Tips voor ouders bij het kiezen van een vervolgopleiding

Tips voor ouders bij het kiezen van een vervolgopleiding

Het kiezen van een vervolgopleiding is een van de grootste en belangrijkste beslissing die je moet nemen. Dit moet je natuurlijk niet alleen doen. Uit onderzoek van het LAKS (het Landelijk Aktie Komitee Scholieren) blijk dat ondersteuning van je ouders bij het kiezen van een vervolgopleiding zeer belangrijk is. Wij geven daarom graag tips voor je ouders hoe zij jou het beste kunnen helpen bij het maken van weloverwogen keuze.

Tip 1. Begin op tijd
Het nemen van zo'n belangrijke beslissing kost tijd. Start daarom samen met uw kind ruim van tevoren met het keuzeproces.

Tip 2. Praat en luister
Stel vragen waar de interesses van uw zoon of dochter liggen. Vervolgens is het heel belangrijk om te luisteren naar de antwoorden die je kind geeft. Laat hierbij uw eigen ideeën en voorkeuren niet door schemeren. Uw kind moet immers de opleiding gaan volgen.

Tip 3. Schakel hulp in
Mbo-opleidingen zijn er in vele soorten en maten, daar zit ongetwijfeld een passende opleiding tussen. Op internet zijn diverse studiekeuzetesten, dit kan helpen om een richting te kiezen. Adviseur uw kind om een van deze testen te maken en bespreek samen de uitkomst. Uw zoon of dochter kan ook informatie over mbo-opleidingen opvragen bij zijn of haar begeleider van de huidige school. Een oriënterend gesprek bij Terra behoort eveneens tot de mogelijkheden.

Tip 4. Kom naar de open dag
Bekijk samen de website van verschillende onderwijsinstellingen. Noteer wanneer de open dagen zijn en bedenk van tevoren op welke vragen jullie antwoord willen krijgen. Laat jullie goed informeren tijdens de open dag. Dit is tegelijkertijd een mooie gelegenheid om de school te bekijken en sfeer te proeven.

Tip 5. Keuze gemaakt? Meld uw kind op tijd aan
Heeft uw kind een vervolgopleiding gekozen die bij hem of haar past? Zorg er dan voor dat uw zoon of dochter zich vóór 1 april aangemeld heeft bij de mbo school.

Blijf op de hoogte
Wilt u op de hoogte blijven en informatie ontvangen? Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief. Heeft u nog vragen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.


Aanmelden nieuwsbrief