Geplaatst | 07-07-2014

Invoering T-rijbewijs uitgesteld tot 1 juli 2015

De invoering van het T-rijbewijs is met een half jaar uitgesteld tot 1 juli 2015. De reden hiervoor is dat de behandeling van het wetsvoorstel T-rijbewijs door de Eerste Kamer pas na het zomerreces zal plaatsvinden. Hierdoor kan de oorspronkelijke datum van 1 januari 2015 niet meer gehaald worden.

Hoe zit het nu precies?
Per 1 juli 2015 wordt het trekkercertificaat afgeschaft. Het certificaat wordt vervangen door een trekkerrijbewijs (T-rijbewijs). Met ingang van volgend jaar moet iedereen die met een tractor de openbare weg op gaat verplicht een T-rijbewijs halen of al in het bezit zijn van een trekkercertificaat of B-rijbewijs. Ga je komend jaar een opleiding volgen bij AOC Terra (loonwerk, akkerbouw, veehouderij of hovenier) en ga je in de toekomst werken met tractoren, dan heeft dit ook gevolgen voor jou.

Zwaarder en duurder
Tot en met juni 2015 kun je nog het trekkercertificaat halen. Voor het certificaat wordt het theorie– en praktijkexamen afgenomen door een examinator van AOC Terra. De kosten daarvan zijn nu nog zo’n € 250. Vanaf 1 juli 2015 wordt het theorie- en praktijkexamen voor het T-rijbewijs veel zwaarder en duurder. De examens worden dan niet meer afgenomen door iemand van school, maar door een examinator van het CBR. Ook kunnen de examens nog maar op een aantal aangewezen locaties in Nederland worden afgenomen. Er wordt dan heel streng gekeken naar verkeersinzicht. Voor je examen kunt doen, zul je eerst lessen moeten volgen,net als voor het B- of C-rijbewijs. Naar verwachting gaan de lessen en examens in de nieuwe situatie tussen de € 2.000 tot € 3.000 kosten!

Ben je 16 jaar of ouder of word je 16 jaar voor 1 november 2014, dan adviseren we je om via de administratie van AOC Terra te regelen om het trekkercertificaat zo snel mogelijk te halen. Wacht daarmee niet te lang, omdat er kans is dat er heel veel leerlingen nog dit jaar willen afrijden. Het kan zijn dat er een wachtlijst komt. Wie zich als eerste heeft aangemeld, krijgt dan voorrang. Ben je voor 1 januari al 18 jaar, dan kun je ook overwegen om meteen voor het B-rijbewijs te gaan.

Iedereen die voor 1 juli 2015 het trekkercertificaat heeft, krijgt 1 jaar de tijd om dit om te wisselen voor een T-Rijbewijs. Iedereen die voor 1 juli 2015 een B-rijbewijs heeft, krijgt nog 10 jaar de tijd om bij het vernieuwen daarvan een T-rijbewijs (aantekening) te krijgen. Heb je al een trekkercertificaat? Wees er dan zuinig op. Vanaf juli 2015 worden er geen duplicaten meer verstrekt. 

Deel dit op
Veelgestelde vragen
Is er ook een maximum aantal studenten per opleiding?

Nee, in principe niet. Met uitzondering van de opleiding paraveterinair. Voor deze opleiding hebben we een numerus fixus ingesteld. Kijk op de opleidingspagina van de opleiding paraveterinair voor meer informatie. We proberen binnen Terra altijd te kijken of er ook voldoende stageplaatsen zijn voor het aantal studenten.

Heb je een andere vraag? Stel hem via Twitter of Facebook of stuur een mail!

Paard