Geplaatst | 16-06-2020

Biobased Challenge HET GROENE GOUD voor het MBO

Biobased Challenge HET GROENE GOUD voor het MBO

Terra organiseert in samenwerking met DEAL een Biobased Challenge HET GROENE GOUD voor het MBO in Noord Nederland. Bedenk jij een nieuw product afkomstig van vezelhennep? Doe mee met de challenge!

De 4e aflevering van DEAL de serie, een reeks korte speelfilms waarin innovatieve techniek en de transitie naar duurzaam centraal staan, heeft als titel Het Groene Goud en de Biobased Economy als onderwerp. Het filmverhaal gaat als volgt: Om de zieltogende spruitenboerderij van zijn disfunctionele familie van de ondergang te redden en indruk te maken op de dochter van zijn vaders grootste concurrent, doet een vindingrijke nerd verwoede pogingen een gezichtsverjongend masker te ontwikkelen uit de reststroom van spruitjes.

Terra organiseert in samenwerking met DEAL de serie een Biobased Challenge in het kader van HET GROENE GOUD voor het MBO in Noord Nederland.

Aanleiding
Voor de aanvullende lesprojecten rondom Het Groene Goud wordt op het Suikerterrein van Terra hennep geteeld, dit wordt ook wel vezelhennep genoemd. Deze hennepsoort is niet te vergelijken met wiet. Het grootste en belangrijkste verschil tussen hennep- en wietplanten is het feit dat hennepplanten geen of nauwelijks THC bevat en juist veel CBD. Wietplanten bevatten juist veel THC en weinig CBD. Daardoor is de vezelhennepplant geen verdovend middel. Hennep is voor de akkerbouwer een relatief eenvoudig gewas om te telen en is geschikt als basis voor diverse producten.

De challenge
Ontwikkel een product afkomstig van de vezelhennep. Ontwerp / schets een prototype van dit product, benadruk de economische aspecten van je product en schrijf vervolgens een essay van maximaal 1000 woorden. Lever je essay in Word, een schets of foto van het door jou ontwikkelde prototype en een flyer op A5 formaat in. Het is toegestaan om gezamenlijk aan de challenge te werken met een groepje studenten.

De challenge is bedoeld voor mbo studenten uit de provincie Groningen, Drenthe en Friesland.

Deadline
De challenge loopt van 8 juni tot en met 18 september 2020. De op te leveren producten moeten op 18 september ingeleverd worden op het volgende mailadres: suikerterrein@terra.nl.

De uitslag wordt op 9 oktober bekendgemaakt.

Prijzen
Een fantastisch diner van de Wolkenfabriek met je team voor de 1e, 2e en 3e prijs. Het team dat uiteindelijk wordt uitgeroepen als winnende team mag zijn prototype verder uitwerken met de geoogste vezelhennep.

Biobased Economy (BBE) is een economie die gewassen en reststromen uit de landbouw en voedingsmiddelenindustrie inzet voor niet-voedseltoepassingen. Een economie die biomassa toepast voor de productie van materialen, chemicaliën, transportbrandstoffen en energie (elektriciteit en warmte). Drijfveren zijn economische kansen voor nieuwe producten, verduurzaming, energie- en grondstofzekerheid en verbetering van de economie in de landbouw.

Meer informatie vind je hier.
Check de bijbehorende film: https://vimeo.com/418364661 

Deel dit op