Ik ben
Geïnteresseerd in:
Wis filters
Geplaatst | 14 november 2019

Het begin van een buitenlands avontuur voor Kerewin

Afbeelding (boven)

Waarom heb je voor de opleiding Bedrijfsleider paardenhouderij gekozen?

“Ik heb een droom en ben vastbesloten daarnaar toe te werken. Deze opleiding geeft me de vakkennis die ik nodig heb om mijn droom te realiseren. Alles wat ik doe op dit moment is daarop gericht.”

Je droom? Vertel…

“Mijn motivatie om een buitenlandstage te doen in Schotland is heel persoonlijk. Ik wil na mijn opleiding zelf in Schotland gaan wonen en daar een stal runnen. Mijn visie is altijd geweest om een stal in de hooglanden te hebben waar ik ritten en trektochten aanbied aan toeristen en waar ik verder wat training doe van jonge paarden en probleempaarden. Mijn buitenlandse stage was dus eigenlijk een soort oefenronde. Ik wilde even testen of dat echt is wat ik wil gaan doen en of ik wel echt in Schotland wil gaan wonen. Niet alleen weet ik nu honderd procent zeker dat dit precies is wat ik wil, ik heb ook nog eens een baan aangeboden gekregen. Ik mag bij mijn stageadres komen werken als bedrijfsleider. Zodra ik mijn diploma in handen heb, vertrek ik onmiddellijk weer naar Schotland.”

Dat klinkt goed. Waar heb je stage gelopen?

“Ik heb mijn stage gelopen bij Silversands Trekking Centre, diep in de Schotse hooglanden. Dit is een familiebedrijfje met zo'n 25 paarden dat zich voornamelijk bezighoudt in de toeristische sector.”

Kun je vertellen wat je tijdens je stage allemaal hebt gedaan?

“Buiten de dagelijkse verzorging en onderhoud van het terrein en materiaal was mijn voornaamste taak het begeleiden van toeristen op buitenritten door de onbeschrijfelijk mooie omgeving. Ruige bergen en rotsmassa's, zilverwitte zandstranden en een onwaarschijnlijk blauwe zee. We boden ritten aan van één of twee uur. Beginnende ruiters moest ik te voet begeleiden om ze zo gemakkelijk bij te kunnen staan als het nodig was. De ritten met gevorderde ruiters waren het leukst. Dan namen we de uitdagende routes en galoppeerden we over de uitgestrekte stranden en over de zandbanken in zee. Een enkele keer gingen we zelfs met de paarden zwemmen in de oceaan. Om deze ritten te mogen begeleiden, heeft mijn stagebedrijf me op hun kosten een cursus en een examen laten doen. Ook hebben ze betaald voor mijn BHV certificaat.

Verder assisteerde ik ook met de training van de menpaarden. Deze paarden werden voor de koets gezet in een tweespan of soms in een vierspan en getraind om lange ritten door de omgeving te maken. Ik had weleens eerder gemend maar de steile hellingen, smalle wegen en de vurigheid van de paarden maakten het tot een zeer uitdagende ervaring.

Ten slotte had ik de verantwoordelijkheid voor de training van één heel jong paardje, een jaarling, en enkele paarden met uiteenlopende problemen. Eén was herstellende van een zware longontsteking, een andere was getraumatiseerd na een incident met een bus en dan was er nog één die mishandeld was voordat ze bij ons kwam. Zij had zo weinig vertrouwen in mensen dat we haar niet eens konden benaderen in het weiland. Tegen de tijd dat ik terug naar Nederland moest, kwam ze aanlopen als je haar riep. Deze enorme vooruitgang gaf natuurlijk erg veel voldoening. Eén jong paard dat ik daar trainde heb ik zelfs meegekregen naar Nederland om hier verder te trainen.”

Wat heb je geleerd tijdens je stage?

“Oh, zoveel! Ik weet bijna niet waar ik moet beginnen. In de eerste plaats heb ik heel veel over mezelf geleerd. Ik ben zelfverzekerder en sta een stuk steviger in mijn schoenen. Ik ken mijn valkuilen en mijn sterke kanten beter. Verder ben ik een veel betere ruiter geworden, heb ik mijn vakjargon in het Engels enorm uitgebreid, is mijn Engels nog beter geworden dan het al was (hoewel ik wel een Schots accent heb opgepikt), heb ik leren werken met apparatuur zoals kassasystemen en pinautomaten en heb ik veel geleerd over management en bedrijfsvoering. Daarnaast zijn er nog veel meer kleine dingen die ik heb geleerd. Ik zou er een klein boekje mee kunnen vullen.”

Waren er ook momenten dat je liever naar huis wilde?

“Ik ben graag op mezelf en het duurt altijd even voor ik me op mijn gemak voel bij nieuwe mensen. Tijdens de heenreis was ik eigenlijk best wel bang. Ik werd echter met open armen ontvangen door een gevarieerde groep van fantastische mensen en beschouw hen inmiddels als familie. Na een korte aanpassingsperiode voelde ik me helemaal thuis en wilde ik eigenlijk nooit meer weg. Bij het afscheid huilde iedereen en het enige wat het een beetje beter maakte was het vaste plan dat ik de volgende lente permanent daarheen verhuis.”

Hoe ben je bij een stage in het buitenland gekomen?

“Ik heb zelf veel gezocht op internet. Na een uitgebreid online onderzoek heb ik contact opgenomen met Silversands Trekking Centre en nog een aantal andere bedrijven. Twee bedrijven deden me een objectief beter aanbod dan Silversands (lichtere werklast, betere accommodatie, loon, enz...) maar op basis van de correspondentie had ik gewoon een beter gevoel bij Silversands Trekking Centre en dat gevoel heb ik gevolgd. Ik ben heel blij dat ik dat gedaan heb want ik heb mijn nieuwe thuis gevonden. Ik tel de dagen af tot ik weer die kant op ga.”

Ten slotte, heb je nog een tip voor andere studenten?

“Ik zou iedereen aanraden om stage in het buitenland te lopen. Je leert jezelf veel beter kennen. In een vreemde omgeving, tussen vreemde mensen met vreemde gebruiken die een vreemde taal spreken word je als het ware teruggebracht naar de puurste versie van jezelf. Allerlei dingen die thuis heel belangrijk lijken, verdwijnen daar helemaal naar de achtergrond. Het is alsof je jezelf opnieuw kunt uitvinden. Dat klinkt afgezaagd, ik weet het, maar het is wel waar.”

Media/Afbeeldingen/Nieuws/2019-2020/Kerewin02.jpg
Deel dit op