Opleiding Akkerbouw

Als akkerbouwer ben je een moderne ondernemer die bieten, aardappelen, graan en nog veel meer gewassen teelt. Ben jij graag buiten aan het werk en wil je een uitdagende baan? Dan is de opleiding Akkerbouw iets voor jou!


Iets voor jou?

Zorg jij straks dat iedereen genoeg eten op zijn bord heeft? Als akkerbouwer ben je een moderne ondernemer die bieten, aardappelen, graan en nog véél meer gewassen teelt. Je produceert het eten én regelt de verkoop van producten. Ook kun je machines bedienen en de etenswaren naar de plek van bestemming vervoeren. Herken jij je hierin en wil je een uitdagende baan? Dan is de opleiding Akkerbouw iets voor jou.

Iets voor jou? Akkerbouw

Dit ga je doen

Je leert van alles over het telen van gewassen en de conditie van de bodem. Ook leer je hoe je planningen maakt, zodat de voedingsproducten perfect van het land komen. Je ontdekt hoe je verschillende teelten voorbereidt en oogst.

Bij goede akkerbouw komt nog veel meer kijken! In de lessen is er daarom aandacht voor milieubewust én veilig werken. Bij niveau 3 en 4 leer je hoe jij straks een eigen bedrijf kunt leiden: je krijgt inzicht in bedrijfsvoering, opbrengsten, kosten en financiële resultaten. Later in de opleiding leer je bovendien managementvaardigheden. Je krijgt les op school en bent ook veel op praktijklocaties.

Niveaus
Bij alle vakken houden we rekening met jouw kwaliteiten. We bieden de leerstof aan op verschillende niveaus. Zo ben je op niveau 2 vooral praktisch bezig. Je volgt dan minder algemene vakken en loopt juist veel stage. Je leert onder begeleiding te werken en gaat aan de slag met poten, zaaien, bemesten, bewaren en onderhoud.

Volg je niveau 3? Dan leer je om alle werkzaamheden op een akkerbouwbedrijf zelfstandig uit te voeren. Je kunt goed plannen, samenwerken én probeert de kwaliteit van het gewas altijd te verbeteren. Met een diploma op niveau 4 kun je straks met je baas samen een akkerbouwbedrijf runnen. Je bezit alle vakvaardigheden én bent goed in het onderhouden van contact met leveranciers en afnemers. Leiding geven en het bedrijf financieel gezond houden? Dat is voor jou straks geen enkel probleem.

Keuzedelen

Tijdens de opleiding Akkerbouw kun je ‘keuzedelen’ volgen. Deze keuzedelen mag je zelf kiezen, zo krijg je extra kennis en mogelijkheden. Je hebt dan meer kans op een baan. Wil je graag doorleren? Dan kun je speciale keuzedelen volgen voor de doorstroom naar een vervolgopleiding. Bij niveau 2 begin je in het eerste leerjaar al met keuzedelen. Bij niveau 3 en 4 volg je ze vanaf het tweede leerjaar.

Welk diploma heb je nodig voor een Terra-opleiding?

Om de opleiding Akkerbouw te volgen, heb je een vmbo-diploma nodig. Behalve voor het niveau Entree. Hieronder zie je welk diploma je nodig hebt om in te stromen op jouw niveau.

Entree: geen diploma
Niveau 2: diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
Niveau 3: diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
Niveau 4: diploma vmbo gemengde leerweg, theoretische leerweg

Leren in de praktijk: beroepspraktijkvorming

Leren doe je op school, maar vooral in de praktijk! Bij Terra loop je daarom veel stage. In het mbo heet dit beroepspraktijkvorming (BPV). Dit is een verplicht en belangrijk onderdeel van je opleiding. Tijdens de BPV werk je mee in een bedrijf. Zo leer je het bedrijfsleven kennen en kun je alles wat je leert op school oefenen in de praktijk. Je BPV volg je bij erkende leerbedrijven. Dit zijn organisaties die veel ervaring hebben met het opleiden van studenten. Natuurlijk word je tijdens de BPV goed begeleid: je krijgt begeleiding van het bedrijf en van school.

Als je een BBL-opleiding volgt, ben je echt in dienst bij een bedrijf. Je werkt dan het grootste deel van de week en gaat één dag per week naar school.

Examens

Als je de opleiding Akkerbouw volgt, doe je verschillende examens. Een voorbeeld is de Proeve van Bekwaamheid. Je laat dan zien dat je bepaalde vaardigheden beheerst én dat je deze ook in de praktijk kunt toepassen. De proeve is bij een bedrijf of op school. Daarnaast doe je examen in Nederlands en rekenen. Studenten die een niveau 4-opleiding volgen, doen ook examen in Engels.

Studiebegeleiding

Heb je een vraag over de opleiding? Heb je moeite met een vak? Of gaat het misschien thuis niet zo goed, waardoor je op school minder presteert? Dan kun je altijd terecht bij je studieloopbaanbegeleider. Deze begeleider let er goed op hoe jouw studie gaat, je hebt ook regelmatig een begeleidingsgesprek. Verder zijn er op alle vestigingen van Terra medewerkers met specialistische kennis over bepaalde vakken. Zo helpen wij jou bij de studie.

Studiebegeleiding Akkerbouw

Ondernemend leren en Regioleren

Bij Terra gaat het om jou. We vinden het belangrijk om jou te leren kennen. Ook willen we graag weten wat je wilt worden en hoe je daar wilt komen. Daarom praten we regelmatig met elkaar en doe jij opdrachten die passen bij jouw doel. Dit noemen we jouw leervraag. Samen met andere studenten werk je ook aan opdrachten van bedrijven en overheden in de omgeving van de school. Dit heet regioleren. Samen met medestudenten kies je een opdracht die past bij jouw leervraag. Het zijn echte vraagstukken uit de praktijk.

Kosten

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan hoef je geen lesgeld te betalen. Als je 18 jaar of ouder bent en een voltijd BOL-opleiding volgt, betaal je wél lesgeld. Volg je een deeltijdopleiding of een BBL-opleiding? Dan betaal je cursusgeld. De hoogte van het les- en cursusgeld wordt elk jaar vastgesteld.

Het lesgeld voor schooljaar 2019-2020 is € 1.168,-.

Schoolkosten
Naast het lesgeld betaalt elke student schoolkosten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor boeken, materialen, gereedschappen en excursies.

Tegemoetkoming studiekosten
Voltijd mbo-studenten van 18 jaar of ouder kunnen studiefinanciering aanvragen. Leerlingen die nog geen 18 zijn, kunnen een tegemoetkoming in de studiekosten aanvragen. Bovendien mogen alle mbo-studenten een studentenreisproduct aanvragen. Daarmee reis je voordelig met het openbaar vervoer. Tot die tijd geldt dit alleen voor studenten van 18 jaar of ouder. Kijk op www.duo.nl voor meer informatie.

Na je opleiding

Diploma Akkerbouw op zak? Dan kun je bijvoorbeeld aan de slag als zelfstandig ondernemer, medewerker van een akkerbouwbedrijf, vertegenwoordiger, bedrijfsverzorger, productieleider, voorlichter landbouwcoöperatie, keurmeester, medewerker mechanisatiebedrijf, bodemspecialist, kwaliteitscontroleur of productmanager. Benieuwd wat je kansen zijn op stage en werk met deze opleiding? Kijk op www.kansopwerk.nl

Wil je liever doorleren? Dan kun je vanuit niveau 2 doorstromen naar niveau 3 én uiteindelijk 4. Daarna kun je ook naar het hbo. Met een groene mbo-opleiding is dus van alles mogelijk!

Na je opleiding Akkerbouw

Aanmelden

Let op: je meldt je op dit moment aan voor het schooljaar 2020-2021

Agrobusiness

Assen
Akkerbouw niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Emmen
Akkerbouw niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Akkerbouw niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL

Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Akkerbouw niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Groningen 
Akkerbouw niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Akkerbouw niveau 3:
Vakbekwaam medewerker teelt BBL

Vakbekwaam medewerker teelt BOL

Akkerbouw niveau 4:
Vakexpert teelt en groene technologie BOL

Meppel
Akkerbouw niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Winschoten
Akkerbouw niveau 2:
Medewerker teelt BBL

Medewerker teelt BOL

Opleidingen worden alleen bij voldoende aanmeldingen aangeboden.

Informatie aanvragen

Wil je de informatie nog eens rustig doorlezen? Download hier de TerraZine en de opleidingsflyer van Akkerbouw. Wil je een papierenversie ontvangen? Vraag ze dan hier aan. Ook kun je op deze pagina het inschrijfformulier aanvragen of een andere vraag stellen.

Wil je de mbo-opleiding Akkerbouw volgen, meld je dan aan vóór 1 april. Je kunt je digitaal aanmelden: klik hier. Je kunt je ook inschrijven met het formulier in de TerraZine.

Twijfel je nog over je keuze of heb je vragen? Bel of mail dan gerust met één van onze decanen:

Terra Assen
De heer H. Sigtermans, decaan.mbo.assen@terra.nl

Terra Emmen
Mevrouw K. Bosman (niveau 2) en de heer E. Soppe (niveau 3 en 4), decaan.mbo.emmen@terra.nl  

Terra Groningen
De heer T. Rooks, instroomdecaan.mbo.groningen@terra.nl  

Terra Meppel
De heer D. van Egmond, decaan.mbo.meppel@terra.nl  

Terra Winschoten
De heer R. Bredman, decaan.mbo.winschoten@terra.nl

Kennismakingsgesprek

Als jij je aanmeldt voor de mbo-opleiding Akkerbouw, nodigen wij je uit voor een kennismakingsgesprek. We bespreken dan wat jij van de opleiding verwacht en of je een duidelijk beeld hebt van de mogelijke beroepen. Pas daarna word je definitief geplaatst op de opleiding Akkerbouw.

Opleiding in cijfers

Nieuwsgierig naar hoe tevreden de studenten over deze opleiding zijn? Hoeveel studenten doorstromen naar het HBO? Of wat je gaat verdienen? Bekijk deze opleiding in cijfers:

BOL
Niveau 2

BBL
Niveau 2

 
Kijk ook eens op www.beroepeninbeeld.nl

Diplomanaam

Niveau 2
Medewerker teelt
Crebonummer 25431
2 jaar
Assen (BOL/BBL), Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL), Meppel (BOL/BBL)

Niveau 3
Vakbekwaam medewerker teelt
Crebonummer 25536
3 jaar
Emmen (BOL/BBL), Groningen (BOL/BBL)

Niveau 4
Vakexpert teelt en groene technologie
Crebonummer 25534
3 jaar
Emmen (BOL), Groningen (BOL)
 

Deze opleiding kun je volgen op
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL
  • Medewerker teelt, Niveau 2 BOL/BBL
  • Vakbekwaam medewerker teelt, Niveau 3 BOL/BBL
  • Vakexpert teelt en groene technologie, Niveau 4 BOL
Met deze opleiding kun je worden