Opleiding Bloem, Groen & Styling

Vind je het leuk om met én voor mensen te werken? Wil je alles weten over trends en bloemen? Of heb je interesse in interieur en design? Dan is de opleiding Bloem, Groen & Styling iets voor jou!


Iets voor jou?

Je bent altijd nieuwsgierig naar de laatste trends. Je durft anders te zijn. Zo ontwikkel je een eigen stijl. Je bent creatief en werkt graag met mooie, natuurlijke materialen. En je vindt het leuk om met én voor mensen te werken. Wil je alles weten over trends, bloemen en planten, interieur en vormgeving? Dan is de opleiding Bloem, Groen & Styling iets voor jou.

Terra Groningen biedt een nieuwe variant van de opleiding Bloem, Groen & Styling; een brede groene vormgevingsopleiding. Je leert hier alles over bloemen en planten, presenteren en etaleren, vormgeving en interieur. Het verschil met de opleiding Bloem, Groen & Styling op de andere vestigingen van Terra is dat er in Groningen meer geleerd wordt over (interieur) vormgeving waarbij groene materialen centraal staan.

Dit ga je doen

Opleiding Bloem, Groen & Styling bij Terra Emmen, Meppel, Assen en Winschoten

Bij de opleiding volg je veel leuke vakken: verkopen, etaleren, kleurenleer, kunst, materialenkennis en praktijk. Je ontwikkelt creativiteit; leert hoe je materialen toepast én verzorgt. Je volgt lessen in bloemschikken en krijgt het vak materialenkennis. Je loopt stage in bloemenwinkels of tuincentra om ervaring op te doen in de praktijk. Op deze manier ben je goed voorbereid op je werk. Afhankelijk van je niveau werk je onder begeleiding, zelfstandig of geef je leiding.

In de eerste periode van je opleiding ben je vooral bezig met het leren van de basis van je beroep. Vervolgens bouw je verder aan je kennis en vaardigheid. Je kunt een sfeervol product van A-Z neerzetten en weet welke rol jij en je bedrijf in de regio hebben. Verder leer je hoe je producten mooi presenteert, verkoopt en afrekent. Interieur en vormgeving staan op het programma voor het onderdeel styling. Je gaat oefenen met verschillende brainstormtechnieken. Daarmee kun je goed nieuwe ideeën ontwikkelen. Je kunt deze opleiding op verschillende niveaus volgen bij Terra Emmen, Meppel, Assen en Winschoten.

Niveau 2
Je wordt opgeleid tot medewerker in een bloemenwinkel, tuincentrum en/of woonwinkel. Je leert eenvoudig bloemwerk samen te stellen, etaleren/ presenteren, basiskennis en – (winkel)vaardigheden voor het beroep. Meer ervaring doe je op in de praktijk, daarom ben je 2 volle dagen werkzaam in een bedrijf waarin bloemen, planten en woondecoratie centraal staan. Naast het werken in de praktijk ben je 3 dagen op school (BOL). Op school heb je natuurlijk naast de praktijkvakken, de lessen Nederlands, rekenen en loopbaan. De opleiding duurt in principe 2 jaar. Afhankelijk van je inzet en vaardigheden is het mogelijk de opleiding versneld af te ronden. Ook is een BBL variant (een combinatie van werken en leren) mogelijk. Dan ben je 4 dagen aan het werk en volg je 1 dag in de week lessen op school.

Niveau 3/4
Net zoals bij niveau 2, werk je bij niveau 3 vooral praktisch. Bij niveau 4 leer je daarnaast hoe je contacten met leveranciers onderhoudt. Ook zijn voorraadbeheer en productvoorlichting bij dit opleidingsniveau belangrijke onderdelen. Wil je het vak van dichtbij meemaken neem dan contact op met één van onze vestigingen voor een meeloopmoment.

Terra Groningen: Bloem, Groen & Styling 2.0 (Word Groenstylist)

Terra Groningen biedt een nieuwe variant van de opleiding Bloem, Groen & Styling; een brede groene vormgevingsopleiding. Je leert hier alles over bloemen en planten, presenteren en etaleren, vormgeving en interieur. Bij de opleiding volg je veel leuke vakken: bloemschikken, interieurontwerp, productvormgeving, etaleren, kleurenleer, kunst, materialenkennis en verkopen. Je ontwikkelt je creativiteit door veel praktijklessen te volgen en het kijken naar je eigen werk en dat van anderen. Daarnaast krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken worden zoveel mogelijk in praktijkopdrachten aangeboden. Je voert opdrachten uit voor echte opdrachtgevers, dit is niet alleen leerzaam maar ook nog eens leuk!

Je loopt stage in bijvoorbeeld bloemenwinkels, tuincentra en/of woonwinkels om ervaring op te doen in de praktijk. Op deze manier ben je goed voorbereid op je werk. Afhankelijk van je niveau werk je onder begeleiding, zelfstandig of geef je leiding. In de eerste periode van je opleiding ben je vooral bezig met het leren van de basis van je beroep. Vervolgens bouw je verder aan je kennis en vaardigheden. Je kunt een sfeervol product van A-Z neerzetten en weet welke rol jij en je bedrijf in de regio hebben. Verder leer je hoe je producten mooi presenteert, in de markt zet en verkoopt. Je kunt deze opleiding op verschillende niveaus volgen bij Terra Groningen.

Niveau 2
Je wordt opgeleid tot medewerker in een bloemenwinkel, tuincentrum en/of woonwinkel. Je leert eenvoudig bloemwerk samen te stellen, etaleren en presenteren, commercieel denken en winkelvaardigheden voor je beroep. Naast school loop je stage in een bedrijf waar bloemen, planten en/of woondecoratie centraal staan. De theoretische kennis bieden we zoveel mogelijk aan in realistische praktijkopdrachten. De opleiding duurt in principe twee jaar en wordt zowel in BOL als in BBL (een combinatie van werken en leren) variant aangeboden.

Niveau 3/4
Volg je de opleiding op niveau 3 of 4? Dan leer je in het eerste jaar werken met bloemen en groene materialen. Ook krijg je les over trends en duurzaamheid en leer je commercieel te denken. In het tweede jaar krijg je vooral les in interieurontwerp, plantenkennis en productvormgeving. Bij niveau 3 en 4 leer je daarnaast omgaan met klanten en hoe je contacten met leveranciers onderhoudt. Belangrijk in de opleiding is ook de inzet van social media, videocontent en webshops. Ook zijn het organiseren van evenementen, productvoorlichting en voorraadbeheer onderdelen die terugkomen tijdens je opleiding. De wereld ontdekken? Tijdens de opleiding krijg je de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland. In het laatste jaar kies je zelf of je je wilt specialiseren in bloemen en planten of interieur en vormgeving. 

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Bloem & Styling kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding.

Keuzedelen Bloem, Groen & Styling

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om een mbo-opleiding bij Terra te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming Bloem, Groen & Styling

Examens

Als je de opleiding Bloem & Styling volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Ondernemend leren en regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Kosten voltijd MBO 2020-2021
Het lesgeld voor schooljaar 2020-2021 is vastgesteld op € 1.202.

Kosten deeltijd MBO 2020-2021
Ben je per 1 augustus 18 jaar of ouder en volg je een BBL- opleiding, dan moet je wettelijk verplicht cursusgeld betalen. Het cursusgeld voor een opleiding in de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) voor schooljaar 2020-2021 voor de assistent-, entree- en basisberoepsopleiding (niveau 1 of 2), is vastgesteld op € 250,-. Voor een vak- of middenkaderopleiding (niveau 3 of 4) is het vastgesteld op € 606,-.

Meer informatie
Meer informatie over de wettelijke vastgestelde hoogte van het lesgeld vind je bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO): www.duo.nl.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma Bloem, Groen & Styling op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als medewerker bloemenbranche, medewerker tuincentrum, bloemist/winkelier, projectleider beplantingen, decorateur of tentoonstellingsarrangeur. Daarnaast kun je werken voor etaleurs, woonwinkels, stylisten, bij een groothandel of als zelfstandig ondernemer (niveau 4). Benieuwd wat jouw kansen zijn op stage en werk? Kijk dan op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding Bloem, Groen & Styling

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download dan hier de TerraZine en de opleidingsflyer Bloem, Groen en Styling

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Eelde – via info@terranext.nl

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
Mevrouw I. Terpstra, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
Mevrouw E. van der Meijden - Reilink, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Bloem & Styling, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Bloem & Styling.

Opleiding in cijfers

Ben je nieuwsgierig naar hoe tevreden de leerlingen over deze opleiding zijn? Hoeveel leerlingen doorstromen naar het hbo? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling niveau 4

Vakexpert bloem, groen & styling niveau 4

BBL
Medewerker bloem, groen & styling niveau 2

Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling niveau 3

 

Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker bloem, groen & styling
Crebonummer 25443
2 jaar
Assen (BOL/BBL), Eelde (BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL), Winschoten (BOL)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling
crebonummer 25444
3 jaar
Eelde (BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 4
Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling
Crebonummer 25442
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Vakexpert bloem groen & styling
Crebonummer 25445
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Deze opleiding kun je volgen op
 • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL/BBL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL/BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL/BBL
 • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL/BBL
 • Bedrijfsleider/ondernemer bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BOL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BOL
 • Vakexpert bloem, groen & styling, Niveau 4 BOL
 • Bedrijfsleider-ondernemer bloem, groen en styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen en styling, Niveau 2 BOL/BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen en styling, Niveau 3 BOL/BBL
 • Vakexpert bloem, groen en styling, Niveau 4 BOL
 • Medewerker bloem, groen & styling, Niveau 2 BBL
 • Vakbekwaam medewerker bloem, groen & styling, Niveau 3 BBL