altijd nieuwsgierig naar de laatste trends. Je durft ook anders te zijn. Want je wilt verrassen en hebt een eigen stijl. Ook ben je creatief en gek op plantaardige materialen. Je werkt graag met potlood, computer, kwast of snoeischaar. En: je vindt het leuk om met én voor mensen te werken. Wil jij alles weten over trends en bloemen? Of heb je interesse in interieur en design? Dan is de opleiding Bloem & Styling iets voor jou.

Dit ga je doen

Bij de opleiding Bloem & Styling volg je veel leuke vakken: verkopen, etaleren, kleurenleer, kunstbeschouwing en kunstgeschiedenis. Bij niveau 3 en 4 leer je werken met Photoshop en InDesign én je leert bloggen over inspiratie en evenementen. Binnen je opleiding kun je keuzes maken in vakken en praktijklessen in de richting waar jij blij van wordt! Er zijn drie mogelijkheden:

Bloem
De richting Bloem is een brede opleiding op het gebied van bloemwerk, winkelinterieur en verkoop. Je leert alles over het bloemenvak. Je ontwikkelt creativiteit, leert hoe je materialen toepast én verzorgt. Ook krijg je verkooptrainingen. Je volgt lessen in bloemschikken en krijgt het vak plantenkennis. Je loopt stage in een bloemenwinkel om ervaring op te doen in de praktijk.

Detailhandel
Bij deze opleiding leer je hoe je producten mooi presenteert, verkoopt en afrekent. En hoe je contacten met leveranciers onderhoudt. Ook voorraadbeheer en productvoorlichting zijn belangrijke onderdelen binnen de richting Detailhandel. Je loopt stage bij een tuincentrum of groenbedrijf, om al deze kennis in de praktijk te brengen.

Styling
Bij deze richting leer je alles over interieur en vormgeving. Je gaat oefenen met verschillende brainstormtechnieken. Heel creatief! Daarmee kun je goede nieuwe ideeën ontwikkelen. Ook leer je veel over de technische onderdelen van materialen. Je volgt vakken zoals presenteren/etaleren en vormgeving met computerprogramma’s. Natuurlijk werk je ook met je handen. Aan het eind van de opleiding kun je als stylist mensen motiveren en aansturen. Je bent een ondernemer die perfect kan organiseren én de financiën op orde houdt.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Bloem & Styling kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze pas in het derde leerjaar.

Keuzedelen Bloem, Groen & Styling

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de opleiding Bloem & Styling te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming Bloem, Groen & Styling

Examens

Als je de opleiding Bloem & Styling volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma Bloem & Styling op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker bloemenbranche, medewerker tuincentrum, bloemist/winkelier, projectleider beplantingen, decorateur of tentoonstellingsarrangeur. Daarnaast kun je werken voor etaleurs, woonwinkels, stylisten, bij een groothandel of als zelfstandig ondernemer (niveau 4). Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding Bloem, Groen & Styling

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Bloem, Groen en Styling. Wil je liever een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Bloem & Styling volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de studiegids.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Eelde – via info@terranext.nl

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
De heer R. Bredman, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Bloem & Styling, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Bloem & Styling.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Niveau 2

Niveau 3

Niveau 4

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker bloem, groen & styling
Crebonummer 25443
2 jaar
Assen (BOL/BBL), Eelde (BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL), Winschoten (BOL)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling
crebonummer 25444
3 jaar
Eelde (BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 4
Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling
Crebonummer 25442
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Vakexpert bloem groen & styling
Crebonummer 25445
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Deze opleiding kun je volgen op
 • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL/BBL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL/BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL/BBL
 • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL/BBL
 • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL
 • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
 • Bedrijfsleider-ondernemer bloem, groen en styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen en styling, Niveau 2 BOL/BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling, Niveau 3 BOL/BBL
 • Vakexpert bloem, groen en styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BBL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BBL